Середа, 24 квітня 2024, 03:08
Повна версія сайту
;

Громадські активісти дізнавалися як витрачаються кошти на чернігівські школи і садочки

11:44 19.08.2019    Коментарі  
 

Українське законодавство дає можливість батькам контролювати використання публічних коштів, які витрачаються на учбові заклади.  Представники ЧОГО “Центр політичних студій та аналітики” (ЦПСА) вирішили дізнатися чи дійсно легко перевірити роботи, які фінансуються із  бюджету Чернігівської міської ради. Для прикладу взяли програму “Підвищення енергоефективності в установах освіти м.Чернігова на 2015-2019 роки” та перевірити встановлення вікон, яке відбувалося протягом 2018 року

Представники ЧОГО “ЦПСА” побували у всіх закладах освіти, у яких був ремонт, відповідно програми Чернігівської міської ради Підвищення енергоефективності в установах освіти м.Чернігова на 2015-2019 роки”. У різних закладах, як виявилося,  різна кількість замінених вікон, в деяких вона складає 100%, а в деяких було встановлено трохи більше половини, але в цьому році продовжують те, що не зробили в минулому.

 Так, наприклад, у садочку №76 за 2018 рік замінили біля 80% вікон, але замінені були не всі що планувалися. В першу чергу замінювались у групах та в приміщеннях, де було прохолодно.

 Директорка садочку №76 Поклад Людмила Петрівна дуже задоволена і якістю, і підрядниками:  “Я задоволена. Коли працювали з бригадами - не було ніяких непорозумінь, сміття за собою прибирали, на всі зауваження реагували”.

 Також вона відмітила: “Останні два роки майже все фінансується із управління освіти, із батьків ні на що гроші не збираємо”

 Директор школи №34 Носач Олександр Борисович зазначив, що: “В минулому році замінили майже всі вікна, грошей не вистачило лише на вісім вікон в класах та спортзалі. За програмою планувалось замінити всі вікна, у цьому році їх всі доставлять”.

 Зараз у школі № 25 стоять всі нові пластикові вікна. Директорка школи № 25 Кириленко Наталія Миколаївна розповіла, яким чином визначались з ремонтом: “Ми подавали дані, скільки потрібно замінити і проектанти приходили дивились, заміряли”.

 Всі учбові заклади задоволені і заміною вікон, і покращенням фінансування ремонтів та запевняють, що не збирають кошти із батьків на ремонти шкіл та садочків. Щороку школи та садочки кожного року подають заявку на необхідний матеріал, якщо роботи можливо виконати самостійно (косметичний ремонт, тощо). Але, якщо необхідні додаткові послуги фахівців з ремонту, то заявки подаються на перелік необхідних робіт. Тому для батьків є можливість звертатися до керівників навчальних установ для покращення умов приміщень де навчаються їх діти. Можливо не тільки звернутися з пропозицією, а і перевірити ефективність їх використання виділених коштів.

 

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 

 

 


Автор: ГО «Центр політичних студій та аналітики»
Коментарів ще немає