Субота, 20 квітня 2024, 19:21
Повна версія сайту
;

Новобілоуська громада підсилює свою спроможність

19:03 19.02.2020    Коментарі  
 

Сьогодні, 19 лютого, експерти Чернігівського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії спільно з представниками місцевої влади та активістами Новобілоуської ОТГ обговорили проєкт Статуту громади та розвиток освітньої мережі.

Статут має бути простим, доступним та логічно структурованим, пояснили експерти. Потрібно зосереджувати більше уваги на участі громади у здійсненні влади.

«Наразі ми розробили структуру і працюємо над змістовою частиною. Якщо кажемо про участь членів територіальної громади у місцевому самоврядуванні, то у Статуті мають бути передбачені відповідні механізми, які забезпечуватимуть мешканцям таку участь», - каже Олександр Підгорний.

В ході обговорення був зроблений акцент на розширенні прав громади, що також має бути зафіксоване в Статуті. Головна умова - не виходити за рамки чинного законодавства та Конституції.

Актуальне для ОТГ - питання якості освіти. Для цього потрібно розуміння як ефективно нею керувати і, передусім, орієнтуватись на потреби людей. Юрій Паперний підкреслив важливість розробки стратегічного плану розвитку освітньої мережі, із чітким прорахунком спроможності громади утримувати себе у майбутньому.

Також розглядався варіант, коли система освіти в ОТГ не змінюється. У такому разі можуть бути такі наслідки.

По-перше, належна якість освіти буде забезпечуватись переважно в одному закладі. По-друге, продовжиться неефективне витрачання коштів місцевого бюджету. Це може мати критичні наслідки, оскільки щороку зменшується державна допомога ОТГ, відповідно у найближчій перспективі громади мають розраховувати лише на власні ресурси. Бюджетом витрачаються значні кошти на утримання неефективної освітньої мережі, коли на навчання дітей в напівпорожніх приміщеннях виділяється значний фінансовий ресурс.

Учасники зустрічі погодилися, що для нарощування потенціалу громади потрібно робити відповідні кроки, щоб надалі мати шанс на ефективний розвиток і самодостатність.

Довідка: Метою проекту «Діалог для трансформації конфліктів в громадах», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програмної ініціативи МФВ «Демократична практика”, є забезпечення активної участі місцевого населення у впровадженні реформ із використанням механізмів місцевої демократії та медіацію конфліктів.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає