П'ятниця, 29 березня 2024, 03:39
Повна версія сайту
;

З грудня зросте вартість повірки лічильників зросте

18:48 01.12.2019    Коментарі  
 

У зв’язку з підвищенням заробітної плати, що зумовлено збільшенням розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік» від 23.11.2018 № 2629-УШ, та зміною інших складових витрат вартість послуг КП «Чернігівводоканал» з періодичної повірки, обслуговування та ремонту водолічильників з 02.12.2019 збільшується: для населення – в середньому, на 4,3%; для підприємств та організацій – в середньому на 4,1%.

Довідково: З набранням чинності Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі – Закон) змінено підходи до обліку комунальних послуг, а також встановлення та обслуговування засобів обліку води та теплової енергії. Зокрема, Законом було внесено зміни до статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та виключено вимогу щодо здійснення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб теплову енергію і воду), що є власністю фізичних осіб, за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з тепло — і водопостачання.

Також, відповідно до п.5 с статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», повірка законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, проводиться: науковими метрологічними центрами, які мають міжнародно визнані калібрувальні та вимірювальні можливості за відповідними видами та підвидами вимірювань, та/або із застосуванням національних еталонів; науковими метрологічними центрами, метрологічними центрами та повірочними лабораторіями, уповноваженими на проведення повірки відповідних засобів. Делегування науковими метрологічними центрами, метрологічними центрами та повірочними лабораторіями, визначеними цією частиною, своїх повноважень щодо проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, іншим особам або залучення ними в будь-який спосіб до цієї діяльності осіб, які не мають відповідних на те повноважень, забороняється. Частиною другою статті 6 Закону визначено, що обслуговування та заміна вузлів розподільного обліку/приладів — розподілювачів теплової енергії здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено законом або договором. Такий підхід узгоджується з вимогами законодавства, зокрема, Цивільним кодексом України (далі – Кодекс). Так, статтею 319 Кодексу визначено, що саме власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власність зобов’язує. Статтею 322 цього Кодексу передбачено, що власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Враховуючи викладене, обслуговування та заміна вузлів розподільного обліку здійснюється за рахунок власника. Опломбування засобу вимірювальної техніки здійснюється представником виконавця у день його монтажу, про що зазначається в акті про монтаж засобу вимірювальної техніки.

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

 


Автор: Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»
Коментарів ще немає