П'ятниця, 29 березня 2024, 08:07
Повна версія сайту
;

В ЧЕСНО зарахували мажоритарника з Чернігівщини до «групи Коломойського»

15:40 14.11.2019    Коментарі  
 
Антон Поляков

Депутата по 206 виборчому округу Чернігівщини Антона  Полякова (обраний від партії «Слуга народу»)  громадський рух «ЧЕСНО» зараховує до так званої «групи Коломойського»

Про це йдеться в дослідженні Привид "групи Коломойського": хто намагається хитати човен монокоаліції

Після перших провальних голосувань у Верховній Раді нового скликання заговорили про різні групи впливу всередині фракції "Слуга народу", про ризик розколу та перехід депутатів до інших фракцій. Найчастіше журналісти згадували й вирізняли "групу Коломойського" – низку нардепів, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським та його бізнесом: співробітників медіахолдингу "1+1", екс-депутатів і партійців УКРОПу, працівників структур "Привату" тощо.

Аби зрозуміти, чи є у фракції "Слуга народу" "група Коломойського" та хто до неї потенційно може належати, ми проаналізували перші провальні голосування монобільшості, а також голосування щодо частини маркерних законопроектів, на важливості ухвалення яких наголошували Володимир Зеленський та керівництво партії "Слуга народу". Зокрема, йдеться про покарання за незаконне збагачення, викривачів корупції, перезапуск НАЗК, судову реформу, криміналізацію кнопкодавства, публічні електронні реєстри, анбандлінг НАК "Нафтогаз України", бюджет України на 2020 рік, протидію легалізації (відмиванню) доходів, надання згоди на арешт Ярослава Дубневича та ринок землі.

До нашої вибірки нардепів потрапили депутати з фракції "Слуга народу", про ймовірну участь яких у "групі Коломойського" раніше писали ЗМІ, а також ті народні обранці, котрі під час маркерних голосувань утримувалися, не голосували або були тимчасово відсутні в сесійній залі.

 

З-поміж нардепів цієї умовної групи вирізняється Олександр Дубінський – найчастіше він або не голосує, або відсутній.

Але 13 листопада відбулося голосування за скасування мораторію та відкриття ринку землі – перший крок у земельній реформі, який дозволяє власникам сільськогосподарської землі її продавати. Це голосування також варто зарахувати до маркерних у питанні верифікації, чи є насправді в паралменті “група Коломойського”.

Дубінський, Ткаченко, Василевська-Смаглюк, Куницький, Боблях, Бужанський, Дунда підтримали законопроект за основу. Фріс, Колюх, Рубльов, Поляков та Матусевич – утрималися. 

Та й сам Коломойський яскраво демонстрував свою позицію у ЗМІ. “Економічна правда” писала про те, що Зеленський натякнув “Слугам народу”, що саме Коломойський розганяє протестні настрої щодо цієї теми.

Таким чином, у одному з резонансних та вкрай важливих голосувань, група депутатів, яку в ЗМІ асоціюють з так званою “групою Коломойського” підтримала те, проти чого виступав олігарх.

Голова фракції Арахамія в коментарі Руху ЧЕСНО запевняє, що Ігор Коломойський не впливає на рішення фракції, а позиції декількох окремих депутатів – це "статистична похибка": 

Нардеп-мажоритарник Антон Поляков у коментарі Руху ЧЕСНО твердить, що, наприклад, під час голосування у другому читанні за законопроект про викривачів корупції (№1010) він тиждень був на навчанні й офіційно повідомив про це Апарат ВРУ та спікера Разумкова. Однак результати голосувань свідчать про інше: його картка голосувала 17 жовтня, як і протягом усього пленарного тижня.

"Все говорят об этой группе, но, кроме трех фамилий – Дубинского, Бужанского и Куницкого, я больше никого не знаю. Я уже Саше Дубинскому писал после всего этого, что надо подойти и поговорить про зарплату (сміється). У меня есть свое мнение на каждый законопроект. Поймите, я попал в парламент без чьей-либо финансовой помощи и работаю в Раде тоже без всяких этих зарплат в конвертах. Поэтому мне все равно абсолютно. Я задаю вопросы, которые нравятся кому-то, не нравятся. Я, например, подходил к Президенту касательно продажи округов в Черниговской области. После этого он перестал ходить на заседания фракции. Вы заметьте, Президента и Богдана нету и на съезде партии – они понимают, что могут пойти острые вопросы".


Автор: Чернігівщина: події і коментарі по матеріалам Чесно
Коментарів ще немає