П'ятниця, 29 березня 2024, 11:23
Повна версія сайту
;

Рекомендації МОЗ: Як доглядати за хворим на коронавірус у легкій формі

09:02 25.03.2020    Коментарі  
 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% хворих на коронавірус мають легкий перебіг захворювання. Зазвичай вони лікуються вдома. Водночас, не потрібно забувати: рішення про те, чи госпіталізувати пацієнта, чи лікувати вдома, приймає лікар. Якщо він обрав останнє, вже є перевірені на практиці процедури догляду.

По перше, Міністерство охорони здоров’я рекомендує дотримуватись елементарних правил догляду за хворим на COVID-19 у легкій формі.

Наступне. Хворому необхідно виділити хворому окрему кімнату, яка добре провітрюється. І переселити з помешкання людей із груп ризику: похилого віку, із хронічними хворобами, а також дітей.

Доглядати за хворим має одна особа, яка не перебуває у групі ризику. Відвідування забороняються.

Той, хто доглядає за хворим, повинен носити медичну маску, яка щільно прилягає до обличчя, та використовувати одноразові медичні рукавички. При вході до кімнати хворого слід одягти одноразовий фартух або звичайний халат, який потім необхідно зняти перед виходом з кімнати.

Рукавички, маски та інші використані матеріали під час догляду за хворим слід розміщувати в окремому контейнері (поліетиленовому пакеті) в тому ж приміщенні, в якому перебуває хворий. Потім утилізувати.

Варто відмовитися від багаторазового використання тканин та інших матеріалів для гігієни рота або носа. Якщо це неможливо – відповідним чином слід очищувати їх після використання (наприклад, прати хусточки, використовуючи звичайне мило або миючий засіб). Звичайні речі, на яких можуть бути біологічні сліди хворого, варто прати окремо при температурі не менше 65°С.

У тимчасово ізольованого повинен бути окремий посуд. У достатній кількості поруч з ним мають бути теплі напої (вода, чай, морс).

Усі необхідні для хворого предмети мають бути індивідуальними.

Виходити з кімнати хворий повинен тільки у крайньому випадку і лише у медичній масці. Після кожного відвідування ним туалетної чи ванної кімнати повинні бути продизінфіковані всі поверхні.

Кімнату хворого слід провітрювати та проводити вологе прибирання двічі на день.

Безпосереднє лікування полягає у прийняття препаратів, які призначені лікарем.

Якщо у людини, яка контактувала з хворим, проявляються симптоми ГРВІ, включаючи лихоманку, кашель, біль у горлі та утруднене дихання, їй слід негайно повідомити про це лікаря та самоізолюватись.

 

Підготовлено за інформацією Рекомендації МОЗ
з догляду за пацієнтом з COVID-19 в домашніх умовах


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає