Субота, 20 квітня 2024, 13:07
Повна версія сайту
;

В селі Томашівка на Ічнянщині згоріли дві хати і 2 сараї через пожежу сухої трави

13:26 19.09.2019    Коментарі  
 

Два нежитлових будинки, два сараї й три гектари трави вигоріли в селі Томашівка на Ічнянщині. Про це повідомила речниця Державної служби з надзвичайних ситуацій в області Ірина Щукіна. За її словами, пожежа почалася вчора ввечері. За словами діловода старостинського округу, до якого входить Томашівка Ірини Олексюк, траву на болоті біля сусіднього села Дорогинка підпалили два дні тому. Вітром вогонь принесло в село. Хто спричинив підпал - невідомо. З Томашівки повернулась наша Альона Макаренко.

Тамара Голдіс, власниця згорілої садиби: «Ось тут стояв великий-великий сарай, на два входи стояв сарай величезний, плюс курник, плюс майстерня. Ось у нас погріб був тут – все, що залишилось від погреба. І для дров був у нас навіс великий, оце все, що лишилось.»

Тамара Голдіс показує, що лишилося від батьківської спадщини після вчорашньої пожежі. Жінка з сином приїхала до Томашівки сьогодні зранку. Каже, від побаченого жахнулася.

«Важко, тут неможливо дихати. Кладовище он там горить і палає, всі ж люди вдома, бояться. Ми подивились – скрізь пройшло таким смерчем. Дякую, заливали, вочевидь машиною, з тієї сторони хату, її трохи захватило».

Поряд будинок місцевої жительки Ольги. Жінка розказує, два дні тому хтось запалив болото біля сусідньої ДорогИнка. Сильним вітром за добу полум’я принесло впритул до їхнього села. Ці кадри відзняли вчора місцеві жителі.

«Ми бачимо, димить і димить, горить, ну, що ми, люди – болото горить. Коли вчора я вийшла в себе на східці в хаті, бачу, полум’ям вже полихає. Тут ось до хати буквально 100 м вогнем полихало, я на ту сторону глянула – там так само сарай біля хати горів. Десь о 15:45 це все взялося».

Жінка подзвонила в сільраду, викликала пожежників.

«Хлопці, дякую, 15 хвилин і пожежники були вже всі на місці. Приїхала з Ічні машина, приїхала з Бакаївки машина, приїхала і з Припутень машина і приїхала машина з Дружби».

За дві години пожежу локалізували. В окремих місцях вогонь розгорявся декілька разів серед ночі. Гасили всім селом, каже Ольга.

«Ніч не спали взагалі».

Анатолій, місцевий житель: «Оце ось одна хата згорівши, це ж повністю хата вигоріла. Два сараї згоріло за ось цією хатою, і там ще одна хата згоріла. Масштаби, а екологія?! Це через одну людську дурість таке робиться».

Хто підпалив траву ні в селі, ні в сільраді не знають, каже діловод Андріївського старостинського округу Ірина Олексюк.

«Ну, кожен рік хтось його підпалює, болото. Бог його знає хто. Ми людям розказуємо, щоб не палили, бо зараз такі вітри, все сухе».

«Хотілось би, якщо хтось винен, щоб все таки відповів. Тому що, ви розумієте, стільки людей постраждали. Нехай ми вже, як то кажуть, не живемо, добре, хоч хата лишилась, отак от приїхати до батька на могилу й те, десь голову прихилити. А люди ночі не спали».

Володимир, дачник: «Це свинство, невігластво, без розуму. Хіба в такі пори року, коли дмуть вітри, як зараз, можна випалювати щось на городах!? У цих людей зовсім мізки вже висохли, відсутні».

Загалом за минулу добу на Чернігівщині сталося 15 пожеж сухої трави, сказала речниця управління ДСНС в області Ірина Щукіна. Горіла суха трава біля сіл Коропського, Козелецького, Прилуцького, Менського, Чернігівського, Варвинського, Бобровицького районів, поблизу Корюківки та Городні. За її словами, причина пожеж – необережне поводження з вогнем.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає