П'ятниця, 29 березня 2024, 08:42
Повна версія сайту
;

Хто і як гасив пожежу на полігоні "Десна"

15:25 16.09.2019    Коментарі  
 

Посуха на Чернігівщині зробила свою підступну справу.   Полігон 169-го навчального центру СВ ЗСУ зайнявся 12 вересня по обіді - горіла лісова підстилка та дерева на важкодоступних околицях.

Запобігти розповсюдженню пожежі далі на ліс та на прилеглі населені пункти намагалися силами і засобами навчального центру. Злагоджені та швидкі дії пожежної роти "Десни", збірної пожежної команди і працівників Остерського військового лісгоспу дозволяли локалізувати осередки вогню. Але через деякий час загоряння розпочиналися в інших частинах поблизу полігону.

Масштаби та характер пожежі були занадто серйозними і потребували підтримки.

Завдяки спільним діям військових, представників Державної служби з надзвичайних ситуацій (які гасили вогонь за допомогою авіації) та Остерського військового лісгоспу пожежу вдалося локалізувати.

Почалася тридобова боротьба з вогнем у епіцентрі - залишилось горіння окремими осередками на площі 15 гектарів.

Військові розгорнули координаційний штаб та польову кухню. Для спостереження з висоти та пошуку нових займань постійно літали два квадрокоптери.

- Були задіяні всі можливі ресурси. Зокрема, дві пожежні машини з екіпажами, два АРСи (автомобільний резервуар стандартний), БРЕМ (броньована евакуаційна машина), БАТ (шляхопрокладач), один «Урал», близько десятка автомобілів «УАЗ», шість одиниць «МАЗ» та «КамАЗ», паливозаправник, понад дві сотні особового складу, медики та керівний склад Навчального центру і полігону - розповіла начальник прес-служби  169-го НЦ СВ ЗСУ Олеся Гузун.

Здійснювалось цілодобове чергування за допомогою відеоспостереження центральних вишок, патрулювання ділянок, де знаходилися осередки вогню. Солдати прикопували тліючі стовбури дерев.

Учасники ліквідацїї особливо відзначають дії екіпажів БАТу та БРЕМ, які, зокрема, валили палаючі дерева, щоб не розповсюдилась наднебезпечна для лісів верхова пожежа.

- Загроза минула. Три доби посиленої роботи, важка та пожежна техніка, близько трьох сотень людей. І тепер ми, нарешті, можемо повідомити, що станом на 15:10 15 вересня всі осередки вогню, тління та загорянь повністю ліквідовані, - заявили у прес-службі  169-го навчального центру СВ ЗСУ

Розслаблятися зарано, адже спекотлива погода занадто висушила лісовий настил та траву, тож патрулювання полігону і прилеглих територій продовжуватиметься.

Сьогодні, 16-го вересня, рецидивів пожежі не зафіксовано.


Автор: Олександр Штупун, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України «АрміяInform»
Коментарів ще немає