Вівторок, 16 квітня 2024, 21:39
Повна версія сайту
;

Бракує грошей на спорт, зате не шкодують на вази

08:28 18.02.2020    Коментарі  
 

В Україні вже здійснювали кілька спроб навести лад у галузі фізичної культури і спорту. У Міністерстві культури, молоді та спорту оприлюднили Стратегію розвитку спорту та фізичної активності до 2032 року. Її головна мета - зміцнення принципів управління та фінансування спорту.

Якщо у Києві вже намітили план та готові приступити до його виконання, то в регіонах із баченням, та й взагалі із розвитком спорту, справи йдуть, м'яко кажучи, не дуже. Насамперед, через непрозорий розподіл фінансів між різними видами спорту.

Деякі, як, наприклад, біатлон, отримують значні кошти, інші ж (за прикладом баскетболу, важкої атлетики) - повинні задовольнятися у буквальному сенсі копійками. Є й такі, які взагалі не отримують нічого. І змін на краще у цьому нерівномірному розподілі поки не передбачається, говорять тренери.

Ложку дьогтю до цієї і так не надто апетитної діжки з медом додав ще один скандал, пов'язаний з іменем чинної очільниці Департаменту сім'ї, молоді та спорту при Чернігівоблдержадміністрації Ніни Лемеш.

У соцмережі у спільноті “Чернігівська правда” сплив Наказ, датований минулорічним березнем, щодо витрат Департаменту на проведення торішнього “Балу Чемпіонів”. На папері перераховуються організаційні видатки на урочистості - від гонорару ведучому до купівлі скляних ваз в якості подарунків спортсменам. Загальний кошторис витрат - майже 92 тис грн. Найбільша стаття видатків - саме вази: на них витратили суму у понад 37 тис грн. 

Неважко нагуглити за допомогою сервісу hotline.ua, що 1 ваза марки Bohemia Globus заввишки у 305 мм в українських інтернет-магазинах коштує від 344 до 620 грн, в той час як у документі значиться сума майже втричі більша за запропоновані онлайн-вітринами позиції - у 999 грн. Виходить, що наміри у Департаменту далекі від шляхетних: “нагріти руку” на вшануванні спортивних досягнень земляків. Обманути своїх же.

Ігор Саченко, заступник голови обласної Федерації баскетболу, не приховує свого обурення. На його думку проблема в тому, що у Департаменту немає діалогу з федераціями.

- Я можу висловити хіба що свою суб'єктивну оцінку усього, що відбувається нині у нашій галузі. Ці витрати на “Бал” дійсно виглядають наче бенкет під час чуми. Особливо в очах наших спортсменів, багато хто з яких їздить на змагання своїм власним коштом. Наскільки було доцільно витрачати майже 100 тис грн на бал - велике питання. Якби все було б добре - чого ж ні, можна і святкувати. Але… Ми вже не перший рік хочемо отримати гідне фінансування баскетбольної галузі від Департаменту. Баскетбол у Чернігові має свої традиції. Чого вартий приклад Олександра Волкова, нашого славетного земляка. Нам потрібно вкладатися у своїх власних Волкових! Ростити їх! Натомість наша Федерація вже третій рік поспіль залишається без фінансування. Ми чуємо тільки обіцянки, а допомоги немає. Нині профільне міністерство говорить про зміни, про необхідність реформування системи фізичної культури і спорту, про розробку Стратегії, а на місцевому рівні… не змінюється нічого.  

Дмитро Ткаченко, спортсмен, важка атлетика:

- Дуже тяжко сприймати інформацію про ручки за 110 грн та транспортні видатки невідомо для кого - у 7200 грн. Це не для звичайної людини. Хоча, нічого дивного, система ця давно гнила, траплялися випадки, що під час міжнародних поїздок завищувалися видатки на деякі статті у десять разів.

Співрозмовники зізнаються: наведений документ подає дуже чіткі сигнали - систему терміново потрібно змінювати, робити прозорою, чіткою, спрямованою на результат та спортсменів, здобуття медалей та рекордів, а не на дуті “вшанування”.

Бо квіти, кульки та вази в очах середньостатистичного чиновника Департаменту спорту важать значно більше за спортивні досягнення, адже на титулі неможливо “наварити”, на відміну від витрат на організацію урочистостей.

Наразі у Департаменті не коментують витрати на "Бал чемпіонів".

Фото UA.Чернігів


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає