Субота, 20 квітня 2024, 17:15
Повна версія сайту
;

Жителі Новоселівки перекрили трасу, щоб землю пасовища не роздадали в особисте користування

09:15 01.11.2019    Коментарі  
 

Перекрили міжнародну трасу Чернігів-Сосниця-Грем’яч сьогодні жителі Новоселівки. Акція протесту тривала 2 години. Вознесенський сільський голова Віра Бригинець каже, люди бояться, що землі на громадському пасовищі Держгеокадастр роздасть в особисте користування. Більше розкаже Ольга Онищенко.

11-та ранку, міжнародну трасу Чернігів-Сосниця-Грем’яч перекрили жителі Новоселівки. Акцію протесту влаштували, каже жителька Новоселівки Параскева Пекур, щоб захистити своє право користуватися пасовищем.

«Щоб нашу землю не чіпали, оце ми хочемо. Ми вже 5 років ходили за неї, хай вони нас не чіпають. Наше пасовище, наші землі - оце одне єдине, що ми хочемо, більше нічого. Це наша земля, наших батьків, наших дідів, які полягли за цю землю, а тепер забирають крахобори з Києва, того ми ходимо, не від щастя».
Маршрутки учасники акції пропускають. Фури простояли 2 години.
«Їду на роботу, під Київ, стою уже хвилин 40, не можу проїхати. Це неправильно, тому що всі спішать, всім треба працювати, так само як і у них є і діти у нас. Теж треба працювати, їхати, я вже спізнююсь», - каже далекобійник Роман Пінчук.

Віра Бригинець, голова Вознесенської сільради, до якої входить Новоселівка, каже, в 2014 році Держгеокадастр затвердив землевпорядну документацію. Згідно з нею, землю громадського пасовища – 48 гектарів -  розділили для ведення особистого господарства. 2 з них - Тамарі Могилевець. Тоді сільрада подала до суду – спочатку районний, потім апеляційний це рішення Держгеокадастру скасували.

«У нас був акт 1951 року, де вказують графічно це пасовище, і це акт довічного користування.
У цей проміжок, коли судилися і землі були звільнені, десь у 16-му році ми оформили право постійного користування уже по нинішнім законам. Сільська рада оформила це право, але Верховний суд задовольнив позов Могилевець у цьому році, у березні місяці. Отримали це рішення десь в липні чи на початку серпня, де задовольнили позов, але не вилучили із користування громади, а скасували все - скасували користування громади цим пасовищем і державну реєстрацію та залишили село без пасовища».

Жителька Новоселівки Ольга Мозирко показує пасовище. Каже, без нього частина селян втратить джерело доходу.

«За рахунок корів живуть люди. Тут сім’ї годуюють дітей, онуків за рахунок корів. Якщо вони тут будуть будуватися, вони будуть висоту робити, а якщо вони зроблять вище, значить Новоселівка вся потоне, тому що тут яка вода прибувна».

Ярослава Радченко, юристка Вознесенської сільради: «Народ просто стурбований тим питанням, що продовжується, бо вже ж простежується, що, окрім цієї  Могилевець, 2 гектари уже зараз віддали ще комусь, не погоджуючись з сільською радою. Люди бояться, що до весни взагалі не буде куди виганяти худобу».

Начальниця головного управління Держгеокадастру в області Надія Чіпак каже – після судового рішення жодної сотки землі без дозволу сільської ради нікому не виділяли.

«Там є 2 гектари Могилевець Тамари Миколаївни. Рішення суду скасувало ці всі земельні ділянки, які знаходились на пасовищі -  там мабуть були чи 5, чи стільки земельних ділянок, але вона пішла далі. Вона пішла в апеляційний і оце в 19-му році Верховний суд скасував все, і вона відновила своє право на 2 гектари. Головне управління не надавало жодної сотки без дозволу сільської ради.
Я їм порекомендувала -  тільки 2 гектари, 46 гектарів лишилося. Значить, відновити межі і зареєструвати право за сільською радою».

Контактів Тамари Могилевець, кажуть Віра Бригинець та Надія Чіпак, нема ні в сільраді, ні в управлінні Держгеокадастру. Звязатися з нею нам не вдалось, ми залишаємо за нею право висловити свою позицію в наступних випусках новин.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає