Четвер, 18 квітня 2024, 09:57
Повна версія сайту
;

Як обирали запобіжний захід підозрюваним в подвійному вбивстві в Чернігові: репортаж з залу суду

10:06 20.08.2019    Коментарі  
 

60 діб арешту без права внесення застави. Новозаводський суд Чернігова 19 серпня обирав запобіжний захід Корницькому Сергію Григоровичому, Рожнову Ярославу Дмитровичу та Анатолію Васильовичу Луню, яких підозрюють у нападі на Сидоренко Олексія, Валерію Пацкан та місцевого таксиста Пікалова Олександра Леонідовича. 

На жаль, потрапити на обрання запобіжного заходу Рожнову нашому кореспонденту не вдалося, оскільки, прес-секретар суду, якій ми телефонували з самого ранку весь час повторювала, що клопотання про обрання запобіжного заходу ще не надійшло. І тільки коли ми повідомили їй, що обласна прокуратура підтвердила направлення таких клопотань, щодо підозрюваних у нападі на пару на березі річка Десна, сказала, що, так, вони вже їх отримали. Про те, що Рожнова привозили до суду ще вранці нам повідомив слідчий ГУНП Пливун Олег Олегович та прокурор Коломієць Дмитро Сергійович.

Репортаж видання https://www.gorod.cn.ua











О 15.00 наш кореспондент прибув до суду. На дворі вже чекали своїх підзахисних дві адвокатки, яких призначили від Центру безоплатної правової допомоги Корницькому та Луню - Зіненко Вікторія Вікторівна, Оксана Володимірівна Чикілевська та родичі підозрюваних, - дві жінки років та 40 та 60. Нажаль, всі вони від коментарів відмовилися, але, як ми зрозуміли, молодша жінка була дружиною Луня, оскільки була присутня на засіданні, щодо нього, старша – заходила в зал, коли обирали запобіжний захід Корницькому. Обидві принесли з собою чималі пакунки з їжею, а за дверима суду навіть пройшла невеличка перепалка, щодо того чи приймуть передачу охоронці. 
Приблизно о 16.30 після того, як суддя Косач розглянула раніше заплановані за графіком справи відбулося засідання по Сергію Корницькому. Сергій справив на нас гнітюче враження. Видно, що людина вже не перший раз опинилася на лаві підсудних. Поки слідчий оголошував в чому він підозрюється, мало не заснув від нудьги, трошки пожвавися тільки коли мова зайшла про те, скільки років йому світить за скоєне. На присутніх дивився зверхньо та відсторонено. 

Захисник Корницького одразу заявила клопотання про те, що заперечує щодо відкритого розгляду справи. На що суддя Ірина Косач попрохала пояснити підстави щодо проведення судового засідання в закритому судовому засіданні.
«Основания такие, что мой подзащитный является лишь подозреваемым. И зная журналистов, например, я вчера читала в Интернете, что люди уже обвиняют его в том, о чем даже не написано ни в подозрении, ни в ходатайство о мере пресечения», - відповіла Зіненко.
- Будь ласка, з посиланням на статтю 27 Кримінально-процесуального кодексу України. Кримінальне провадження здійснюється відкрито. В яких перелічених випадках ви вважаєте необхідно проводити судове засідання закритим?, - запитала Косач.
Гортаючи КПК адвокат врешті-решт назвала ч. 4 статті 27 «Гласність і відкритість судового провадження та повне фіксування технічними засобами судового засідання і процесуальних дій».
Але клопотання Зіненко не було задоволено.

 

В суді повідомили, що Корницький Сергій Григорович. Народився 5 травня 1978 року в Криму, місто Ялта, являється громадянином України. Одружений. Дітей немає (як він уточнив не має офіційно зареєстрованих на його прізвище дітей). Неофіційно працював на будівництві. Зареєстрований в місті Алупка. До затримання проживав на вулиці Серьожнікова, будинок 3, квартира 69. Засуджений вже був. Останній раз в 2012-го році вироком Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим за ч.3 ст. 187 (Розбій). За твердженням Корницького, міру покарання повністю відбув.



Далі слідчий Олег Пливун звернувся з клопотанням, де просить, застосувати до підозрюваного Корницького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без права внесення застави. В обґрунтування клопотання були наведені наступні обґрунтування:
Слідчим управлінням розслідується кримінальне провадження за номером 12019270010004102 від 11.07.2019 за ознаками кримінального правопорушень передбачених ч. 1, 2, 3 статті 289 Кримінального кодексу України (Незаконне заволодіння транспортним засобом) ч. 2 статті 187 ККУ (Розбій) та ч.1 статті 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). 

В ході досудового розслідування було встановлено, що 1 серпня 2019 року близько 1.30 ночі Корницький Сергій Григорович за попередньою змовою з Лунь Анатолієм Васильовичем та Рожновим Ярославом Дмитровичем перебуваючи поряд з будинком №26 по вулиці Гагаріна в місті Чернігові, здійснили напад на громадянина Пікалова Олександра Леонідовича. Пікалову нанесли не менше двох ударів в область голови, застосовуючи не установлену в ході досудового розслідування – зброю, здійснили в нього постріли. Після чого нанесли численні удари руками та ногами в область голови та тулуба, заподіюючи Пікалову тілесні ушкодження у вигляді численних сліпих кульових поранень м’яких тканин голови та шиї, сліпого вогнепального поранення шийних відділків та пошкодження спинного мозку на рівні 7-го хребця, у вигляді нижнього порізу з чутливими порушенням і численних сліпих вогнепальних поранень м’яких тканин голови, потиличної, тім’яних та правої головної ділянки, без пошкодження головного мозку, сліпого вогнепального поранення тазової ділянки. В таксиста було діагностовано закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку. Пікалов пізніше за фотознімками впізнав всіх трьох осіб під час допиту слідчим.



Побивши таксита Корницький, Лунь та Рожнов забрали в нього мобільний телефон марки Meizu 6 note та автомобіль «DAEWOO Nexia» з державними номерними знаками СВ 7595 АС. 

17 серпня 2019 року близько 19.30 Корницький та Лунь, застосовуючи зброю завдали тілесних ушкоджень Сидоренку Олексію Борисовичу (21.01.1979 р.н.) та Пацкан Валерії Іванівні (28.10.1989 р.н.). Після чого проникли до автомобіля марки «Ланос» з державними номерними знаками СВ 7711 АІ, який належить на праві власності Пацкан Івану Матвійовичу (05.09.1964 р.н.), на праві користування Пацкан Валерії Іванівні, та незаконно заволоділи ним.
17 серпня 2019 року о 20.04 Корницького було затримано. 18 серпня 2019 року о 17.45 йому було вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 187 та частини 3 статті 289 Кримінального кодексу України.

Під час особистого обшуку у Корницього було виявлено предмет схожий на патрони до вогнепальної зброї, в кількості 6 одиниць та предмет схожий на пістолет. При обшуку автомобіля Валерії Пацкан було виявлено значну кількість зброї, а саме: пістолет марки ПМ з глушником магазином та трьома патронами, ніж з рукояткою коричневого кольору в чохлі, два ріжки з 52-ми патронами, пістолет та револьвер з 7-мома патронами, автомат АК та магазин до автомату з 29-ма патронами, предмет схожий на автомат з маркуванням HE-9550, до нього 15 патронів, корпус з гранати РГД-5, предмет схожий на підривник типу УЗРГМ-2, граната РГД-5. Крім того, під час даного обшуку транспортного засобу в ньому було виявлено квитанції, чеки на ім’я Пацкан Валерії Іванівни.



Будинок по вул.Серьожнікова, 3 розташований в самісінькому центрі міста, навпроти туристичного Валу

Під час обшуку зйомної квартири, в якій проживали Лунь та Корницький по вул. Серьожнікова, будинок 3, квартира 69, було вилучено 100 патронів, 2 патрони до пістолету ПМ. Потім в ході обшуку була виявлена медична довідка на потерпілого Пікалова Олександра Леонідовича, страховий поліс на автомобіль, яким незаконно останні заволоділи, та чорновими записами та блокнотами з чорновими записами, в яких маються схеми приміщень та будинків без зазначень їхньої адреси.



Слідчий Пливун повідомив, що на даний час судимість Корницького не знята і не погашена та попросив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з подальшим утриманням його в державній установі Чернігівського СІЗО, та не визначати розмір застави, у зв’язку з тим, що злочин, який інкриміновано підозрюваному пов’язаний із застосуванням насильства.

Далі слово взяла адвокат Корницького:

«Ваша честь мой подзащитный Корницкий Сергей Григорьевич подозревается по части 3 статьи 289 и часть 2 статьи 187. Статья 289 – это угон транспортного средства. В протоколе мой подзащитный давал пояснение, как он оказался в этом транспортном средстве. Потом он обвиняется по статье 187, и это подтверждается протоколом допроса Пикалова. Но Пикалов в своем допросе не ссылался на то, что это был именно Корницкий Сергей Григорьевич. Далее, протокол опознание по фотоснимкам. Не было проведено очного опознания. Поэтому протокол по фотоснимкам не может быть 100%-ным подтверждением вины моего подзащитного. 
Что касается протокол осмотра вещей, в частности видеозаписи изъятой в ломбарде (в ломбард сдавали телефон таксиста Пикалова – авт. ), то на сьемке с камер ломбарда зафиксирован лишь Лунь. Что касается протокола обыска автомобиля, ничем не подтверждается то, что все изъятое из автомобиля принадлежало моему подзащитному, а ведь он был в нем не один. 
Корницкий не является хозяином квартиры на Сережникова, поэтому все, что было изъято в квартире, также не может подтверждать вину моего подзащитного. Поэтому я бы попросила домашний арест, так как он имеет постоянное место проживания в Житомирской области Бердичевский район село Кикишовка. Проживает там со своей официальной женой».

Після виступу адвоката суддя попрохала підозрюваного висловити свою думку з приводу заявленого клопотання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
«Я полностью поддерживаю своего адвоката, так как нет 100%-ных доказательств, что это был я. И я не могу влиять не следствие, уничтожать вещи, документы и наезжать на кого-то», - буркнув з пластикової клітки Корницький.



- Скажіть, коли ви звільнились з місць позбавлення волі?
, - запитала суддя.
- 21 июня.
- З моменту звільнення ви перебували у місті Житомирі, за адресою вашої офіційної дружини?
- Да. 
- А коли ви до міста Чернігова приїхали?
- Где-то в середине июля.

 

Суддя Ірина Косач: «Судом долучаються матеріали додані до клопотання 1, 6. Клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою від 19 серпня 2019 року, аркуш справи 7, 9. Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань12019270010004102 від 11.7.2019 р. з визначеною правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень за частиною 1, 2, 3 статті 289, статті 187 частина 2 та частина 1 статті 263. Аркуш справи 10, 11, 12 «Протокол огляду речей» 23.7.2019 р. – диск CDR з файлами, а саме, зафіксовано автомобіль марки «БМВ», який парується біля магазину, з якого виходить підозрюваний, всього троє осіб. Аркуш справи 13, 14 «Копія протоколу допитування потерпілого» від 01.08.2019 р. Пікалова Олександра Леонідовича. Аркуш справи 15 – копія додаткового допиту потерпілого від 07.08.2019 р Пікалова Олексанра Леонідовича. Аркуш справи 16, 17, 18 «Копія протоколу пред’явлення суду для впізнання за фотознімками від 07.08.2019 р., згідно якого потерпілий Пікалов Олександр Леонідович впізнав на фотознімку чоловіка, який безпосередньо до нього підходив в ніч на 01.08.2019 р. та домовлявся про переїзд в район Подусівка. Згідно довідки на аркуші справи 18 до протоколу пред’явлення особи для впізнання зображений Лунь, якого впізнав Пікалов. Аркуш справи 19, 20, 21 – «Копія протоколу пред’явлення суду для впізнання за фотознімками від 7.8.2019 р., згідно якого потерпілий Пікалов впізнав на фото №3 Рожнова Ярослава Дмитровича, як особу, яка знаходилася на задньому сидінні автомобіля, яких він підвозив 1.8.2019 р. в район Нової Подусівки. Аркуш справи 22, 24 – «Копія протоколу пред’явленої особи для впізнання за фотознімками від 12.8.2019 р. з довідкою, згідно якого потерпілий Пікалов Олександр Леонідович впізнав на фото №3 Корницького Сергій Григоровича, як такого, який 1.8.2019 р. разом з двома чоловіками підвозив на власному автомобілі з вулиці Київської, що в місті Чернігові, в район Нової Подусівки. Аркуш справи 25, 27 – «Протокол огляду речей», копія від 12.8.2019 р.; оптичний диск ПТ Ломбард «Дом кредит» з обмеженою відповідальністю інтер-ріелті і компанія. Аркуш справи 28, 33 – «Протоколи обшуку 17.8.2019 та 18.8.2019 автомобіля марки ЗАЗ «Ланос» з автомобільними знаками 8711 АІ чорного кольору, який знаходиться на проїжджій частині вулиці Шевченка, поблизу будинку 53, в місті Чернігові».

Корницьому, в якості зпобіжного заходу суддя Косач призначала 60 діб перебування в СІЗО, без права внесення застави. На апеляцію в нього є 5 днів. 





Десь біля 19.00 почали розглядати клопотання з приводу обрання запобіжного заходу Анатолію Луню. Лунь в залі суду був у медичній масці – чи то тому, що йому зламали щелепу при затриманні, чи то не хотів показувати обличчя камерам. Весь час тримався рукою за правий бік, оскільки, знову ж таки під час затримання йому зламали пару ребер. Першу частину засідання закривав обличчя долонею. На відміну від Корницького був не в спортивних штанях, а в джинсах синього кольору, при цьому ми звернули увагу на те, що місце де на штанях, як правило розташована металева застібка – воно зшито блакитною ниткою. Можливо, в такий спосіб охорона унеможливила те, щоб до рук підозрюваного попала будь-яка металева річ, навіть така, на перший погляд безпечна, як блисківка штанів. 

- Ви суду довіряєте? Маєте відводи до складу суду?, - запитала суддя. 
- Отвод прокурору, - відповів той.

- В связи с чем? 
- Он при обысках был. Везде он присутствовал. И тогда, когда меня били, он ни слова не сказал.

- З яких підстав від заявляєте відвід прокурору?
- Прокурор допускал, чтобы меня бил Беркут, он видел это все. И группа стукала меня, которая была при обыске. Он на это не обращал внимание. Когда обыск прошел, они ходили-ходили, и резко появился пакет с документами, непонятный. Притом, откуда ключи от квартиры? Я не знаю, может, занесли что-то в квартиру. Это съемная квартира. То есть у оперативников откуда-то ключ от квартиры, зашли без хозяина. При этом прокурор присутствует и все это знает.

- Тобто ви заявляєте відвід прокурору в зв’язку з тим, що він був присутній при вашому затриманні?
- Да.

 

Прокурор на ці звинувачення з боку Луня повідомив суду наступне: «Шановний суд, хочу зазначити про те, що дійсно приймав участь під час затримання підозрюваного, а також проведенням за місцем його мешкання обшуку. Хочу зазначити про те, що в моїй присутності співробітниками спецпризначення жодного ані фізичного, ані психологічного тиску на підозрюваного не здійснювалось».

