Четвер, 28 березня 2024, 13:48
Повна версія сайту
;

Історичний клінкер і сучасна плитка: у Чернігові за 56 мільйонів реконструювали центральну площу

09:17 20.09.2019    Коментарі  
 

У Чернігові завершилася реконструкція центральної Красної площі міста.

Як передає кореспондент УНІАН, цього тижня площу відкрили для пішоходів, а вчора – для руху транспорту. Зараз там розміщують сцену та будиночки для святкування Дня міста, що проходитиме на вихідних.

Реконструкція Красної площі в обласному центрі Чернігівщини тривала з квітня, увесь цей час рух транспорту площею був обмежений.

Як уточнили у прес-службі Чернігівської міської ради, спершу на ділянках, що прилягають до площі, провели заміну каналізації і водогонів. Переважна більшість з них збудовані у 60-70 роках минулого століття, а окремі ділянки датувались навіть 30-ми роками.

На території всієї площі укладено бетонну подушку з армуванням. А під поверхнею провели комунікації з тим, щоб під час проведення заходів кабелі живлення не заважали містянам і не створювали небезпеку для авто та людей.

«Центр площі укладено автентичною бруківкою, це буде своєрідна візитівка Чернігова. Саме на збереженні клінкерної цегли, якою була вимощена Красна площа, наполягали історики та громадськість. Смуги для руху транспорту викладають червоним клінкером, велодоріжки – червоною плиткою. Таке зонування зручне і допомагатиме орієнтуватися і водіям, і пішоходам», - зазначили у прес-службі міськради.

Також там підкреслили, що під час реконструкції врахували, щоб вода стікала від площі різними вулицями і не скупчувалася в одному місці.

Водночас місцеві жителі по-різному оцінюють оновлену площу. Наприклад, директор Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, історик Сергій Лаєвський зазначив, що йому незрозуміло – навіщо перекладали центр площі, адже він зроблений із значними нерівностями.

«Раніше ходив площею і ніколи не відчував бруківки під ногами, а зараз підошвою відчуваєш кожен клінкер окремо. Проїжджа частина – важко сказати, бо не автомобіліст. Рівна поверхня буде кращою, аніж клінкерна», - поділився враженнями він.

Про певні незручності ходіння центром площі розповіли і місцеві жительки, адже клінкер дійсно вимощено дуже нерівно.

Вартість робіт у ЗМІ озвучується від 50 до 100 млн грн, адже кошти виділялися частинами. Було оголошено два тендери – на 53 млн грн, а потім – на 27 млн грн.

Виконавець робіт – ТОВ «УТБ-Інжиніринг». До речі, роботи на площі підприємство розпочало ще до оголошення переможця тендеру. У серпні на завершальному етапі робіт, за даними, розміщеними у системі «Прозорро», управління ЖКГ так обґрунтувало збільшення вартості робіт: «У ході виконання будівельних робіт на об’єкті було змінено проектне рішення, що призвело до зміни обсягів робіт з подальшим коригуванням проектно-кошторисної документації». А журналістам начальник управління ЖКГ Ярослав Куц пояснив, що загальна вартість робіт з реконструкції площі не змінилася.

«У зв’язку з тим, що було замінено гранітну бруківку на клінкерну, цементну подушку під граніт було замінено гранітний відсів, тому виникло коригування проекту. Основний договір зменшено на відповідну суму і на цю ж саму суму збільшено. Загальна вартість проекту не змінилась, вона як була, якщо я не помиляюсь, 56 мільйонів, так вона і залишилась», - прокоментував Куц.

Нагадаємо, чернігівські історики на початку реконструкції Красної площі висловили занепокоєння щодо ризиків втрати єдиної клінкерної площі у Чернігові.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає