Четвер, 25 квітня 2024, 07:01
Повна версія сайту
;

Рівень забруднення повітря оксидом вуглецю в Чернігові не перевищує норми

08:53 23.10.2019    Коментарі  
 

Рівень забруднення повітря оксидом вуглецю в Чернігові не перевищує норми. Про це UA: Чернігів сказала начальниця відділу моніторингу та оцінки впливу на довкілля департаменту екології облдержадміністрації Валентина Ганжа. За її словами, проби на вміст шкідливих речовин у повітрі обласний центр з гідрометеорології відбирає двічі на день. Робить цез двох постів – у районі вулиць Пирогова і Всіхсвятської. Останні дані знає наша Альона Макаренко. 

Від 0,09% до 1,74% при нормі  5 міліграмів на метр кубічний. Це ранкові результати вимірювань вмісту оксиду вуглецю в повітрі над Черніговом з постів обласного гідрометцентру.

Валентина Ганжа, начальниця відділу моніторингу та оцінки впливу на довкілля департаменту екології облдержадміністрації: «У Чернігівського гідрометцентра в місті Чернігові є два пости. Один із постів – це на вулиці Пирогова знаходиться, другий знаходиться на вулиці Всіхсвятській. Відбір проб там здійснюється кожного дня, з 7 ранку до 8 ранку, і ввечері з 7 до 8. Це лабораторії, які сертифіковані, які здійснюють відбір проб на тій висоті й на тому рівні атмосферного повітря, що може впливати на стан здоров’я людей, що може впливати на самопочуття людей. За даними цих лабораторій у нас перевищення по чадному газу, тобто оксиду вуглецю та пилу, не зафіксовано».

Напередодні кілька міжнародних ресурсів, що стежать за якістю повітря, показали перевищений індекс забруднення, зокрема, в Чернігові. Так, за даними сайту saveecobot, рівень забруднення атмосферного повітря у понеділок ввечері становив 154 бали при нормі від 0 до 50. Ця станція знаходиться тут, на Мазепи, 4. Чоловік, який її встановив, зустрітися з нами відмовився. Телефоном сказав, які конкретно показники вимірює станція – не знає. Тим часом на самому сайті зазначено – йдеться про вміст у повітрі пилу. Чернігівці, які проходять поруч, про самопочуття кажуть так.

«Відчуваю, є і ось в горлі дере, таке відчуття, ніби щось з’їв і здається, ніби горенить чи дере, мабуть, щось є».

Денис Дем’яненко: «Ні, тільки збільшилась кількість туману, але це не пов’язано з антропогенними факторами. А на дим, на смог я уваги не звернув».

Коментувати показники з цього сайту Валентина Ганжа не береться та радить користуватися інформацією лише з офіційних сайтів.

«Я не можу вам трактувати дані, які не є офіційними. Сайтів у нас багато, інформації різної в Інтернеті, але даною інформацією я не володію. За офіційними даними загрози, шкоди немає».

І додає - аби показники були в нормі, чернігівці мають перестати палити листя.

«Давайте не палити рослинні рештки, бо це впливає, це однозначно впливає на рівень чадного газу, пилу, діоксиду азоту, діоксиду сірки. Іще ж інколи в багаття кидають не тільки листя, а й кидається ще пластикова бутилка, а від усього цього шкідливість є здоров’ю».

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає