П'ятниця, 19 квітня 2024, 08:44
Повна версія сайту
;

"Водоканал" збирається провести реконструкцію каналізаційних споруд в Чернігові

09:34 14.11.2019    Коментарі  
 

На початку листопада виповнилось 58 років з моменту запуску каналізаційних очисних споруд міста Чернігова. Це – доволі поважний вік для об’єкту, який працює в умовах прискореного зносу під впливом агресивного середовища. Каналізаційні очисні споруди (КОС) міста не тільки відпрацювали та перевищили термін своєї експлуатації, але потребують заміни застарілих технологій очистки на сучасні. Отже, вони мають бути реконструйовані та модернізовані до сучасного технічного рівня. Минулого тижня на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель, КП «Чернігівводоканал» розмістило оголошення про відкриті торги на закупівлю робіт з розробки проектної документації: «Реконструкція каналізаційних очисних споруд м. Чернігова, розташованих по вул. Колективній, 58 в с. Гущин, Чернігівського району, Чернігівської області (Стадія РП)».

 Очікувана вартість закупівлі складає – 14,45 млн. грн.

 

Реконструкція КОС – на часі!

Більшість споруд КОС міста Чернігова були запроектовані, збудовані та укомплектовані обладнанням в період з 1960-х по 1980-ті роки минулого століття. Таким чином, середній вік споруд та обладнання становить 50 років. За час існування каналізаційних очисних споруд виконувались тільки поточні та капітальні ремонти, а значних реконструкцій проведено не було. Деякі з раніше збудованих споруд вже не експлуатуються на даний час, адже на сьогодні склад існуючих споруд є надлишковим: при проектній потужності 94 тис. м3 на добу в середньому на КОС надходить 45 тис. м3 стоків. У зв’язку з цим половина аеротенків – не використовуються.

 


Склад існуючих споруд є надлишковим: половина аеротенків – не використовується 

 Під впливом часу відбулося руйнування залізобетонних конструкцій, майданчики обслуговування перебувають в аварійному стані.

Технологічне обладнання давно відпрацювало свій термін експлуатації, є технічно застарілим та енергоємним.

Діючі очисні споруди не здатні забезпечити необхідний рівень очищення стічних вод, спостерігається перевищення ГДК на скидах. Саме тому КОС мають бути реконструйовані та модернізовані до сучасного технічного рівня.

 

Реконструкція проводитиметься в декілька етапів

Треба зазначити, що до прийняття рішення по реконструкції КОС, фахівцями КП «Чернігівводоканал» було розглянуто та детально вивчено дві технології. Найбільш прийнятною виявилася технологія послідовної нітри- денітрифікації. При її використанні передбачається заміна застарілого енергоємного обладнання, відновлення старих та будівництво нових технологічних етапів очистки стічних вод, будівництво когенераційної установки для виробництва теплової та електричної енергії з осаду, отриманого в результаті очистки стоків.

Концепт-проект реконструкції очисних споруд було розроблено GIS Aqua Austria GmbH. Саме він і буде використовуватись під час проектування.

Відповідно до Технічного завдання, реконструкцію основних об’єктів КОС передбачається виконати в наступній черговості:

•          реконструкція системи повітрозабезпечення (встановлення нових повітродувок та спорудження повітропроводів, системи електропостачання та автоматизованого управління);

•          реконструкція існуючих аеротенків №1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7, 8 з переобладнанням їх в нову стадію аеротенків №1, 2, 3, 4 (повна заміна існуючих аеротенків з обладнанням, системою аерації та перепідключення комунікацій);

•          реконструкція первинних відстійників та пісковловлювальної установки;

•          реконструкція вторинних відстійників (в частині заміни механічного обладнання) з будівництвом двох нових резервуарів та установки видалення фосфору.

Таке поділення реконструкції КОС, в першу чергу пов’язане з питаннями фінансування робіт, адже за попередніми підрахунками, проведеними при розробці концепт-проекту, загальна вартість робіт може складати до 28 млн євро.

За попередніми підрахунками фахівців, очікувана вартість проектних робіт з розробки проектної документації: «Реконструкція каналізаційних очисних споруд м. Чернігова, розташованих по вул. Колективній, 58 в с. Гущин, Чернігівського району, Чернігівської області (Стадія РП)»  складає -  14 450 200,00 грн (з ПДВ).

 

 

З фінансуванням першого етапу реконструкції питання вже вирішується

Як повідомлялося наприкінці жовтня, на 46 сесії Чернігівської міської ради 7 скликання депутати 30 голосами «за» підтримали рішення міської ради «Про схвалення залучення Чернігівською міською радою кредиту в рамках Інвестиційного фонду НЕФКО та гранту в рамках Інвестиційної платформи сусідства (NIP)». Отримані кошти буде направлено на перший етап реконструкції каналізаційних очисних споруд міста Чернігова – на реконструкцію системи повітрозабезпечення КОС.

В частині реконструкції системи повітрозабезпечення передбачаються наступні роботи:

•          монтаж обладнання (повітродувок) та повітропроводів системи повітрозабезпечення аеротенків;

•          будівництво системи електропостачання повітродувок;

•          встановлення системи автоматизованого управління роботою повітродувок (в т.ч. датчиків кисню в аеротенках);

•          демонтаж існуючих повітродувок;

•          демонтаж обладнання існуючих повітропроводів (надземних та підземних);

•          облаштування та благоустрій майданчиків для обслуговування проектованого обладнання та систем;

•          відновлення порушеного в ході будівельно-монтажних робіт рельєфу майданчика КОС.

Реконструкція системи повітрозабезпечення аеротенків повинна бути запроектована і виконана таким чином, щоб її результати повною мірою могли бути використані при проведенні наступних етапів реконструкції КОС. Включення до даного етапу робіт з реконструкції інших систем чи споруд, які передбачається замінити/реконструювати на інших етапах допускається лише як виняток, при неможливості виконання без цих робіт рішень з першого етапу реконструкції КОС.

Більш детально з Технічним завданням на проектування реконструкції КОС та умовами виконання проектувальних робіт можна ознайомитись в офіційному оголошення КП «Чернігівводоканал» на сайті публічних закупівель.

  

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»


Автор: Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»
Коментарів ще немає