Субота, 20 квітня 2024, 07:23
Повна версія сайту
;

Чернігівські ради: зміни у висвітленні даних в 2018-2019 роках

15:32 17.10.2019    Коментарі  
 

17 жовтня,  в конференц-залі готелю “Україна”, відбулась прес-конференція на тему: "Чернігівські ради: Як змінюється відношення до висвітлення даних?"

Під час прес-конференції були представлені результати змін, які відбулися в радах Чернігівській області за 2018-2019 роки, щодо висвітлення відкритих даних та публічних коштів. Які шаги зроблені радами Чернігівщини для надання бюджетної інформації для громадян в зручному вигляді?

По-перше, були представлені зміни на порталі Data.gov.ua, великій базі даних публічної інформації, яка зберігається в визначеному форматі. Використовуючи ці дані, можливо створювати різноманітні сервіси. Регламентується розміщення даних 835 постановою КМУ, зараз для органів місцевого самоврядування 65 наборів даних

На початку проекту проведено моніторинг 5 рад, щодо реєстрації та оприлюднення інформації на data.gov.ua, не зареєстрована жодна рада.

Yes

Data.gov.ua та Чернігівські ради сьогодні

На сьогодні найбільше наборів даних оприлюднено Прилуцькою міською радою, вона зареєструвала 23 розпорядника, які оприлюднили 59 наборів даних. В  Ніжинській міській раді оприлюднено 19 наборів даних, Чернігівській обласній раді – 7, Чернігівській міській раді - 2, Новгород-Сіверській міській раді -   0

Були проаналізовані розпорядження міських рад щодо оприлюднення даних на Data.gov.ua.

Дуже зручний для користування був додаток до розпорядження Прилуцької міської ради, де кожен набор даних має відповідальний відділ та формат оприлюднення. Чернігівська міська рада передбачила найбільший перелік наборів даних для оприлюднення - 77.

Наші рекомендації для всіх рад: в розпорядженні визначені відповідальні за конкретні дані, визначений формат даних та  періодичність оновлення.

Також порталом Data.gov.ua  04 жовтня 2019 року оприлюднений «Проект рекомендацій для оприлюднення наборів відкритих даних органів місцевого самоврядування».

По-друге, розглянули впровадження одного з сервісів «Система візуалізації «Відкритий бюджет», розробленого відповідно інформації зазначеній у 835 постанові, який допоможе громадянам зрозуміти бюджетну інформацію.

Yes

Система візуалізації “Відкритий бюджет

Для впровадження міським радам пропонували три модуля сервісу «Система візуалізації «Відкритий бюджет»: Карта ремонтів, Комунальні підприємства, Портал публічних фінансів.

Модуль «Карта ремонтів» дозволяє здійснити автоматичне нанесення на мапу як планових, так і фактичних показників видатків бюджету, по кожному з департаментів чи відділів виконкому органу місцевого самоврядування. Модуль створює можливість для здійснення візуального контролю громадянами: проведення робіт по ремонту будинків та інфраструктури, капітальному будівництву, озелененню та закупівлі обладнання в соціально значимих об’єктах (лікарнях, школах, садочках), адже як громадяни, що живуть неподалік так і органи місцевого самоврядування мають безпосередню зацікавленість в отриманні якісних послуг від виконавців робіт та підрядних організацій.

Наступні Чернігівські ради розмістили на своїх сайтах даний модуль: Ніжинська міська, Прилуцька міська, Новгород-Сіверська міська, Деснянська районна, також Парафіївська ОТГ, Комарівська ОТГ, Обласна державна адміністрація.

Модуль "Комунальні підприємства"  створений за для візуалізації результатів фінансової діяльності комунальних підприємств міст України. Основним завданням модулю є висвітлення показників фінансової звітності та результатів діяльності комунальних підприємств міста у вигляді доступних та зрозумілих для громадян графіків та інтерактивних візуалізацій.

Впроваджено в наступних радах: Чернігівська міська рада, Управління комунального майна Чернігівської обласної рада, Новгород-Сіверська міська рада, Ніжинська міська рада, Прилуцька міська рада

Веб-портал використання публічних коштів Е-data - є офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація згідно із Законом «Про відкритість використання публічних коштів».  Мета – забезпечити прозорість державних та місцевих бюджетів

На основі відкритих даних порталу Е-data розроблений модуль «Портал публічних фінансів»,  в якому можливо за розпорядником або одержувачем бюджетних коштів побачити всі транзакції, які проходять через казначейство

Даний модуль відображає дані  21 розпорядника бюджетних коштів Чернігівщини: виконком Ніжинської міської ради, Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, Чернігівський обласний педагогічний ліцей для обдарованої сільської молоді Чернігівської обласної ради, Прилуцька міська рада – 9 розпорядників, Новгород-Сіверська рада – 5 розпорядників, Комарівська ОТГ, КЛПЗ «Обласний кардіологічний диспансер", КЛПЗ"Чернігівська центральна районна лікарня", Деснянська районна у м. Чернігові рада.

По-третє, портал Е-data передбачає не тільки відображення транзакцій, а і оприлюднення звітів та договорів про використані публічні кошти.

Якщо головні розпорядники більш-менш звітуються, то комунальні підприємства (КП) майже не звітувались, а інші зовсім не зареєстровані на порталі, особливо ті, що отримує кошти в процесі своєї господарської діяльності.

Yes

КП на Е-data

Зараз ситуація значно краще, В Ніжинській та Прилуцькій міських рада зареєстровані усі КП, В Чернігівський МР майже 50% оприлюднюють звіти та договори. Найгірші показники в Чернігівській обласній та Новгород-Сіверській міських радах не оприлюднено жодного звіту про використані публічні кошти та жодного договору.

Як бачимо, в напрямку висвітлення даних радами зроблені значні кроки за ці два роки. Почали оприлюднювати інформацію на Data.gov.ua та Е-data. Є багато впроваджених сервісів… Але треба рухатися далі, набираючи оберти. Треба зробити данні більш структурованими та системними. Необхідно постійно підвищувати рівень обізнаності виконавців, це висновки мі зробили з представниками місцевих рад під час проведення круглого столу «Чи говорить Так Чернігівщина відкритим даним», бо нікуди ми дінемся від діджиталізції багатьох процесів, тому потрібно включатися як найшвидше.

____________________________________________________

Data.gov.ua, яка по суті велика база даних публічної інформації до якої забезпечується вільний доступ 24/7, дані зберігаються в строго визначених форматах для їх автоматичної обробки та можуть використовуватися будь де, навіть в комерційних цілях.

Круглий стіл проводиться в рамках проекту «Запобігання корупції шляхом впровадження механізмів прозорості та підзвітності на місцевому рівні», у співпраці з Центром «Ейдос» в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA) 


Автор: Чернігівська обласна ГО ЦПСА
Коментарів ще немає