Четвер, 28 березня 2024, 15:13
Повна версія сайту
;

15 мільонів на ремонт Чернігівського філармонійного центру: що зроблять на ці гроші

11:09 14.08.2019    Коментарі  
 

Фасад Чернігівського обласного філармонійного центру відреставрують за майже 15 мільйонів гривень. Тендер на таку суму оголосили на сайті відкритих держзакупівель «Прозорро».  За словами гендиректора Сергія Теребуна, ремонт робитимуть у дві черги, остаточно завершать наступного року. З його слів,  фасаду повернуть автентичний історичний вигляд.

Це – Чернігівський обласний філармонійний центр. Він, каже гендиректор та художній керівник Сергій Теребун, - найбільший серед обласних в Україні.

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Якщо Національна філармонія має штат десь 440 працівників, то в нас – 410. У нас 8, та вже 9 колективів повноцінних, з яких чотири мають статус академічних – це жодна область такого не має. В нас і симфонічний оркестр є, і народні колективи, капела бандуристів, хор Бортнянського, «Сіверські клейноди», шоу-балет «Екватор», колектив «Бісквіт».

Будівлі філармонії понад 100 років. Востаннє косметичний ремонт фасаду робили щонайменше 15 років тому.

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Капітальний ремонт – це не можна сказати, все ж таки поточний, але було приведено в такий більш охайний вигляд.»

Зараз будівля огороджена попереджувальною стрічкою.

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Це через те, що вже віконні рами і вікна приведені в такий стан, що їх треба замінювати, і є небезпека, на всякий випадок, щоб не трапилось якоїсь біди. При в’їзді: Катеринка, Дитинець і філармонійний центр – це зразу потрапляє в око нашим відвідувачам. В такому стані залишати цю будівлю не зовсім правильно.»

На ремонт фасаду виділи 15 мільйонів 600 тисяч гривень. Зі слів начальника фінансового відділу облдержадміністрації Валерія Дудка, 90% суми -  з Державного фонду регіонального розвитку. Решта 10%  - з обласного бюджету. 

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Ця сума коштів тільки на заміну вікон і дверей, і реставрацію фасаду будівлі. Що стосується внутрішніх, ми туди не доходимо.»

Робитимуть ремонт у дві черги. Цьогоріч замінять вікна та двері – це коштуватиме понад 4,5 мільйони гривень. Наступного року оновлять сам фасад. Як сказав начальник обласного управління архітектури Олександр Дмитрюк, під час реставрації відновлять історичний вигляд будівлі. Наприклад,  металопластикові вікна будуть того ж кольору і конфігурації, що й зараз.

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Це буде реставрація, тому що будівля має статус пам’ятки архітектури, хоча й місцевого значення, але для цього є певні вимоги: зберегти автентичність цієї будівлі, її зовнішній вигляд. Зрозуміло, будуть застосовані якісь новітні технології та матеріали, але будівля буде відновлена в первинному вигляді.»

Ось такий вигляд мала будівля раніше, розповідає кандидат історичних наук Володимир Пилипенко. Збудували її у 1911-12 роках. Тоді тут було Святомиколаївське єпархіальне братство. У 20-х роках, вже за радянської влади, тут працювали різні навчальні заклади. Під час Другої світової будівля була напівзруйнована.

Володимир Пилипенко, кандидат історичних наук: «Після війни вона відбудовувалася. І з 64 року тут уже працює обласна філармонія. Оцей кут, який округлий, ще будівництва Єпархіального братства - тут була каплиця Олександра Невського. Під час будівництва  каплицю не зносили, її фактично отак вбудують. Він був двохповерховий. Там, де ми зараз бачимо третій поверх, - там просто був купол. Судячи зі старих фото, воно чи то не було пофарбованим, чи то цегла була полив’яна. Є враження, що це була цегла з поливою.»

Яка будівельна компанія робитиме реставрацію, мають визначити 22 серпня на відкритому аукціоні.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає