Вівторок, 16 квітня 2024, 21:20
Повна версія сайту
;

Депутати підтримали участь Чернігова у проекті НЕФКО щодо реконструкції каналізаційних очисних споруд

12:48 31.10.2019    Коментарі  
 

На сьогоднішній сесії Чернігівської міської ради депутати 30 голосами «за»  підтримали рішення міської ради «Про схвалення залучення Чернігівською міською радою кредиту в рамках Інвестиційного фонду НЕФКО та гранту в рамках Інвестиційної платформи сусідства (NIP)». Отримані кошти буде направлено на перший етап реконструкції каналізаційних очисних споруд міста Чернігова.

Депутати добре розуміють суть проблеми

Стан каналізаційних очисних споруд (КОС) Чернігова викликає занепокоєність у керівництва міста та КП «Чернігівводоканал». За даними Держводагентства «ТОП-100» найбільших підприємств-забруднювачів за 2018 рік, які були оприлюднені у 2019 році, КП «Чернігівводоканал» увійшло до першої десятки забруднювачів води саме через зношеність каналізаційних очисних споруд міста Чернігова.

У разі аварійної ситуації наслідки можуть бути критичними для екологічного стану басейну річки Десна. Треба зазначити, що остання черга КОС міста Чернігова була побудована у 1985 році. З того часу періодично здійснювались капітальні ремонти окремих об’єктів, але якоїсь суттєвої комплексної реконструкції не проводилось. Склад існуючих споруд є надлишковим: при проектній потужності 94 тис. м3 на добу в середньому за день на КОС надходить лише 45 тис. м3 стоків. Чотири з 8 аеротенків не використовуються. Під впливом часу відбулося руйнування залізобетонних конструкцій, майданчики обслуговування знаходяться в аварійному стані. Технологічне обладнання давно відпрацювало свій термін експлуатації, є технічно застарілим та енергоємним. Діючі очисні споруди не здатні забезпечити необхідний рівень очищення стічних вод, спостерігається перевищення гранично допустимих концентрацій забруднень на скидах (по таким показниках, як фосфати, азот амонійний, нітрати). Тому постала нагальна потреба в повній реконструкції очисних споруд. Це питання неодноразово виносилося на широкий загал керівництвом КП «Чернігівводоканал» і обговорювалося в міській раді.

Те, що очисні споруди міста, які працюють вже шостий десяток років треба реконструювати, розуміють усі. Але, головне питання: де взяти кошти на цю реконструкцію.

Розуміючи нагальність проблеми, депутати Чернігівської міської ради 31.10.2019, 30 голосами «за» (один голос було враховано після голосування) підтримали  рішення міської ради «Про схвалення залучення Чернігівською міською радою кредиту в рамках Інвестиційного фонду НЕФКО та гранту в рамках Інвестиційної платформи сусідства (NIP)».  

Що планують робити з КОС

КП «Чернігівводоканал» було розглянуто та детально вивчено дві основні технології очищення стічних каналізаційних вод, які на даний час знайшли широке застосування. Відповідно до цих технологій очищення розглядалося два варіанти реконструкції КОС.

Перший варіант – це технологія очищення стоків з використанням послідовно-циклічного біореактору, де відбуваються всі етапи очистки (на прикладі Польщі, Німеччини, Австрії та Швейцарії). Проте цей варіант був відхилений через високу вартість та необхідність будівництва нових споруд і насосних станцій для перекачування стоків за межами існуючих.

Другий варіант – технологія послідовної нітри- денітрифікації найбільш прийнятний. При цьому передбачається заміна застарілого енергоємного обладнання, відновлення старих та будівництво нових технологічних етапів очистки стічних вод, будівництво когенераційної установки для виробництва теплової та електричної енергії з осаду, отриманого в результаті очистки стоків.

Для вирішення проблеми з очищенням каналізаційних стоків в місті Чернігові на замовлення КП «Чернігівводоканал» GIS Aqua Austria GmbH було розроблено концепт-проект реконструкції очисних споруд. Враховуючи, значні обсяги фінансування, КП «Чернігівводоканал» змушене залучати позичкові кошти фінансових установ, а також виділити етапи реалізації проекту.

Вивчивши та співставивши умови кредитування, оптимальним варіантом для КП «Чернігівводоканал» виявилась можливість участі підприємства у проекті НЕФКО, спрямованому на надання інвестицій в природоохоронні та енергоефективні заходи  на муніципальних об’єктах водопостачання та каналізаційних спорудах. В листопаді 2018 року КП «Чернігівводоканал» надало до НЕФКО заявку на участь у цьому проекті.

Після детального розгляду матеріалів підприємства фахівцями НЕФКО  4 червня 2019 року на базі КП «Чернігівводоканал» відбулась робоча нарада щодо реконструкції існуючого блоку біологічної очистки в рамках реконструкції каналізаційних очисних споруд міста Чернігова.

В обговоренні питання реконструкції існуючого блоку біологічної очистки в рамках реконструкції каналізаційних очисних споруд міста Чернігова, окрім керівництва та профільних фахівців Водоканалу, прийняли участь:

  • від Чернігівської міської ради – міський голова В. АТРОШЕНКО;
  • від NEFCO – радник з проектів у водному секторі представництва NEFCO в Україні С. ЗИМА та експерт NEFCO (Фінляндія) М. ІІККАНЕН;
  • від GIS Aqua Austria GmbH – заступник директора з продажу Г. РІСЛЕГЕР та інженер з продажу Р. ХОЛЗІНГЕР.

Першочерговим етапом в рамках повної реконструкції очисних споруд визначили реконструкцію системи подачі повітря в аеротенки, починаючи з заміни повітродувок з регульованою запірною арматурою на повітропроводах та встановленням автоматичних приладів вимірювання кисню, що дозволить оптимізувати виробничий процес та зменшити витрати електроенергії.

В ході обговорення було досягнуто попередньої домовленості щодо можливості кредитування першого етапу реконструкції КОС Чернігова в рамках Інвестиційного Фонду НЕФКО та отримання гранту в рамках Інвестиційної платформи сусідства (NIP).

На яких умовах отримується кредит

28 жовтня 2019 року до Чернігівської міської ради надійшло повідомлення про те, що НЕФКО затвердила кредит в рамках Інвестиційного Фонду НЕФКО та отримання гранту в рамках Інвестиційної платформи сусідства (NIP) на наступних умовах:

  • номер проекту: NІР 4/19;
  • кредитор: Північна Екологічна Фінансова Корпорація (НЕФКО);
  • позичальник: Чернігівська міська рада;
  • мета: надати співфінансування (додатково до власних коштів Позичальника та грантових коштів, які надаються через NІР) інвестицій в природоохоронні та енергоефективні заходи  на муніципальних об'єктах водопостачання та каналізації Позичальника;
  • сума кредиту: до 1 500 000 євро;
  • інвестиційний грант: до 300 000 євро (або до 20% від суми кредиту);
  • валюта: сума кредиту та сума гранту мають бути виражені у євро;
  • місцеве співфінансування: не менш ніж 10% від загальної передбаченої вартості проекту;
  • термін погашення: до 10 років з моменту підписання кредитного договору;
  • відсоткова ставка: фіксований відсоток 6% річних;
  • відсоток за прострочення: 8% річних за прострочення понад відсоткову ставку;
  • дати повернення кредиту: щопівроку, дати будуть узгоджені;
  • комісії: комісійні за організацію 1% від суми кредиту, що сплачуються перед першою виплатою; комісійні за зобов'язання 0,5% річних (нараховуються на невикористану суму кредиту), що сплачуються щопіврічно у дати повернення кредиту;
  • виплата кредиту: повинна відповідати погодженому графіку виплати кредиту та за умови виконання попередніх умов, що будуть визначені у кредитному договорі, для оплати прийнятних проектних витрат;
  • повернення кредиту: рівними щопіврічними платежами, що починаються у першу дату повернення кредиту, тобто 30 місяців після підписання кредитного договору (пільговий період);
  • пільговий період (погашення основної суми): до 30 місяців від дати підписання кредитного договору.

Погашення кредиту

Реконструкція системи подачі повітря в аеротенки, починаючи з заміни повітродувок з регульованою запірною арматурою на повітропроводах та встановленням автоматичних приладів вимірювання кисню дозволить оптимізувати виробничий процес та зменшити витрати електроенергії, що позитивно відобразиться на фінансовому стані КП «Чернігівводоканал».

В результаті реалізації проекту очікується скорочення споживання електроенергії на 40%.

Термін окупності проекту до 6 років (1 500 000 євро *30 грн/євро : 8 981 100 грн/рік).

Виходячи з наступного розрахунку:

  • середньомісячні витрати електроенергії КОС м. Чернігова 465 000 кВт·год (15 296 кВт.год*30,4 дні);
  • питома вага витрат електроенергії, яку споживають повітродувки: 70% або 325 500 кВт·год;
  • витрати електроенергії у діючих цінах: 748 425 тис. грн/ місяць ( 325 500 кВт·год * 2, 29931 грн/ кВт·год) або 8 981 100 грн на рік.

Погашення суми кредиту буде здійснюватися за рахунок коштів, які КП «Чернігівводоканал» отримує від додаткових надходжень.


Автор: Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»
Коментарів ще немає