Середа, 24 квітня 2024, 14:46
Повна версія сайту
;

Рік після вибухів: жителям Ічні досі не відремонтували пошкоджені будинки

09:20 09.10.2019    Коментарі  
 

Минув рік від часу масштабної пожежі в Ічні на Чернігівщині. Виявляється, хоч охорону військового складу посилили, вибухи ще досі лунають. Торік у ніч на 9 жовтня на арсеналі у повітря злітали сотні боєприпасів. Людям пощастило вижити, але десятки родин лишилися без даху над головою. Як вони живуть зараз, і чи слідчі досі вважають, що це була диверсія, з’ясовували журналісти ТСН.

Анатолій разом із мамою Марією зустрічають знімальну групу у будинку, в який були вимушені перебратися наприкінці минулого року. Вже встигли перекрити дах, а зимою, кажуть, через дірки у стелі будинок заливало. Трохи облаштували хату із середини. Але все одно усе тут чуже.

"Звичайно сумуємо. Я там родився, виріс. А сад? Я своїми руками сажав його. А тут ніде нічого немає. І незвично. Ну, нічого", - каже Анатолій.

Залишити свою оселю, яка від нової за пару кілометрів, родину змусили вибухи на військовому арсеналі. Ніч проти 9 жовтня минулого року. Людей будять гучні вибухи - у вікні яскрава заграва. Горить військовий склад.

Боєприпаси разом із  важкими бетонними брилами розлітаються на кілометри. Комусь вдається самотужки евакуюватись, ті, хто живе поруч з арсеналом, ховаються у льохах. Правоохоронці перекривають дороги і нікого не пускають. Ганна Михайлівна, яка живе у останньому біля військової частини будинку, каже, що стежила за своєю зруйнованою оселею у ефірі ТСН.

"Думала, хоч би вціліла квартира. За себе не думала, а за квартиру думала", - каже Ганна Михайлівна.

Хоч охорону військового складу посилили, вибухи ще досі лунають. Торік у ніч на 9 жовтня на арсеналі у повітря злітали сотні боєприпасів. Людям пощастило вижити, але десятки родин лишилися без даху над головою.

Пожежу загасили за кілька днів, села і ліси розміновували місяці. 19 будинків вибухи зруйнували вщент, усім охочим нові оселі придбали ще минулого року. У понад 70 домах жити можна, але вони й досі пошкоджені. Жителька Августівки Валентина Маслова показує вже відбудовані стіни та нові шпалери. Лишається заробити дірку ззовні. Деякі селяни здіймають ґвалт: мовляв, їхні оселі так і не відремонтували.

"Ніхто не заїжджає, ніхто нічого. А в хаті отакі дірки", - показують журналістам пошкоджені вібрацією стіни та фундамент. Нові вікна. Щоправда з'ясовується, що за них держава таки сплатила.

У одній хаті торік перекрили половину даху. Інша вже  другу зиму лишається з дірками. Новий шифер лежить на обійсті, але жильці чекають на майстрів. Заступник мера пояснює: торік уряд виділив гроші. Встигли купити нове житло і почати ремонт пошкоджених осель. У грудні невикористані кошти повернули у міністерства і чекали на них  у 2019 році, щоб закінчити ремонти. Але нічого не отримали.

"Обласна адміністрація постійно находиться в міністерствах, але на жаль коштів по сьогоднішній день немає на відновлювальні роботи", - каже заступник міського голови Ічні Олександр Бондар.

Охорону складу нині посилили, на території і досі лунають вибухи. Їх влаштовують вже навмисно - розміновують територію.

Слідство досі не встановило причину вибухів на військових складах під Ічнею

Головною причиною того, що сталося, слідчі називають диверсію.

"Не знайшли поки що свого підтвердження - це версія щодо розкрадання боєприпасів, версія щодо халатного відношення під час виконання конкретних робіт", - коментує військовий прокурор Чернігівського гарнізону Дмитро Барановський.

Кажуть, допитали майже тисячу людей, з'ясували, що вибухати почало біля паркану, а камери спостереження, які мали встановити після вибухів у Калинівці, тоді ще не працювали. Головного не встановили і досі - про підозру у кримінальному провадженні жодній особі не повідомлялось. На сам кінець, вже після інтерв’ю, прокурор натякає: має здогадку, яка може завершити слідство, але подробиць так і не розкриває. 

Відео ТСН


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає