П'ятниця, 19 квітня 2024, 02:29
Повна версія сайту
;

24 березня — Всесвітній день боротьби із туберкульозом

17:41 24.03.2020    Коментарі  
 

З початком ІІ етапу медичної реформи в Україні  про туберкульоз знову заговорили. Адже під час реформування планують закрити тубдиспансери, і це викликає побоювання у населення.Саме  тому ми вирішили більше розповісти про це захворювання та його лікування.

Туберкульоз (ТБ) — це інфекційне бактеріальне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, яка найчастіше вражає легені. ТБ передається краплинним шляхом від людини з активною респіраторною формою до людини.

За рішенням ВООЗ туберкульоз визнано національним лихом, а Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначати в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу

Є думка, що це хвороба безпритульних людей або людей з нарко чи алкозалежністю. Але, як інформує МОЗ, в Україні реєструють десятки тисяч нових випадків захворювань і лише 8-10% з них — у соціально-незахищених громадян. У 2019 році в Україні було зареєстровано 25 237 випадків туберкульозу (вперше зареєстрованих та рецидивів). Це на 3,5% менше, ніж у 2018 році. За останній рік також зменшилася і кількість пацієнтів з лікарсько-стійкими формами туберкульозу на 3,5%: у 2019 році було зареєстровано 5 922 випадки, у 2018 — 6 336. 

Статистика показує позитивну динаміку з 2014 року, та, нажаль, наша країна досі входить в топ-20 держав з найвищим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу через неправильний підхід у лікуванні.

З 1 квітня, у рамках медреформи, змінюється підхід до лікування туберкульозу — зі стаціонарного на амбулаторний. Так відбувається в усіх розвинених країнах. Пацієнти з туберкульозом лікуються в стаціонарі 2 тижні, далі – амбулаторно. Після початку ефективного режиму хіміотерапії за кілька днів пацієнт не становить загрози для інших людей та перестає бути заразним для оточуючих. Для того, щоб діагностувати ТБ, сімейний лікар проводить скринінг та опитування (http://tbtest.phc.org.ua/), оцінює ризик захворювання і направляє, за необхідністю, на обстеження до фтизіатра. 

Лікування від туберкульозу в Україні безкоштовне


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає