Четвер, 28 березня 2024, 15:04
Повна версія сайту
;

Скасовано тендер на закупівлю 40 нових тролейбусів для Чернігова

08:53 08.10.2019    Коментарі  
 

Тендер на закупівлю 40 нових тролейбусів для Чернігова – скасували. Місто не отримало погодження від міністерства фінансів та антимонопольного комітету, як цього вимагає процедура міжнародного тендеру. Про це UA: Чернігів сказав начальник управління транспорту міськради Олександр Рижий. Закупити тролейбуси планували за гроші європейського інвестиційного банку – це 6 мільйонів євро. Більше розкаже Дар’я Янушкевич.

Це тролейбус № 481. Зараз у ремонтному цеху він на капітальному ремонті.

«Ось ми бачимо здавалося б новий і низько підлоговий тролейбус, а він вже відпрацював 11 років. І зараз йому проводиться капітальний ремонт».

У чернігівському тролейбусному управлінні зараз 103 тролейбуси. У більшості з них, каже речник тролейбусного управління Микита Вікторов сплив термін експлуатації.

«З них за останні 3 роки було придбано нових 27 тролейбусів  «Барвінок». Всі інші тролейбуси старі, всі інші які виходять щодня на маршрути складають саме старі. Всі несправності у тролейбусах через їх вік. Вони перепрацювали один, а то й два терміна експлуатації. Наприклад найстаріший тролейбус вироблений у 1986 році і він мав бути списаним на початку 90-х. А він працює до сьогодні».

Старі тролейбуси тролейбусне управління планує замінити на нові. 40 тролейбусів хочуть купити за гроші європейського інвестиційного банку. Кредит у 6 мільйонів євро візьмуть на 22 роки під 2%  річних. Тендер на їх закупівлю у Чернігові оголосили у липні і скасували у серпні. 

«Відмінили тендер тому, що місто ще не отримало погодження від міністерства фінансів та від антимонопольного комітету. Як тільки місто отримає ці погодження знову оголоситься тендер на закупівлю нових тролейбусів. По планам в цьому році. Йде переписка з міністерством фінансів і антимонопольним комітетом» - пояснює начальник управління транспорту міськради Олександр Рижий.

Тетяна Романова, член експертної ради  при міністерстві інфраструктури України: «Придбання цих тролейбусів значно б покращило ситуацію у громадському транспорті. І ці тролейбуси б змогли покрити ті маршрути, які на сьогоднішній день обслуговують погано приватні перевізники і власне покрити ті маршрути, які не витягує і з цією кількістю могло б комунальне підприємство претендувати на більш прибуткові маршрути».

Нагадаємо, 11 листопада 2016 року Міністерство інфраструктури підписало, а 12 квітня 2017 року Верховна Рада узгодила фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком для реалізації проекту  «Міський громадський транспорт України». У Чернігові його представили 2 листопада 2017 року, місто планувало закупити 40 нових тролейбусів. 29 березня 2019 року виконком міськради дозволив тролейбусному управлінню взяти кредит на 6 мільйонів євро. Оголосили проведення тендеру на закупівлю тролейбусів у липні 2019, у серпні скасували через відсутність погодження Мінфіну. Ми телефонували до Міністерства фінансів України, аби дізнатися причини відсутності погодження для Чернігова. Там сказали відповідь нададуть після інформаційного запиту. Ми надіслали запит на електронну адресу міністерства фінансів. Що відповіли, розкажемо вам у наступних випусках новин.

Відео UA: Чернігів


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає