П'ятниця, 19 квітня 2024, 08:10
Повна версія сайту
;

Під кого Управління ЖКГ прописує тендерні умови на ремонт доріг у Чернігові?

08:46 20.09.2019    Коментарі  
 

На сьогоднішній день велика кількість доріг Чернігова та міжбудинкових проїздів по місту відремонтовано або ж знаходиться в процесі ремонту.

В Центрі політичних студій та аналітики спробували розібратися хто проводить основні роботи по ремонту доріг у Чернігові, відповідає за їх якість, а також яким чином Управління ЖКГ здійснює відбір виконавців робіт?

Основні ремонти доріг в Чернігові замовляє Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради. Відповідно кошти на проведення таких ремонтів виділяються з бюджету міської ради. Оскільки замовником ремонтних робіт доріг є Управління ЖКГ, саме воно вирішує хто буде виконавцем.

Але не все так просто. Законом про “Публічні закупівлі” встановлено, що при здійснення закупівель товарів і послуг від 200 тис.грн. та робіт від 1,5 млн.грн. замовник зобов'язаний проводити процедуру відкритих торгів. Основною метою проведення таких торгів є закупівля на конкурентних засадах, коли дається можливість різним постачальника та виконавцям робіт запропонувати свою найменшу ціну. Крім того для замовника це можливість отримати товар, послугу або роботу за оптимальною ціною.

Загалом у 2018 році Управлінням ЖКГ було проведено більше 70 процедур закупівель ремонтів доріг. Сюди входили як капітальні ремонти доріг, так і ремонт міжбудинкових проїздів. 63 з таких закупівель на очікувану вартість 491,8 млн. грн. були проведені успішно та закінчилися підписанням договорів з виконавцями робіт.

Серед усіх процедур закупівель по ремонту доріг у 2018 році процедура відкритих торгів застосовувалась у 25 закупівлях, кількість допорогових закупівель становила 25, звітування про укладений договір - 8 процедур, переговорна процедура - 5. Таким чином, згідно даних системи “Прозоро” 80% закупівель управління ЖКГ здійснювало через конкурентні процедури відбору постачальників.

Хто отримує замовлення від Управління на ремонт доріг?

Відповідно до даних систем “Прозоро” основними виконавцями робіт по ремонту доріг були:

  • ТОВ “Шляхо-будівельне управління №14”- 14 договорів на суму 264,2 млн. грн.
  • ТОВ “УТБ-Інжиніринг” - 2 договори на суму  62,9 млн.грн
  • ТОВ “Армшляхбуд” отримало 38 контрактів на суму 60,94 млн.грн
  • ФОП Мкртчян Володя Даніеловіч - 3 договори на суму 21,7 млн.грн
  • ФОП “Кравчук О.С. - 5 договорів на суму 3,08 млн.грн.
  • ФОП "АКОПЯН АРА ГУРГЕНОВИЧ" - 1 договір на суму 1,38 млн.грн.

Найбільше договорів на виконання ремонту доріг від управління ЖКГ у 2018 році отримало ТОВ “Армшляхбуд”, засновником якого згідно даних Міністерства юстиції є Мкртчян Андранік Володяєвич.

Злив УТБ.png

До речі, згідно даних системи Youсontrol основний дохід ФОП Кравчука О.С. за попередні 2017-2018 роки був отриманий виключно з участі в публічних закупівлях в Чернігівській області.

Ще 4 договори на виконання робіт по ремонту доріг в Чернігові поділили між собою ФОП Мкртчян Володя Даніеловіч та ФОП Акопян. В 3-х з них, які проходили за процедурою відкритих торгів, ці два підприємці були основними і єдиними конкурентами. Але в аукціоні участь не приймали - не торгувалися.

ФОП Мкртчян В.Д. отримав 21,7 млн.грн на виконання ремонтів доріг. Цікаво, що згідно даних модуля “Youcontrol”  Мкртчян Володя Даніеловіч зареєстрований за тією ж самою адресою, що і Мкртчян Андранік Володієвич, який є засновником ТОВ “Армшляхбуд”.

Згідно даних сайту “Youcontrol” основний дохід за останні три роки (2017-2018) ФОП Акопян отримував від участі в публічних закупівлях. Саме він став переможцем у допороговій закупівлі на Капітальний ремонт внутрішньо-будинкових проїздів в житловій забудові за адресами просп. Перемоги, б.25, б.27 в м. Чернігівотримавши контракт на 1,38 млн. грн.

Тож, як бачимо, в Чернігові зберігається тенденція, коли дороги міста ремонтуються одними й тими підрядниками, які й освоюють мільйони гривень бюджетних коштів. Не дивлячись на те, що відбір виконавців робіт проходить начебто через процедури відкритих торгів або допорогових закупівель, фактичної конкуренції немає. Що виглядає дивним, оскільки однією з основних цілей створення системи “Прозоро” в Україні було саме забезпечення економії бюджетних коштів за рахунок конкуренції між учасниками закупівель. Можна припустити, що місцевою владою створюються умови в закупівлях, які не є сприятливими для підрядників з інших регіонів (як ,наприклад, вимоги про наявність асфальтобетонного заводу в межах 15 км від місця виконання робіт) , які б могли дійсно створити реальну конкуренцію на відкритих торгах та надати змогу економити бюджетні кошти.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).


Автор: Чернігівська обласна ГО ЦПСА
Коментарів ще немає