П'ятниця, 19 квітня 2024, 01:42
Повна версія сайту
;

Нова українська школа: як це працює на Чернігівщині?

09:01 03.10.2019    Коментарі  
 

Про стан та перспективи розвитку нової української школи в області розповіли вчора під час брифінгу в облдержадміністрації начальник Управління освіти та науки ОДА Микола Конопацький та начальник обласного управління Державної служби якості освіти Тетяна Маханькова.

Як поінформував Микола Конопацький, у 442 закладах дошкільної освіти області виховуються 30 163 дитини, у 476 школах області навчається 95,5 тисячі учнів, у 15 державних закладах професійної освіти Чернігівщини набувають робітничих професій 4238 осіб. Більше 21 тисячі є студентами 23 закладів вищої та передвищої освіти.

На Чернігівщині активно реалізується концепція «Нова українська школа». За словами начальника управління освіти, чи не вперше освітянська реформа підкріплена значними фінансами — на закупівлю дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів області було виділено 25 650,1 тисячі гривень на умовах співфінансування з державного та місцевих бюджетів. Крім того, регулярно поповнюється парк шкільних автобусів, у тому числі й спеціально облаштованих для дітей з особливими освітніми потребами.

— Створення сучасного освітнього простору — не самоціль, — зазначив Микола Конопацький. — Нова українська школа має стати своєрідним магнітом, що притягує до себе дітей, і куди вони поспішають з радістю. ЇЇ результати ми зможемо оцінити згодом, коли випускниками стануть перші учні НУШ. На сьогодні ж можемо пишатися дев’ятьма випускниками, які отримали по 200 балів на ЗНО, 61 переможцем Всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, мовних конкурсів.

Четверо учнів та студентів з Чернігівщини є стипендіатами Президента України, один – Кабінету Міністрів України, ще один удостоєний стипендії імені Т. Шевченка.

Микола Конопацький переконаний, що успіх учнів по-праву можуть розділити з ними їх вчителі. Саме постать вчителя — творчого, добре освіченого — є одним з наріжних каменів реформованої системи освіти. Тож влада на усіх рівнях має подбати про підвищення рівня престижності вчительської професії, про належну оплату праці педагогів.

— Маємо всі разом виховати нову освічену генерацію випускників, які б мали ґрунтовні знання та вміли б їх застосовувати у житті — підсумував начальник управління освіти.

Про організацію роботи нещодавно створеного управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області розповіла його начальник Тетяна Маханькова. Вона, зокрема, поінформувала що вже 21 вчитель початкової ланки на Чернігівщині виявив бажання пройти сертифікацію своєї педагогічної праці. Реєстрація бажаючих триває до 1 лютого.

Інший же напрямок своєї діяльності — інституційний аудит шкіл області управління розпочне з квітня наступного року.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає