П'ятниця, 29 березня 2024, 03:40
Повна версія сайту
;

Субвенції Чернігову не вистачає на підвищення зарплатні освітянам

09:08 01.11.2019    Коментарі  
 

Чернігівська міська рада звернулася до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука щодо недопущення порушення гарантованих державою соціально-економічних прав педагогічних працівників закладів освіти, забезпечення їм гідної оплати праці. Відповідне рішення прийняте на черговій сесії міськради 31 жовтня.

У цьому документі депутати міської ради висловлюють занепокоєння тим фактом, що кошти освітньої субвенції для бюджету міста Чернігова, передбачені у проєкті Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, порівняно з 2019 роком, збільшені лише на 13,1%. Окрім того, в цьому проєкті Закону не передбачені видатки на реалізацію постанови КМУ від 10.07.2019 № 822 “Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки”, відповідно до якої заробітна плата педагогічним працівникам зростає в середньому на 59%.

Доведений обсяг освітньої субвенції бюджету міста Чернігова на 2020 рік у розмірі 370,2 млн грн не забезпечує на 151,1 млн грн потребу на виплату заробітної плати педагогічним працівникам, які фінансуються за рахунок коштів освітньої субвенції (521,3 млн грн).

У тексті звернення також зазначено, що перекладання державних повноважень щодо оплати праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти на місцеву владу нівелює спроможність місцевих бюджетів щодо фінансового забезпечення закладів освіти, а також призведе до виникнення заборгованості з оплати праці всіх категорій освітян, що буде вперше за останні роки.

В умовах розбудови Нової української школи та проведення освітньої реформи школа стає заручником ситуації, коли надання якісних освітніх послуг стає неможливим через низку проблем. Вже багато років відбувається падіння престижу праці вчителя,  небажання молоді працювати у школі, а через це і “старіння” педагогічних кадрів. На часі вирішення питання балансу між заробітною платою вчителів, що мають значний педагогічний стаж та вислугу років і оплатою праці молодих спеціалістів. Необхідна підтримка тих категорій педагогів, які отримують найнижчу заробітну плату.

Тож з метою недопущення загострення соціальної напруги в освітянських колективах, запобігання проведенню масових акцій протесту, депутати Чернігівської міської ради висловлюють прохання:

  • освітню субвенцію у Державному бюджеті України на 2020 рік передбачити у розмірі, що врахує підвищення заробітної плати педагогічним працівникам відповідно до постанови КМУ від 10.07.2019 № 822 “Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки”, на рівні 521,3 млн гривень, що забезпечить виплату достойної заробітної плати педагогічному персоналу і значно підвищить престижність праці вчителя;
  • додатково передбачити субвенцію з Державного бюджету України місцевим бюджетам, як компенсаторний механізм підвищення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти на виконання постанов КМУ від 10.07.2019 № 822 “Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки” та від 10.07.2019 № 695 “Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 року № 22”, у сумі 341,8 млн гривень.

Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає