П'ятниця, 19 квітня 2024, 14:50
Повна версія сайту
;

Члени дільничних виборчих комісій із 210-ого округу досі не отримали заробітної плати

09:22 15.10.2019    Коментарі  
 

250 заяв до Прилуцького відділу поліції написали члени дільничних виборчих комісій 210-го округу. Їм не заплатили грошей за роботу під час дочасних парламентських виборах. Про це Суспільному повідомила речниця Нацполіції області Юлія Ковтун. 9 жовтня Центральна виборча комісія ухвалила рішення звернутись з цього приводу до поліції. А також невчасної подачі фінансового звіту роботи 210 окружної комісії та його недостовірності. Деталі в сюжеті Анастасії Лози.

Олена Подолянко, голова дільничної виборчої комісії № 740066: «Це десь 600 чоловік не отримали  зовсім нічого, ніяких коштів».

Усі ці люди, їх більше тридцяти, під час дострокових виборів народних депутатів 21 липня працювали у дільничних виборчих комісіях у Бобровицькому районі 210 виборчого округу. Досі ніхто з них заробітної плати не отримав.

Валентина Моцак, секретар дільничної виборчої комісії № 740047: «Якісь чотири чоловіки з окружної виборчої комісії, змогли обдурить отаку кількість людей».

Олена Подолянко, голова однієї з дільничних комісій, показує довідку із пенсійного фонду.

«Ніякої заробітної плати не нараховано, ні добових, ні преміальних».

Наталія Чухліб, заступник голови дільничної виборчої комісії №740058: «За сім робочих тижнів нам повинні були заплатити звільненим - десь 8 тисяч 700, якщо 3 чоловіки – 25 тисяч. Це тільки звільненим. Добові – по 432 гривні – 13 чоловік – виходить іще 5 тисяч».

За підрахунками Наталії Чухліб її дільнична комісія мала б отримати понад 30 тисяч гривень. Таких дільниць у Бобровицькому районі 36. У голів досі лишилися печатки та документи, їх вони б мали здати до виплати зарплатні.

«Гроші ми не отримали, печаті у нас, документи всі у нас, як вони могли відзвітувати за все, це не зрозуміло».

210 виборчий округ був останнім в Україні де офіційно встановили результати виборів. Через те що окружна виборча комісія під головуванням Оксани Соколовської не могла встановити результати виборів, Центрвиборчком двічі змінював  склад комісії: 12 серпня частково, а 16 серпня – повністю. У невиплаті заробітних плат голова першого складу Оксана Соколовська звинувачує голову наступного складу Оксану Свідрун.

«Фінансовий звіт здавав новий склад ОВК під керівництво Свідрун. І цей фінансовий звід, згідно даних, опублікованих на сайті ЦВК, є недостовірним. Відповідно, мова йде про невиплату заробітних плат і публікацію неправдивої інформації, і передачу такої інформації, згідно з цим фінансовим звітом до ЦВК новим складом».

За інформацією, опублікованою на сайті Центрвиборчоку, під час зміни складів комісії у касі лишилося понад 4 мільйони гривень. Ці гроші передбачалися на оплату праці та інші витрати під час виборчого процесу.

«Соколовська була головою і головний бухгалтер Майор, вони зняли готівку, десь 4 мільйони гривень, з рахунку казначейства. На протязі, здається, 5 днів вони мали подати звіт про виплату цієї готівки або повернути її» - каже заступник голови ОВК № 210 Оксани Соколовської Віталій Плескач.

«Звіти вони всі здали, вони пройшли і в казначействі, і в ЦВК. Були підроблені підписи, поставлені печатки, - за звітами все видано.

Тому, коли новий склад прийшов, вони не могли видати їм ці гроші».

9 жовтня під час засідання ЦВК член комісії Андрій Євстігнєєв повідомив, що голова другого складу 210-ї ОВК повернула гроші до державного бюджету. Тепер використовувати їх не можна.

«Зазначена сума коштів була повернута до державного бюджету головою комісії Свєдрун, а не на рахунок ОВК для подальшої оплати праці, або поверненню ЦВК, що є порушенням законодавства про фінансування виборів».

Скільки людей не отримали гроші, в ЦВК сказати не можуть. У поліції є дані про чверть сотні людей.

Юлія Ковтун, речниця Нацполіції в області: «З 29 серпня до Прилуцького відділу поліції надійшло близько 250 заяв від членів комісій, яким не виплатили заробітних плат  за роботу під час виборчого процесу. За даним фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ст.. 175 ККУ – це невплата заробітної плати. Зараз триває досудове розслідування».

Крім заяв до поліції, кажуть члени ДВК, зверталися до Адміністрації президента, апарату Верховної Ради, прем’єр-міністра, Центрвиборчкому та Генпрокуратури.

«Прокуратура нам написала судіться, друге питання – нам з ким судитися? Соколовська звільнена, Свідрук звільнена. З ким нам судитися?» - розповідає голова дільничної виборчої комісії № 740051 Віта Кириченко.

Олег Діденко, голова Центрвиборчкому: «Ми продовжуємо пошук шляхів, механізмів повернення коштів людям. Аж до того, що, можливо, запропонуємо, Верховні Раді прийняти з цього приводу законопроект, який врегулює це питання».

9 жовтня Центрвиборчком ухвалив рішення звернутись з цього приводу до Нацполіції. За словами Юлії Ковтун, досі заяви від ЦВК до Прилуцького відділу поліції не надходило. Якщо це відбудеться, її долучать до матеріалів вже відкритого кримінального провадження.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає