П'ятниця, 29 березня 2024, 16:49
Повна версія сайту
;

Чернігівські сайти найчастіше згадують про війну на Сході при трагічних обставинах

20:10 27.11.2019    Коментарі  
 

Чернігівські онлайн-ЗМІ займають регіональну позицію у висвітлені тематики війни на Сході країни, висвітлюючи лише події,  які безпосередньо пов’язані з регіоном. Такі результати чергового моніторингу онлайн-медіа Чернігівщини, проведеного Інститутом масової інформації.

В листопаді, метою моніторингу ІМІ було дослідження контенту чернігівських  інтернет-ЗМІ щодо висвітлення теми операції Об’єднаних сил (ООС). Було проаналізовано  кількість таких матеріалів, розподіл тем у висвітленні тематики ООС, а також тональність висвітлення теми розведення сил та засобів на Донбасі, яка була актуальна в цей період.

Моніторингом було охоплено п’ять сайтів Чернігова  ( «Город.cn», «ЧеЛайн», «0462», «Час Чернігівський» та «Високий Вал»). Під моніторинг потрапили новини, які були опубліковані з 4 по 8 листопада 2019 року. Всього за досліджуваний період було опубліковано 514 новин, серед яких лише 21 стосувались теми ООС, військових, переселенців чи волонтерів. Це склало 4,1% матеріалів від загальної кількості новин.

Найбільше  публікацій, пов’язаних з тематикою  ОСС, було в новинах сайту «Город.cn» - 8,4 %, в інших виданнях відсоток таких новини становив близько 3%.

Якщо згрупувати  за тематикою новини, пов’язані з ОСС, то маємо такі цифри: зведенням  з лінії розмежування присвячено – 57 % повідомлень, в 28 % новин йде мова про конфліктно-вразливі групи населення, ще майже 5 % займають новини з урегулювання конфлікту як на міжнародному рівні, так і в межах країни.

Найчастіше про  війну на сході країни чернігівські інтернет-ЗМІ згадують через трагічні обставини, пов’язані із загибеллю земляків.

Так, в досліджуваний періоднадійшлизвістки  про смерть воїнів з НіжинаДмитра Антикова і ЧерніговаОлега Ребенка. Про  їх загибельповідомили всі місцеві ЗМІ, посилаючись на трагічне  повідомлення, що розмістив Чернігівський обласний військовий комісаріат на своїй сторінці у Facebook

Резонансним також було повідомлення про усиновлення дитини з Чернігівщини жителями окупованого Донецька. Про історію бабусі, яка намагається повернути онука додому, розповідали видання «Город.cn» (Полиция Мариуполя ищет пропавшего в "ДНР" ребенка из Черниговщины), «Високий Вал» («Поліція розшукує 3-річного хлопчика з Чернігівщини, який зник в ДНР») та «ЧеЛайн» («Дитина з Чернігівщині зникла в «ДНР». Поліція оголосила розшук»)

 Ще одне повідомлення в контексті ОСС  про вразливі категорії населення розмістило видання «Город.cn»Переселенці можуть отримати тимчасове житло від міста

Видання «Час Чернігівський» опублікувалоновину  про ініціативу чернігівської міської влади присвоювати чернігівським бійцям почесне звання «Захисник України – Герой Чернігова».

 Одразу про дві фотовиставки в Чернігові пов’язані з тематикою ОСС повідомили місцеві сайти:  

У Чернігові відкриється фотовиставка мам загиблих бійців («ЧеЛайн») таПро миттєвості бойового життя красномовно говорять світлини фотовиставки в Чернігові

Згадували у цей період чернігівські ЗМІ і про вшанування пам’яті раніше загиблих бійців з Чернігівщини -У селі Дігтярівка вшанували роковини пам’яті бійця Івана Вороб’я («ЧеЛайн»)

 А ось топ темі всеукраїнських ЗМІ цього періоду  - висвітлення розведення військ в зоні ОСС чернігівські ЗМІ не приділили жодної уваги.  Також не повідомляють своїм користувачам чернігівські сайти і зведення штабу операції Об’єднаних сил  про поточну ситуацію на фронті та у прифронтовій зоні. 

Як бачимо, чернігівські онлайн-медіа не розкривають своїм читачам перебігу воєнних дій не Сході, навіть коли питання стосуються  таких найважливіших тем, як розведення військ. Місцевий аспект повідомлень про війну, зумовлений позиціонуванням сайтів,як регіональних медіа, що зосереджені на висвітленні локальних подій. 

 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.



Автор: Павло Пущенко , регіональний представник ІМІ у Чернігівській області
Коментарів ще немає