Четвер, 28 березня 2024, 23:50
Повна версія сайту
;

Еволюційний етап добровільного об’єднання громад вже пройдено

12:52 23.09.2019    Коментарі  
 

Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак окреслила ключові задачі децентралізації. Вона зазначила, що еволюційний етап добровільного об’єднання громад вже пройдено. Нині переходимо до наступного — об’єднання за принципом спроможності.

— Нам не потрібні 73% дотаційних ОТГ, що маємо зараз. Наша ключова задача — спроможні ОТГ та доступні для людей на рівні громад адміністративні та соціальні послуги, — зазначила очільниця профільного міністерства.

За її словами, об’єднання за принципом спроможності має стати основою для економічного зростання країни. Спираючись на стару подрібнену систему адмінтерустрою і організації влади, цього не можна було досягти. Тому реформа місцевого самоврядування не повинна загальмуватись, а має пришвидшитись.

Поки що необ’єднаними залишаються майже 6,6 тисячі територіальних громад. Процес формування ОТГ має повністю завершитися до кінця 2020 року. Відтак, уся територія України має бути вкрита громадами. Фактично може бути утворено 1300 — 1400 ОТГ.

Міністр зазначила, що наступні місцеві вибори мають відбутись на новій територіальній основі громад і районів.

— Новий адмінтерустрій і надалі матиме три рівні, які відповідають європейській номенклатурі поділу територіальних одиниць. Перший рівень — громада, другий — район, третій — регіон, — підкреслила Альона Бабак.

За словами Міністра, чинні 490 райони необхідно укрупнити і таким чином значно зменшити їхню кількість:

— Якщо керуватись європейськими стандартами, наші райони повинні мати від ста тисяч населення. Також маємо вирішувати, за що на рівні районів і областей відповідатиме місцеве самоврядування, а що координуватимуть центральні органи виконавчої влади.

Ці зміни дозволять забезпечити комфортне середовище для життя людей, доступ до високоякісних послуг та узгодити інтереси держави та територіальних громад.

Нагадаємо: на Чернігівщині функціонують 45 об’єднаних територіальних громад. Ще 4 чекають призначення перших виборів. Область зберігає лідируючі позиції у всеукраїнському рейтингу за результатами моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.

Так, у серпні Чернігівщина — перша за кількістю районів, на території яких створені ОТГ. В області немає жодного адміністративного району, де не функціонують об’єднані громади.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає