П'ятниця, 29 березня 2024, 13:49
Повна версія сайту
;

Крізь політичну призму: як чернігівські сайти пишуть про земельну реформу

10:09 14.12.2019    Коментарі 2  
 

Ухвалення в першому читанні закону про ринок землі викликало жваву реакцію в Чернігівській області, яка традиційно є аграрною. Місцева політична еліта тісно пов’язана з аграрним бізнесом,  тому крім головного інформаційного приводу – голосування у Верховній Раді закону про ринок землі, інформаційні приводи створювали і місцеві чиновники та політичні діячі.

ІМІ проаналізувало, як висвітлювали тему впровадження ринку землі  основні чернігівські онлайн видання. Було проаналізовано, наскільки збалансовано видання подавали резонансну тему та  які головні акценти були при висвітленні.

Моніторингом було охоплено п’ять сайтів Чернігова  ( «Город.cn»,«ЧеЛайн»,«0462», «Час Чернігівський» та «Високий Вал»). Під моніторинг потрапили новини, які були опубліковані після ухвалення в першому читанні закону про ринок землі з 13 листопада  до 6 грудня.

Кілька інформаційних приводів по темі впровадження ринку землі стали предметом висвітлення для більшості сайтів.

Перш за все, редакції уважно слідкували за процесом голосування у Верховній Раді народних депутатів від Чернігівщини за законопроект про ринок землі. Матеріали про те, хто і як з народних обранців, пов’язаних з областю, голосував, розмістили Город ,0462,«Високий Вал».

Ще одна подія привернула увагу більшості ЗМІ – чернігівська обласна рада скликала своє позачергове засідання, щоб ухвалити звернення до центральних  органів влади про необхідність відтермінування земельної реформи. Про це написали ГородЧелайн0462, «Високий Вал»,  «Час Чернігівський».  

Позицію  міського голови  Чернігова Владислава Атрошенка  про те, що «Закон про продаж землі - найбільший злочин перед народом України» також поширилиГород0462, «Високий Вал».

Загалом, найбільше матеріалів, більше десятка, стосовно теми продажу землі  подавсайт Город. Це були як передруки матеріалів з інших видань, так і власний контент. Так, медіа висвітлювало події протестів аграріїв в Києві напередодні голосування законопроекту, дискусії місцевих представників  аграрного середовища, де лунала думка, як противників так і прихильників реформи. В день голосування за проект закону сайт передруковував з всеукраїнських ЗМІ  онлайн трансляцію подій у Верховній Раді.

Збираючи коментарі для  матеріалу Що думають жителі Чернігівщини про закон з продажу землі?, редакція подала приблизно рівну  кількість висловлювань противників та прихильників реформи.

Негативну тональність щодо ринку землі мали майже всі матеріали видання Челайн. Це, очевидно, можна пояснити впливом на видання народного депутата, куратора партії «Наш край»  Валерія Давиденка, на родичів якого оформлена низка аграрних підприємств  на Чернігівщині.

Так, сайт опублікував опитування:Селяни на Чернігівщині висловилися категорично проти продажу землі, в якому всі респонденти висловлювалися проти ринку землі; позицію депутатки облради від партії «Наш край» Ольги Чередник проти поспішного відкриття ринку землі:«Референдум щодо землі слід проводити лише за готовності держави та громадян, – депутатка облради»; заяву учасників місцевого форуму   напередодні голосування законопроекту про ринок землі:«Депутати та аграрії Чернігівщини проти іноземної інтервенції на українські землі».

Видання Високий Вал також розмістило більшість матеріалів  по темі, які були проти введення ринку землі. І тут знову варто говорити про вплив на таку редакційну позицію політики.  Сайт перебуває під впливом народного депутата від партії «Батьківщина» Валерія Дубіля (одним з засновників сайту є юрист нардепа) Як відомо, політична сила Юлії Тимошенко виступає проти продажу землі.

Медіа  розмістило заяву місцевого осередку партії «Батьківщина»:«Продаж землі сільгосппризначення - знищення села» . Детально висвітлювало  перебіг сесії обласної ради, де приймалося, зокрема,  звернення, щодо відтермінування земельної реформи, розмістивши кілька матеріалів відповідної тональності:«Без рішення народу – ніякого продажу землі, - герой україни Леонід Яковишин», «Депутати чернігівської облради та голова ОДА – за відставку уряду та відкликання нардепів» (через рішення про продаж землі – авт.)  та про те, що міський голова Чернігова готовий активно боротися проти ринку землі: «Атрошенко готовий брати участь в акціях протесту».

В той же час було подано  для читачів і нейтральний матеріал видання РБК, що розкриває суть законопроекту про ринок землі:  «Парламент попередньо схвалив запуск ринку землі: що саме зміниться».

Найменше уваги темі  присвятив «Час Чернігівський». Сайт згадав про земельну реформу лише в контексті висвітлення позачергової сесії облради, де,  окрім іншого, було ухвалено звернення про необхідність відтермінування запровадження ринку землі.

В підсумку, тематика впровадження ринку землі в країні відображається в місцевих онлайн-ЗМІ  у негативній тональності. Це, з одного боку, відображає думку більшості українців, які, згідно соціологічних опитувань, в більшості  не підтримують реформу. З іншого боку,  дається взнаки негативне ставлення місцевого  політичного керівництва, яке тісно пов’язане (або є кінцевими бенефіціарами) аграрного бізнесу в області, до перспектив  впровадження ринку продажу землі. Тема ринку землі, крім іншого, знову продемонструвала вплив на редакційну політику окремих видань місцевих бізнесово-політичних груп. 

 

 Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.


Автор: Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області
Гість Надзор 2019-12-14 10:49:02

Посмотрите в реестры.Пан Гирич обзавёлся колхозом на 25.000 га в Херсонской области (Новая Алексеевка и Чангар).А также умудрился прикупить Детский Лагерь На Арбатской стрелке.Вот так и живем.....

Гість 888 2019-12-16 21:15:30

В столице, которая казалось бы должна показывать пример порядка и законности, всё ещё хуже. Если у вас нет "мохнатой лапы" в земельной комиссии Киеврады, то вам ничего не светит, в подавляющем большинстве случаев.