П'ятниця, 29 березня 2024, 11:52
Повна версія сайту
;

Без опалення через борги залишаться жителі понад шести сотень будинків у Чернігові

09:10 03.10.2019    Коментарі  
 

Вчасно не ввімкнути опалення можуть у понад шести сотнях будинків у Чернігові, які обслуговує «Облтеплокомуненерго». Про це UA: Чернігів сказав технічний директор підприємства Петро Мазяр. За словами голови правління «ОТКЕ» Віктора Геращенка, це через те, що чернігівці заборгували теплопостачальнику 98 мільйонів гривень. Ці гроші треба, щоб погасити борг перед «Нафтогазом». Опалення та гарячу воду ввімкнуть, якщо будинки погасять 90% боргу, сказав Геращенко.

Це – багатоповерхівка на проспекті Перемоги, 145. Її мешканці заборгували «Облтеплокомуненерго» 175 тисяч гривень. Якщо борг не погасять, 15-го жовтня тепло та гарячу воду в будинку можуть не ввімкнути, каже технічний директор підприємства Петро Мазяр.

Петро Мазяр, технічний директор «Облтеплокомуненерго»: «Будинок від теплопостачання відключити дуже просто. Просто в житлових будинках з великою заборгованістю буде опломбована ввідна запірна арматура. Тобто закручується засувка і в закритому положенні вона опломбовується. І все, теплоносій постачатися до будинку не буде, відповідно, опалення включено не буде. З гарячою водою така ж сама ситуація, буде пломбуватися ввідна запірна арматура. У всіх житлових будинках, або в окремо виділених індивідуальних теплових пунктах, вузлах вводу є запірна арматура.»

Відімкнути опалення окремій квартирі, яка має борг, не можна технічно, сказав Петро Мазяр. Мешканці цього будинку на можливий зрив опалювального сезону реагують так.

Тетяна Анекієнко, мешканка будинку на проспекті Перемоги, 145: «Ну не ввімкнуть, і не ввімкнуть. Калорифери повмикаємо, обігрівачі. А що, ви думаєте, там, де військові дії, так що, там опалюють?»

Петро Остапчук, мешканець будинку на проспекті Перемоги, 145: «Нема в нас за опалення, ні копійки. З бабою вдвох платимо регулярно. Люди так ставляться до цього, бачите, як. Не всі такі добросовісні. Хтось вилазить зі шкури і платить, а дехто думає: «А, так, а, може спишеться».

Нині чернігівці заборгували «Облтеплокомуненерго» 98 мільйонів гривень.

Віктор Геращенко, голова правління «Облтеплокомуненерго»: «Так, є заборгованість 98 мільйонів. На жаль, населення не сплатило. Ми повинні були сплатити 100 мільйонів гривень «Нафтогазу», відповідно до наших угод. Цього не сталося. На початку цього опалювального періоду ми будемо кожен будинок розглядати на відповідну заборгованість і вмикати тільки тоді, коли він розрахується з тепломережами на 90%.»

Погасити борг, каже Петро Мазяр, треба до 10-го жовтня.

Петро Мазяр, технічний директор «Облтеплокомуненерго»: «Хоча б до 10-го жовтня – це крайня дата, коли ми повинні розрахуватися, погасити борг за природний газ. Згідно з даними, на 01.09.2019 за спожиті комунальні послуги нам заборгувало близько 85-90% споживачів.»

Один із найбільших боргів за тепло та гарячу воду - понад 692 тисячі - має будинок № 2 на вулиці Бєлова.

Галина Осмоловська, мешканка будинку на вулиці Бєлова, 2: «Я плачу регулярно. І дуже обурена тим, що хто не платить, якось треба на них подіяти. А ми не можемо подіяти. По блоку, я знаю, що в мене заборгованості немає ні в кого. Ми отримуємо квитанції на весь блок і бачимо конкретно, у кого яка де заборгованість.»

Є в Чернігові, каже Петро Мазяр, і будинки, що не мають боргів за тепло та гарячу воду. Їх більше 30-ти. Один із них – на вулиці Рокоссовського, 56.»

Надія Максименко, мешканка будинку на вулиці Рокоссовського, 56: «Стараємось всі платити справно. Всі люди в нас такі дисципліновані, всі платимо справно, все добре. І сподіваємось, що тепло ввімкнуть своєчасно.»

Як сказав голова правління «Облтеплокомуненерго» Віктор Геращенко, підприємство намагається погасити борги і через суд. Близько 3 тисяч справ підприємство виграло, нині вони знаходяться у виконавчій службі, яка має стягнути гроші. Ще шість сотень справ – у суді.

Відео UA: Чернігів


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає