Субота, 20 квітня 2024, 05:37
Повна версія сайту
;

Мозаїка на пологовому будинку не має ніякої художньої та історичної цінності, - начальник УКБ

15:32 20.09.2019    Коментарі  
 

На днях в рамках термомодернізації будівлі зі стін чернігівського пологового будинку була демонтована мозаїка "Материнство" авторства місцевого живописця, Заслуженого художника України - Євгена Федоровича Павлова.

Про це повідомили у Facebook-спільноті Ukrainian Modernism.

Велике панно площею 14 на 5,5 метрів художник створив у 1989 році, а тепер його демонтували через роботи з утеплення та термомодернізації всієї будівлі.

Тому журналісти видання 0462 поспілкувались із замовником цих робіт начальником Управління капітального будівництва (УКБ) міськради В'ячеславом Почепом. За його словами, мозаїка зараз мозаїка демонтована, її частини пронумеровані, й зберігається на території пологового будинку, керівництво якого думає, що з нею робити надалі.

З приводу дозволу на демонтаж, то він і не був потрібен, і ось чому.  

- В Управлінні культури та туризму нам сказали, що мозаїка не має ніякої художньої та історичної цінності. Ми обговорювали це питання одразу на кількох нарадах, - каже начальник УКБ.

Також він додає, що окремим об’єктом мозаїка в когось на балансі не стоїть і якоїсь оціночної вартості не має. Але певно, що вона входила в комплекс будівлі пологового будинку, і в радянські часи на її виконання виділялись певні кошти. Проте, документи, які б роз’яснювали це знайти представникам УКБ не вдалося.

За інформацією якою володіє В'ячеслав Почеп, пологовому будинку мозаїка не потрібна, тому подальша її доля поки не відома, але роздумують і над її продажем. 

- Питання подальшої долі цієї мозаїки я маю намір підняти на черговій нараді з міським головою. Треба аби дали якісь вказівки щодо того, що ж з нею далі робити. Якщо є люди, які готові цю мозаїку придбати у міста, а дехто вже про таке говорив у коментарях в мережі Facebook, то чому б і ні, ми тільки будемо вдячні, - зазначив пан Почеп.

Також в УКБ хотіли б знайти правоприємницю цієї мозаїки, зокрема жінку художника, який і зробив це панно. Вони хотіли би почути її думку з приводу того, що ж надалі робити з мозаїкою.

В спільноті Ukrainian Modernism повідомляють, що в Туристично інформаційному центрі Чернігова обгрунтували демонтаж мозаїки її ідеологічною застарілістю і необхідністю оновлювати місто.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає