Вівторок, 16 квітня 2024, 15:45
Повна версія сайту
;

У Чернігові пройде фестиваль JAZZ BEZ 2019

10:23 28.10.2019    Коментарі  
 

JAZZ BEZ – це наймасштабніший і найдосвідченіший українсько-польський джазовий фестиваль з багатою історією. Це транскордонний джазовий марафон, який поєднує десятки міст, сотні музикантів, тисячі меломанів, безліч кілометрів та ще більше відтінків джазу: традиційного й авангардного, українського і світового, елітарного і водночас доступного. Це, напевно, один із найавторитетніших фестивалів, що розпочався 2001 року із концертів у Львові та Перемишлі. За 15 років на фестивалі відбулися сотні виступів, утворилися десятки міжнародних проєктів, а кількість музикантів, що грали на JAZZ BEZ, перевищила тисячу! До участі у JAZZ BEZ запрошуються ті музиканти, які саме зараз творять майбутнє світового джазу.

З 2019 року JAZZ BEZ переформатовується на фестиваль сучасної імпровізаційної музики. Про це мріяв засновник і продюсер фестивалю Маркіян Іващишин, який відійшов у вічність у травні цього року, залишивши команді фестивалю чимало запитань та ідей про вплив якісної музики на зміни у суспільстві. Продовжити справу Великого Інспіратора – справа честі. Так вирішила команда фестивалю, що налічує більше 50 осіб у різних містах України та Польщі. I цього року 19-й JAZZ BEZ об’єднає довкола джазу Київ, Львів, Тернопіль, Луцьк, Рівне, Харків, Маріуполь, Дрогобич, Суми, Краматорськ, Чернігів, Бучач та польські Вроцлав, Перемишль, Люблін. Цього року до їх переліку нарешті долучився і Чернігів. Організатором чернігівського фестивального концерту стала творча агенція «Че Студія», відома чернігівцям насамперед за проєктом «Зелена Сцена».

Отже, 12 грудня на сцені Чернігівського філармонійного центру глядачі побачать два прекрасних колективи: ORGANIC NOISES (Польща) та YES! TRIO (США).

Музика ORGANIC NOISES – це творче поєднання вірменських, балканських і східноєвропейських традиційних тем із сучасним джазом, ф’южен і прогресивними жанрами. Вони містичні і магнетичні. Унікальне звучання ORGANIC NOISES засноване на поєднанні традиційних етнічних вірменських інструментів (дудук, зурна), акустичних інструментів (скрипка, гобой, флейта, фортепіано, гітара) і сучасної ритм-секції (синтезатори, бас, барабани, електрогітара). Цей неймовірний музичний коктейль не залишить вас байдужими і розбудить щось глибоке і світле у ваших душах. Група складається з молодих музикантів і композиторів із Польщі та Вірменії.

YES! TRIO – це колаборація довжиною у два десятиліття трьох друзів. Музичні розмови і роздуми успішних музикантів, які були виховані легендарною атмосферою Нью-Йорка. Американський єврей-інтелектуал із Бостона Аарон Голдберг (рояль), афроамериканець з мусульманським корінням із Детройта Алі Джексон (барабани) та ізраїльтянин єменсько-марокканського походження Омер Авітал (контрабас). Усі з блискучою освітою, приголомшливою кар’єрою і справжнім джазовим «геном», об’єднані міцною дружбою, пристрастю до музики і любов’ю до життя. За 20 років співпраці в них вийшли лише два студійні альбоми, прем’єра другого відбудеться на JAZZ BEZ 2019.

Аарон Голдберг – нью-йоркський піаніст, композитор, аранжувальник, один з найяскравіших джазових піаністів, який активно розвивається з 90-х і співпрацює з топовими музикантами і фестивалями. В Україні був двічі. Аарон закінчив Гарвард, цікавиться політикою, філософією, культурами і мистецтвом різних країн. У 2013–2014 неймовірно підтримав українську революцію – перекладав і писав в нью-йоркські і британські видання, давав інтерв'ю, грав з українськими музикантами в ООН в Нью-Йорку і в Лондоні.

Чернігів вже має свою окрему джазову історію і вдячного глядача. І JAZZ BEZ Chernihiv 2019 – це подія, яку не можуть пропустити ті, хто дійсно цінують музику!

Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики JAZZ BEZ Chernihiv 2019,

12 грудня, 19:00, чернігівський обласний філармонійний центр.

Квитки у касі філармонії та на сайті concert.ua


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає