Четвер, 25 квітня 2024, 04:16
Повна версія сайту
;

Дитсадок на Шерстянці закривають через аварійний стан будівлі

08:56 14.08.2019    Коментарі  
 

Дошкільний навчальний заклад №5 у Чурнігові знаходиться в мікрорайоні Шерстянка на вулиці Текстильників, 25 і носить милу назву «Ялиночка». На даний час дитсадок відвідує понад 90 діточок.

Відповідно до технічної документації це одноповерхова будівля «Т»-подібної форми. У експлуатацію введена в 1936 році і реконструйована в 1946 році. Зовнішні, внутрішні стіни - з керамічної цегли. Фундаменти - стрічкові цегляні. Перекриття – дерев’яні балки та дранка. Двоскатна покрівля з листами асбестцементу. Вікна, двері будівлі дерев’яні, підлога дерев’яна на лагах.

Проте, технічний стан цієї будівлі жахливий. Вчора, 13 серпня, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко разом з журналістами відвідали цей заклад, аби кожен на власні очі побачив її проблеми. 

Завідувачка дитсадком Олена Тишкевич розповіла, що будівля дійсно досить застаріла. За архівними даними було встановлено, що її реконструювали 73 роки тому, тобто одразу після війни. Зараз на фасаді будівлі почали з’являтися пошкодження у вигляді тріщин. За її словами, найбільша біда приміщення в тому, що воно збудоване без належного фундаменту. А в березні цього року, під час поривів вітру, провалився у приміщення димар (добре, що це був вихідний день). У зв’язку з цими обставинами було прийняте рішення про проведення технічної експертизи будівлі. Адже безпека дітей - понад усе.

У спілкуванні з журналістами міський голова повідомив, що рішення про подальші дії з закладом будуть прийматися і базуватися на позиції самих батьків тих дітей, які зараз відвідують заклад.

- Я за своєю посадою не можу сперечатися з батьками. Ми констатуємо факт, що дійсно гниє підлога, відсутність фундаментів, є постійні тріщини в будівлі, а також є  висновки експертизи. То ми маємо юридичну необхідність попередити про небезпеку перебування тут дітей. Але, якщо це не сприймається, або навколо цього будуть якісь інсинуації, або політизуватися ця справа - я абсолютно щиро кажу, що жодних рішень підписувати не буду. Це має бути рішення батьків, - наголосив він.

Міський голова узагальнив: у Чернігові 96 дошкільних закладів та шкіл і стан багатьох із них незадовільний. Він стоїть на тій позиції, що потрібно діяти за прикладом 23-ї школи, яку місто буде перебудовувати.

- Нам потрібно хоча б раз на два роки закладати нові приміщення і будувати їх. Якщо розглядати 96 приміщень освітніх закладів Чернігова у частині інфраструктури, то в них такий самий стан, як і в міських мережах: їх необхідно замінювати. Тому ситуацію навколо садочку не варто політизувати, краще детально вивчати це питання.

Зсередини приміщення виглядає не краще: у коридорах, кімнатах і музичній залі є місця, де постійно просідає підлога. За словами директорки садочку, підлогу ремонтують раз на 3 місяці, підкладають дошки та вживають інші заходи, але, на жаль, нічого не допомагає.

Відповідно до висновків державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» від 19.06.2019 року, технічний стан будівлі цього закладу дошкільної освіти в цілому класифікується як незадовільний і непридатний для нормальної експлуатації. 

Витяг з висновку експертів: 


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає