П'ятниця, 19 квітня 2024, 18:37
Повна версія сайту
;

Чи звітують депутати Чернігівщини?

14:42 29.10.2019    Коментарі  
 

Звітуватися чи не звітуватися, ось в чому питання… Саме в такому варіанті звучить головне питання трагедії Вільяма Шекспіра "Гамлет"  у сьогоденні для депутатів Чернігівської області.

Кожен з них зазнає мук та сумлінь шукаючи відповідь і свою долю.

Почнемо з міста Ніжин. В той час, як виконавчий комітет Ніжинської міської ради, заохочує та неодноразово нагадує про необхідність відкритості і публічності щодо звітів про свою депутатську діяльність, лише 20 з 36 депутатів відреагувало на звернення і надали інформацію для публікації на сайті. Звітування  героїв-депутатів доступно запосиланням

Хоч і не всі депутати надали звіти, доступна інформація про кожного депутата (ПІБ, рік народження, партійність, посада та місце роботи, а також контактні дані) на відповіднійсторінці.

 Знаючи, що один в полі не воїн, а депутати частіш за все працюють в межах певної фракції, перевірили і звітність депутатських фракцій. З 9 фракцій у раді, звітність була представлена лише відфракції "Об'єднання Самопоміч". Але без сюрпризів і тут не обійшлося, доступна звітність лише за 2016 рік, - назад в минуле? А коли ж буде подорож до майбутнього?

 Коли вперше занурюєшся до теми, здається начебто #зрада близько… Але вивчаючи питання ширше і порівнюючи за міськрадами Чернігова (надалі ЧМР) та Новгород-Сіверського (НСМР) можна побачити наступне:

·  розділ звітування депутатів на сайті НСМР - відсутній

· звітування депутатів ЧМР доступно на персональній сторінці депутата

·  інформація про депутатів рад, окрім ПІБ, - відсутня на сайті НСМР

·  інформація про депутатів ЧМР - доступна на сайті

Несправедливо буде оминути Чернігівську обласну раду, в той час коли на їх сайті  є інформація про депутатів і їх звітність, яка дуже гарно структурована. Звіти депутатів про проведену роботу доступні по рокам, в алфавітному порядку, за прізвищем депутата. Найбільша кількість звітів за 2016 рік - 17 звітів, проти 9 - у 2018 році (прим. облрада  налічує 64 депутати).

Міська ж рада в Чернігові налічує 42 депутати, у кожного є своя персональна сторінка, на якій розміщено інформацію про їх роботу та передбачає підрозділ “Звіти депутата”, але в ньому містяться, в кращому, випадку декларації та автобіографія  Підрозділ Є: а звітів немає!

Низький рівень відповідальності депутатів призводить до ситуації, що громадяни не знають, не розуміють і навіть не уявляють чим займаються їх обранці, а можливо й хто вони взагалі такі.

Для вирішення цієї дилеми варто збільшувати рівень комунікації між депутатами та громадою, адже, для процвітання країни першим ступенем є саме повна та відкрита комунікація представників органів місцевого самоврядування і громади.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).


Автор: Чернігівська обласна ГО ЦПСА
Коментарів ще немає