П'ятниця, 29 березня 2024, 03:45
Повна версія сайту
;

Чи буде компенсація за підтоплені минулоріч будинки з держбюджету?

11:39 15.08.2019    Коментарі  
 

Жителі чернігівських вулиць Декабристів і Могилянського, чиї будинки затопило 30-го червня минулого року під час зливи, сьогодні зібралися під облдержадміністрацією. Жителька вулиці Декабристів Наталія Дубовик пояснює причину акції - минулого місяця Чернігівський окружний адміністративний суд відхилив її позов до Кабміну. Тоді представниця Кабміну Наталія Зенченко пояснила – Кабмін не отримував документів, зокрема, експертних висновків та дефектних актів, на основі яких людям могла би бути нарахована компенсація. Вони прийшли до ОДА дізнатися, чому документи не передали до Кабміну.

Чернігів, друга дня, біля облдержадміністрації збираються жителі вулиць Декабристів і Могилянського. Їхні будинки 30-го червня минулого року затопило під час зливи. Минулого місяця Чернігівський окружний адміністративний суд відхилив позов жительки вулиці Декабристів Наталії Дубовик до Кабінету Міністрів України. Вона позивалась через те, що власники затоплених будинків не отримали компенсації від держави. Просила визнати бездіяльність Кабміну та у її нарахуванні. Тоді представниця Кабміну Наталія Зенченко пояснила – в Уряді не отримували документів, зокрема, експертних висновків та дефектних актів, на основі яких ця компенсація могла би бути нарахована.

Наталія Дубовик, жителька вулиці Декабристів: «З’ясувалося, що Чернігівська ОДА бездіяла. Матеріали справи не місять доказів - направлень обґрунтовуючих матеріалів, перелік яких наведено в пункті 15. В судовому засіданні встановлено, що питання про виділення коштів на здійснення заходів з ліквідації надзвичайної ситуації, що сталася, з бюджету регіонального рівня взагалі не розглядалось. Тому за відсутності тих обґрунтовуючих матеріалів визнати бездіяльність Кабміну суд не зміг. Дефектні акти і звіти, а відповідно, і кошторис, який зробив кожен із експертів, які проводили дослідження, у нас є, і ми ці звіти надали.»

23-го липня, каже Наталія Дубовик, власники будинків написали ще одне колективне звернення до облдержадміністрації, щоб вона повторно направила заяву на компенсацію до Кабінету Міністрів.

Наталія Дубовик, жителька вулиці Декабристів: «Ми вирішили зібрати ті документи повторно, ці всі постраждалі домоволодіння, 41 представник, ми надали заяви, ми зібрали експертні висновки, дефектні акти. Я сьогодні отримала листа від ОДА, де зазначено, що не передбачено, знову ж таки, посилаються вони на закон, що законом не передбачено. Ми хочемо сьогодні для себе з’ясувати, хто винен, чому не передали, коли нам очікувати, якої допомоги.»

З вулиці люди заходять до облдержадміністрації. Там до них вийшла виконувачка обов’язків голови облдержадміністрації Наталія Романова та представники департаментів економічного розвитку та цивільного захисту.

Наталія Романова, в.о. голови облдержадміністрації: «Вищезазначені документи не містили вичерпних обґрунтувань і обов’язкових документів. Зокрема, є акти обстеження не по всіх об’єктах, у деяких неможливо встановити дату обстеження, дефектні акти відсутні, наявні дефектні акти лише по трьох об’єктах, оформлені неналежним чином. Узагальнені кошторисні розрахунки відсутні по 9 об’єктах.»

Світлана Полторацька, заступниця директора департаменту економічного розвитку ОДА: «Звернулися особисто громадяни і надали вам усі документи, які необхідні для прийняття рішення. Невже там не вистачає? Там все є. – Це не в нашій компетенції, розумієте? – А в чиїй компетенції? – Це в компетенції, на сьогодні, тільки місцевої влади.»

Зустріч закінчилася так.

Наталія Дубовик, жителька вулиці Декабристів: «Чергове розчарування. Ми прийшли, очікували отримати відповіді на свої запитання, а почули ту позицію, яка нам відома. Нас знову не хочуть чути, і на ті питання, які ми поставили і намагались їх запитати, відповіді не отримали. Ми не будемо зупинятись,однозначно. Будемо намагатися зустрітись із Президентом, якщо він буде у нас в Чернігові. З огляду на ті події,які зараз, доведеться, мабуть, звертатися до суду. Будемо просити суд зобов’язати винести рішення нашою ОДА і міськрадою.»

Наталія Романова, в.о. голови облдержадміністрації: «ОДА за 2 останніх тижні провела разом із міськрадою 2 наради, уважно аналізуючи всі матеріали, які є в цій справі. Обласний бюджет не має жодної підстави, законодавчої і фінансової, щоб фінансувати втрати, які понесли приватні будинки. Це компенсується тільки з коштів бюджету місцевого.»

Заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко каже, виплатити компенсацію з міського бюджету не можна.

Андрій Черненко, заступник міського голови: «Намагаємося вирішити разом із ОДА, де взяти ці кошти, тому що вже рік пройшов після цієї зливи, - це по-перше. І, по-друге, на тепер в резервному фонді ОДА цих коштів немає. Є лист: «Вибачте, шукайте (кошти) на обласному або на місцевому рівні». ОДА перевалює цю проблематику на місто і наполягає на тому, щоб місто шукало ці кошти. Наша позиція така: якщо рівень цієї події був би міський, ми б це питання вирішили, але оскільки  це регіональний рівень, то цим безпосередньо займається обласна адміністрація.» 

Нагадаємо, зливу визнали надзвичайною ситуацією регіонального рівня. Це дозволило людям претендувати на компенсацію збитків з державного резервного фонду. Вони, за результатами проведених експертиз, сягнули 58 мільйонів гривень. 31 жовтня уряд виділив понад 16 мільйонів. Ці гроші, за документом, пішли на  ремонти закладів освіти і  багатоквартирних будинків, які зазнали збитків від зливи. Жителі приватних секторів залишилися без допомоги.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає