Четвер, 25 квітня 2024, 05:00
Повна версія сайту
;

Через гепатит оголошено карантин у садочку в Чернігові

20:15 06.12.2019    Коментарі  
 

У чернігівському садочку №45 оголосили карантин в зв’язку з тим, що в одного вихованця виявили гепатит.

 Хлопчик, який захворів, «підхопив» інфекцію від свого брата — учня 7-ї школи.

 Про це повідомила чернігівка Вікторія Зуй, дитина якої відвідує одну групу з хворим хлопчиком.

 За її словами, сьогодні вдень всім батькам на вайбер вихователька надіслала повідомлення, де було вказано, що після того, як у закладі побувала санепідстанція, вона рекомендувала, по можливості, тримати дітей вдома. Карантин накладений з 3 грудня по 6 січня.

 

 

 Жінка була обурена тим фактом, що карантин накладений «заднім числом». Тобто вже три дні було відомо, що дитина хвора, а в садочку цей факт приховували.

 Та розповіла, як все відбувалось насправді.

 Так, їх садочок відвідує жінка, яка має двох синів. Старший — учень 7-ї школи. Йому діагноз «вірусний гепатит А» було встановлено ще 14 листопада. Молодший брат в той же період здав аналіз, як контактна особа, проте тоді в нього інфекції не було виявлено і вже через декілька днів з відповідною довідкою від лікаря-інфекціоніста дитина прийшла в садочок.

 Батьки інших дітей були проти, щоб цей хлопчик так одразу почав відвідувати заклад, адже всі знали, що інкубаційний період може тривати мінімум зо два тижні, й тому достеменно невідомо хвора зараз дитина чи ні.

 Але мати хлопчика відповіла, що їй нема з ким залишити сина, та й старший у лікарні, тому ніхто тоді не наполягав аж до цього тижня, коли після повторних аналізів виявилось, що він хворий.

Вчора, 5 грудня, у другій половині дня батькам, знову ж таки по вайберу повідомили про це та зазначили, що у садочку скасовуються всі розважальні заходи.

Вікторія разом із іншою матусею поспішили у садочок, щоб дізнатися більше та спитали у завідуючої, чому та раніше не наполягла, щоб контактного хлопчика не залишили вдома одразу. Ірина Бранд відповіла, що на той момент вона не мала права не допустити здорову дитину з довідкою від лікаря. Тоді батьки пішли до 2-ї міської полікліники з метою дізнатися, чи мала таке право завідуюча чи ні.

 Там їх направили до начмеда, яка відповіла, що їй потрібно спочатку вивчити медичну картку хлопчика і вона надасть відповідь завтра. Але мами вирішили нікуди не йти та почекати в коридорі. Під час цього, як їм стало зрозуміло, начмед викликала до себе в кабінет того самого лікаря-інфекціоніста, яка 18 листопада дала довідку контаткній дитини, що вона може відвідувати садочок. Лікарі довго спілкувалися. Терпець батьків обірвався й вони знову зайшли до кабінету.

Там їм, в досить невічливій формі, пред'явили документ з переліком інфекційних захворювань, з якими контакних осіб неможна допускати у громадські місця. Гепатиту у цьому списку не було. Тобто формально, лікар була права, але на свій розсуд, зважаючи на спалах цієї інфекційної хвороби в 7-й школі, могла «перестрахуватися», та не видавати дитині довідки, щоб не наражати інших на потенційну небезпеку.

Чому лікар цього не зробила — залишається тільки здогадуватись.

До речі, хворий хлопчик був ще у групі в понеділок, 2 грудня. Діагноз остаточно підтвердили у вівторок — 3 грудня, та госпіталізували дитину. Батьків інших дітей сповістили лише вчора, 5 грудня. Карантин рекомендували сьогодні, 6 грудня, та й то «заднім числом». Вот така нескладна арифметика.

Вікторія та інші батьки задаються лише одним питанням: невже випадок 7-ї школи, коли про захворювання працівниці харчоблоку було відомо вже кілька тижнів, а всі схаменулися лише тоді, коли почали масово хворіти діти, нікого нічому не навчив? Та скільки повинно ще бути епідемій, щоб у місті почали застосовувати превентивні міри, а не боротися із наслідками захворювань, яких могло й не статися?

Джерело: "Високй Вал"

 


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає