Субота, 27 квітня 2024, 07:57
Повна версія сайту
;

Жителі Чернігівщини мають змогу запастися газом на всю зиму за літньою ціною

16:39 02.09.2019    Коментарі  
 

Запастися газом на всю зиму за літньою ціною: так зробили понад 30 жителів області з більш, ніж тисячі, які цим зацікавились. Про це сказала фахівець зі зв’язків з громадськістю АТ «Чернігівгаз» Наталія Свириденко. Акцію під назвою «Твоя енергонезалежність» почав НАК «Нафтогаз Україна». Вона має дозволити споживачам газу закупити персональний резерв газу на опалювальний сезон за ціною, зафіксованою на літньому рівні - майже 6 гривень за кубометр.  Чи всі споживачі газу можуть купити газ на зиму дешевше, та чи всім це по кишені  – дивіться в сюжеті Альони Макаренко.

Жителька ОлишІвки Діана Сименець прийшла до Центру обслуговування клієнтів «Чернігівгаз Збуту» за консультацією. Таких, як вона, за останній тиждень сюди звернулося більше тисячі людей. Питають – як запастися газом на зиму за літньою ціною.

Дмитро Лахтіонов, начальник управління клієнтського сервісу АТ «Чернігівгаз»: «Якщо порівняти рівень ціни на газ з початку року, то ми побачимо, що зараз вона найнижча. Таке коливання звичайне на ринку газу, так як влітку ціна на газ знижується, а взимку росте слідом за попитом.»

Придбати газ на зиму за нинішньою ціною – 5 гривень 99 копійок за кубометр – пропонують нині споживачам. Головна умова – не мати боргів за послугу.

Наталія Свириденко, фахівець зі зв’язків з громадськістю АТ «Чернігівгаз»: «В минулому 8,5 коштував кубометр газу. І з боку НАК «Нафтогаз» є таке припущення, що людина зможе зекономити до 25% на оплаті за газ в опалювальний сезон. Якщо ціна постачальника буде нижчою, то людині буде рахуватися не ця акційна ціна, а та нижча ціна, тобто в даному випадку людина нічого не втрачає.»

Діана Сименець, жителька Олишівки: «Зацікавилась. Вигідно, я думаю, але все одно радитись будемо.»

Придбати акційний газ можна через Інтернет в Особистому кабінеті споживача або в Центрі обслуговування клієнтів газової компанії. Максимальний об’єм – до 25 тисяч кубометрів на одне домогосподарство. Користуватися ним - лише з 1 жовтня до 31 березня.

Наталія Свириденко, фахівець зі зв’язків з громадськістю АТ «Чернігівгаз»: «Тобто він може взяти або історію споживання за попередній рік, або ж скористатися спеціальним калькулятором і розрахувати необхідний собі обсяг. Якщо людина використала всі кубометри і йому, наприклад, не вистачило, і ще березень місяць йому потрібно споживати на опалення, то він буде споживати газ вже не за акційною ціною, а за ціною постачальника, яка визначена Кабінетом Міністрів України.»

Якщо ж споживач використає газу менше, ніж замовить, ці гроші залишаться на його особовому рахунку на наступні періоди, каже Наталія Свириденко. І додає - в акційній ціні не враховані послуги за доставку газу, які змінюються в залежності від регіону.

Наталія Свириденко, фахівець зі зв’язків з громадськістю АТ «Чернігівгаз»: «Квитанція – вона буде комбінованою. Тобто там буде представлено залишок коштів по газу оплаченому, також залишок кубометрів по акційному газу. Таким чином споживач, коли він вже здійснив оплату за ці півроку, він буде сплачувати лише вартість транспортування й розподілу природного газу.»

За словами економіста Олега Пендзина, як працюватиме цей механізм на ділі - поки невідомо, адже акція проводиться вперше. І скористатися нею зможуть не всі.

Олег Пендзин, економіст: «Треба розуміти, що одразу викласти гроші на весь обсяг газу, який буде спожитий зимою, то треба ті гроші мати. Тому не кожна людина може цим скористатися. Люди з невеликим обсягом коштів, вони не зможуть це зробити, раз. А по-друге, на цей газ не буде розповсюджуватися субсидія. Тобто ви маєте розуміти, той газ, який пропонує НАК «Нафтогаз» купити по дешевих цінах, його треба оплачувати в повному обсязі й там субсидія не буде захоплювати. Тобто для тих людей, що отримують субсидію ця пропозиція є не до виконання.»

Слова Олега Пендзина підтверджує пенсіонерка з Новгорода-Сіверського Любов Поліщук. Жінка живе одна у приватному будинку. Опалює помешкання природним газом. Каже, за зимовий місяць в середньому спалює 200 кубометрів газу. Рахує – щоб придбати його за акційною ціною, має сплатити 7 тисяч 188 гривень.

«Так а де я їх візьму?  Де я їх назбираю? У мене ж немає таких грошей. У мене мінімальна пенсія – 1600. Тому мені це зовсім невигідно – це по-перше. А по-друге – де гарантія, що вони потім мені цей газ дадуть?»

Наталія Свириденко, фахівець зі зв’язків з громадськістю АТ «Чернігівгаз»: «За зберігання газу в сховищах відповідає НАК «Нафтогаз» і звичайно за те, щоб у людини була можливість скористатися цими обсягами, а також за стабільність ціни ось цієї – 5,99 – також відповідає НАК «Нафтогаз».»

Закупити акційний газ можна частинами до 25 вересня. В області станом на понеділок це зробила 31 людина.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає