Четвер, 28 березня 2024, 18:56
Повна версія сайту
;

У громад Чернігівщини забирають кошти на соціально-економічний розвиток?

08:45 11.09.2019    Коментарі  
 

Ще 10 липня Уряд схвалив рішення про спрямування 1,4 млрд грн на підтримку малих міст та селищ за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Органи місцевого самоврядування збиралися спрямувати їх на будівництва, ремонти, реконструкції надважливих об’єктів. Проте гроші в громади не надходили.

Завдяки ініціативі Асоціації міст України та зверненням голів у рамках флешмобу «поверніть гроші громад» вдалось отримати перші досягнення: Державна казначейська служба України довела до місцевих бюджетів помісячний розпис надходжень. У перших числах вересня перші 10% коштів вже надійшли на рахунки місцевих бюджетів, розпочалося їх освоєння для вирішення нагальних проблем.

Проте сьогодні, 10 вересня, у громади надійшли листи зі зверненням Державної казначейської служби (на виконання доручення Міністерства фінансів України проводяться заходи щодо призупинення проведення видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій за рахунок коштів відповідної субвенції, перерахованої у вересні 2019 року) з проханням повернути кошти, виділені на соцекономрозвиток.

Асоціація міст України, яка завжди стоїть на захисті прав ОМС, пропонує громадам добровільно не погоджуватися на повернення коштів.

«Не існує жодних законодавчих підстав щодо надання згоди органами місцевого самоврядування на проведення операцій  із відкликання коштів субвенції з рахунків місцевих бюджетів, - наголошує консультант з бюджетних питань Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України Микола Силенко. –  Згідно бюджетного законодавства Державна казначейська служба лише обслуговує місцеві бюджети, а тут ми бачимо спробу втрутитись у їх виконання. Тим більше, що під ці кошти вже укладено договори і в ряді випадків розпочато виконання робіт».

Також Микола Силенко зазначає, що в майбутньому згода ОМС на проведення операцій із відкликання коштів субвенції з рахунку місцевого бюджету  може бути сприйнята контролюючими органами як добровільна відмова від коштів субвенції та виконання зобов’язань з фінансування відповідних видатків.

Нагадаємо, місцеві бюджети Чернігівщини мали отримати близько 60 мільйонів гривень субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Після того, як Офіс президента заблокував ці кошти, на заклик АМУ міста, які їх не отримали, розпочали флешмоб. Зокрема, відеозвернення до Володимира Зеленського оприлюднили міський голова Городні Андрій Богдан, Борзни Анатолій Койда, Корюківки Ратан Ахмедов та Сосниці Андрій Портний.

Yes


Автор: Офіс Реформ при Чернігівському РВ АМУ
Коментарів ще немає