Суддя у відводі прокурора відмовила, посилаючись на статтю 77 КПК України Підстави для відводу прокурора, слідчого. 

Після цього, на підтвердження своїх доводів, прокурор Дмитро Коломієць попросив суд долучити до справи копію талону збройного листа №326 та консультативного висновку спеціаліста. 

- Під час затримання викликалася карета швидкої допомоги. Згідно лікарського свідоцтва за результатами затримання у підозрюваного Луня встановлено наступний діагноз: закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, закритий перелом нижньої щелепи, закритий перелом 5-го, 7-го ребра, закрита травма лівого гомілкового суглобу. В графі «Що, де і коли трапилось»зазначено: отримав травми, внаслідок затримання. Тож цей документ підтверджує, що під час обшуку, в моїй присутності жодних неправомірних дій щодо Луня не було застосовано. У подальшому до матеріалів справи будуть долучені копії рапортів працівників спецпризначення підрозділу «КОРД» про застосування фізичної сили під час затримання Луня.

Після цього адвокатка Чикілевська попросила видалити з залу журналістів, посилаючись на п.3 ст. 27 КПК. 



Лунь додав до цих слів захисниці наступне:

- Тоже прошу, потому, что вот эти беркутята старались записать все адреса. Они сказали, что мы приедем к твоему брату, матери и разберемся с ними. Мы б тебя порезали прямо тут на кусочки, и все остальное, - говорили они. До жены говорит и до всего остального. Поэтому я прошу убрать СМИ. 

В цьому клопотанні було відмовлено.

В ході засідання слідчий фактично продублював доводи, в якості аргументації, щодо обрання запобіжного заходу тримання під вартою в СІЗО Луню, які наводив в засіданні відносно Корницького.

Адвокат просила для Луня домашній арешт та визначення розміру застави, аргументуючи свої доводи тим, що її підзахисного били під час затримання і він має серйозні травми, та в нього діагностовано дуже тяжку хворобу, яка потребує лікування, що неможливо в умовах СІЗО. Також відмітила, що під час обшуку автомобіля та житла, яке винаймав підозрюваний з іншими особами, не було встановлено, кому саме Луню чи іншій особі належать вилучені предмети: зброя, набої тощо. 
- Під час обшуку квартири, мною особисто, як захисником було внесене зауваження до протоколу обшуку, оскільки були допущені порушення. І предмети вилучались зовсім не ті, які були в квартирі під час первинного обшуку. 

 

Суддя задала декілька запитань Луню:

- Анатолій Васильович, коли ви народились?
- 13 ноября 1983-го года, село рудка, улица Новая. Проживаю в Чернігові на Серьожнікова, 3.

- Раніше були засуджені? Коли звільнився?
- Да, 24.06.2019 звільнився по відбуттю міри покарання. 

- Працюєте, одружені, є малолітні діти на утриманні?

- Працював неофіційно. Гражданский брак. Дочка. И сын уже. Они в моем паспорте не стоят.

- Ваша думка щодо заявленого клопотання відносно вас?
- Убегать я никуда не собираюсь. Тем более я знаю, что этих тяжких преступлений, что на меня сказали, - я их не совершал. Скрываться я тоже никуда не буду. Можете браслеты на меня повесить, которые с GPS. Все что хотите. Мне самое главное – семья! 

- А вот этих таксистов, которые рассказывают, я вообще даже не знаю, кто это такие. Единственное, что это когда я был возле того адреса, что назвал прокурор, - это я искал дочь свою. Ее подсадили на наркотики, несовершеннолетнюю. И я ее в 2 часа ночи ходил шукал, в 2, начало третього. Ходил со своим телефоном, показывал ее фотографии и мне подсказывали. Я подходил тогда к трем таксистам. Какого числа это было я не помню. Но я тогда ее нашел почти в 3.30 утра, с наркоманом одним. Вот это вот так я ходил…

- Насчет видеозаписи из ломбарда. Этот телефон, он принадлежит, как в народе называют барыге-наркоману. Он его упустил и убежал, когда я дочку нашел вместе с ним. 

- А постоянно почему-то виноватый. А почему виноватый? Да потому, что когда ранее судимый, так с тобой тогда никто не разговаривает, ты уже не человек, все. 

Що стосується автівки Валерії Пацкан, то Лунь сказав наступне:

- Да, я не скрываю, что ехал на этом автомобиле. Но когда я подошел он открыл был. С ключами, со всем. А всего остального, что мне сейчас говорят – ничего не было. 

Також Лунь повідомив, що раніше був судимий по 115-й сттаті (восени 2007-го року тоді ще 24-річний Лунь вбив у селі Рудка 22-річну Ірину Шульженко із села Редьківка. За рік до цього вийшов з в'язниці, де сидів за крадіжку - прим.авт.) та ч.2. ст. 187, засуджений був до 12 років 7 місяців позбавлення волі в 2008-му році. 

Луню, як і Корницькому було визначено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в СІЗО на до 60 діб до 15 жовтня без права застави.







По висновкам цих двох судових засідань вимальовується така собі нетипова картина. А саме нас вразило те, що витяг з єдиного реєстру досудових розслідувань під номером 12019270010004102, який було долучено до справ Луня і Корникього датований11.07.2019, з визначеною правовою кваліфікацію кримінального правопорушення за ч.1, 2, 3 ст.289, ч.2 ст187, ч.1, ст.263 ККУ. Тобто, підозрюваних не було затримано ні після якогось епізоду, що стався в липні або червні (в суді по Луню та Корницькому згадувалися лише напади на таксиста та Олексія Сидоренка та Валерії Пацкан) ні після нападу на таксиста. До таксиста Пікалова слідчі з фотографіями підозрюваних прийшли вже після їх затримання по епізоду на вул.Набережній, та не оголошували Луня в розшук, як повідомила в суді адвокат Чикілевська. Дочка ж Пікалова Анна, яка телефонувала перед цим до редакції Gorod.cn.ua розказала, що слідчі знали, хто на нього напав, ба більше того вилучили вкрадену в її тата автівку, та просили не розказувати представникам місцевої газети про напад на нього, коли вони приходили до лікарні, ще на початку серпня. Слідчий мотивував це прохання тим, що це завадить слідству.

З усього виходить, що нападу на Валерію та Олексія можна було б завадити, аби нападників затримали, або хоча б вручили підозру в липні. Адже до реєстру дані по розбою та заволодінню чиєюсь автівкою, були внесені ще 11.07.2019 та мається якийсь протокол огляду речей від 27.07.2019. Можливо, мова йшла про автівку марки БМВ, на якій приїздили здавати телефон Пікалова до ломбарду. 
Могли їх затримати і на початку серпня, адже якимось чином машина Пікалова потрапила до правоохоронців.
Поки що в цій справі більше запитань, ніж відповідей. Причому не стільки до підозрюваних, скільки до правоохоронців. Керівництво ГУНП поки що все це ніяк не прокоментувало, представники прес-служби кажуть, що керівник Едуард Альохін у відпустці, від його зама теж коментарі до преси не надходили.

Сторона обвинувачення поки що не вручила Корницькому та Луню підозру у скоєнні подвійного вбивства на березі Десни, навпроти бази відпочинку «Ранчо-клаб». Але з усього виявляється так, що вбивства могло б і не бути, аби поліція вжила оперативних дій…
Зараз у соцмережах йде збір коштів на похорон подружжя. Користувачі повідомляли, що в пари зосталася малолітня донька - Майя Сидоренко, вони тримали точку з продажу пластикового посуду на ринку Привокзальний.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі за матеріалами gorod.cn.ua
Коментарів ще немає