П'ятниця, 19 квітня 2024, 10:28
Повна версія сайту
;

Головні критерії для створення об`єднаних громад - спроможність та добровільність

11:23 05.02.2020    Коментарі  
 
Фото: Чернігівської ОДА

Учора в Чернігівській облдержадміністрації провели брифінг для журналістів щодо формування об’єднаних територіальних громад області.

До 13 лютого ОДА має подати Кабміну остаточний варіант перспективного плану формування територіальних громад з урахуванням змін до методики, ухвалених Урядом 24 січня 2020 року. Нормативним документом передбачені критерії, що характеризують основні соціально-економічні показники для функціонування ОТГ. Зокрема, найнижчі критерії чисельності населення – при кількості менше трьох тисяч осіб, кількості дітей шкільного віку – менше 300 осіб, площі громади – менше 200 квадратних кілометрів, індексу податкоспроможності бюджету громади – менше 0,3, частки місцевих податків та зборів у доходах бюджету громади – менше 20 %.

Наразі опрацьовуються пропозиції певних змін до перспективного плану з урахуванням фактичного об’єднання, добровільного вибору місцевих рад, а також відповідності вимогам методики.

Другий тиждень ОДА проводить консультації з територіальними громадами. Відбулося понад 10 зустрічей більш ніж з двадцяти громадами. Так, для частини ОТГ, чисельність населення яких менша трьох тисяч, розглянули варіанти їх підсилення сусідніми громадами. Також проходили зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування та ініціативними групами від територіальних громад, де до цього часу невирішили питання добровільного об’єднання чи приєднання.

– Основне завдання – знайти оптимальний баланс між принципами добровільності та спроможності. Позиція ОДА – максимально підтримати вже утворені громади. Вони зарекомендували себе як фінансово спроможні, демонструють перспективи розвитку, впроваджують інфраструктурні проєкти. Разом з жителями громад шукатимемо можливості їх посилення за рахунок необ’єднаних територій, – коментує заступник голови ОДА Олександр Савченко. – Також буде обов’язково враховуватися думка і аргументи жителів територіальних громад, які ще не об’єдналися. Звичайно ж, з урахуванням методики.

Олександр Савченко запевнив - ОДА відкрита для консультацій по всім питанням громад, які потребують спільного врегулювання. У разі потреби – то і повторно. Головне – прийняти виважені рішення. Щоб на Чернігівщині сформувалась оптимальна конфігурація потенційно спроможних громад, які матимуть перспективи розвитку.

Читайте також: в Чернігівській ОДА тривають консультації з представниками громад щодо перспективного плану формування ОТГ

Довідково. В області функціонують 50 ОТГ (13 міських, 19 селищних, 18 сільських). 377 місцевих рад із 569 скористались правом на добровільне об’єднання (66,2%). ОТГ покривають 65,4% області. У кожному адміністративному районі створені ОТГ. Єдиний районний центр (м. Бахмач), де не розпочато процедуру добровільного об’єднання.

Громади, які вчасно скористалися правом добровільного об’єднання та приєднання, отримали суттєву підтримку від держави на розвиток своєї інфраструктури: за 4 роки – 390 мільйонів гривень.

За матеріалами Чернігівської ОДА


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає