П'ятниця, 19 квітня 2024, 11:27
Повна версія сайту
;

У Чернігівській ОДА створили штаб для активізації боротьби з тіньовими вирубками лісу: що планують робити

10:12 09.02.2020    Коментарі  
 

Днями голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів перше засідання обласного штабу, який координуватиме роботу з протидії незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів на території області, - повідомляє сайт Чернігівської ОДА.

Організація штабу стала логічним продовженням рішень колегії ОДА, яка пройшла 30 січня.

– Ми зробили відкритий анонс і запросили до роботи всіх бажаючих – громадськість та активістів, щоб разом протидіяти нелегальним рубкам лісів та прихованим деревообробним пунктам. Лише у такій тісній та прозорій співпраці можна кардинально змінити ситуацію у сфері лісництва Чернігівщини, – каже Андрій Прокопенко.

Визначили три пріоритетні напрямки роботи штабу:

  • стовідсоткове забезпечення підключення до системи електронного обліку лісозаготівельних підприємств області;
  • протидія нелегальним рубкам, для цього відпрацьовується взаємодія правоохоронців, екоінспекції та громадськості;
  • виявлення незаконних деревообробних пунктів, притягнення правопорушників до відповідальності.

– Завдяки нашій чіткій позиції наразі бачимо значні позитивні зрушення в запровадженні електронного обліку деревини. КП «Чернігівоблагроліс» уже уклало договори на закупівлю обладнання та програмного забезпечення з ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» для 17 агролісгоспів. Закуплені прилади для біркування, 52 тисячі бірок, мобільні телефони, термопапір тощо. Провели навчання персоналу. Окрім Козелецького агролісгоспу, всі філії вже почали відпускати деревину в електронному вигляді. Через тиждень система запрацює на повну. Плануємо виїхати у районні лісництва, щоб побачити, як це працює, – поінформував голова ОДА.

Окремо наголосили на проблемі безгосподарських лісосмуг, що раніше належали сільськогосподарським підприємствам. До прикладу, таких ділянок в Корюківському районі – 1860 гектарів, Козелецькому – 198, Срібнянському – 266, Чернігівському – 95, Бахмацькому – 1000 гектарів. Ці лісові масиви найбільше піддаються безконтрольним вирубкам. Щоб припинити незаконні вирубки, на сесію обласної ради планують винести питання про передачу лісів з невизначеним статусом у комунальну власність.

– Будемо приймати обласну Програму охорони лісів та водних об`єктів Чернігівської області. Проєкт документу вже є. Доопрацюємо з урахуванням ідей та пропозицій від громадськості, депутатів та подамо на найближчу сесію обласної ради,  – зазначає Андрій Прокопенко. – Впевнений, що всі фракції підтримають це рішення задля збереження лісів.

За словами в.о. начальника Державної екоінспекції в області Валентини Дзюби, завдяки громадським активістам у 2019 році на території області виявлено 13 незаконних вирубок. Сума збитків склала близько 6 мільйонів гривень. Усі матеріали передані до правоохоронних органів.

Однак, притягнення порушників до відповідальності залежить від оперативності повідомлення поліції про злочин. У разі виявлення незаконних вирубок лісів необхідно телефонувати на 102 або на гарячу лінію Держлісагенства України 0800604473.

Також є спеціальний мобільний додаток «Ліс у смартфоні». Прямо з мобільного можна перевірити легальність вирубки або перевезення вже зрубаної деревини за посиланням: https://lk.ukrforest.com


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає