П'ятниця, 29 березня 2024, 00:51
Повна версія сайту
;

Андрій Прокопенко: Чернігівщина – у переліку 6 кращих областей України за темпами соціально-економічного розвитку

15:54 25.03.2020    Коментарі  
 

Міністерство розвитку громад та територій України оприлюднило аналітичні дані соціально-економічного розвитку регіонів України за підсумками 2019 року. Оцінювали за 26 показниками, що характеризують ситуацію за 6 напрямами у різних сферах соціально-економічного розвитку регіонів.

У загальному рейтингу Чернігівщина піднялась на 4 позиції та посіла 15 місце серед регіонів, для порівняння – за підсумками 2018 року – 19 місце, повідомляє сайт Чернігівської ОДА.

Окрім Чернігівської області індекси зростання динаміки +4 та більше показали лише 5 областей України – Одеська, Кіровоградська, Запорізька, Львівська та Донецька.

Так, Чернігівщина посіла друге місце в Україні за індексом зростання будівельної продукції (збільшення у півтора рази в порівнянні з попереднім роком). 3 місце – за обсягом виробництва продукції сільського господарства на одну особу (34,2 тисячі гривень), всеукраїнський показник: 21,2 тисячі гривень. 14-16 місця – за індексом споживчих цін (104,3%). 18 місце – за обсягом реалізованої промислової продукції у розрахунку на одну особу (34,3 тисячі гривень). За інтегрованим напрямом «Економічна ефективність»  - 13 місце.

За напрямом «Відновлювана енергетика та енергоефективність», порівняно із 2018 роком, область піднялась з 14 на 13 місце. За часткою бюджетних установ, з якими укладено енергосервісні договори посідаємо 8 місце, 12-13 місце – за часткою сумарної потужності котелень на альтернативних видах палива в регіоні (16,3%, по Україні – 15,4%).

За напрямом «Фінансова самодостатність» Чернігівська область піднялась на три позиції і посіла 14 місце. Зокрема, за темпом зростання доходів місцевих бюджетів займаємо 12-13 позицію (116,6%; по Україні – 115,8%); 12-15 місце – за доходами місцевих бюджетів на одну особу (6,2 тисячі гривень; всеукраїнський показник – 7,4 тисячі гривень).

15 місце Чернігівщина посіла за інтегрованим напрямом «Ефективність ринку праці» (результат покращився на 2 позиції).

Також 15 місце область займає за напрямом «Розвиток інфраструктури» – відбулося зростання на 9 позицій порівняно із 2018 роком (з 24 місця).

За напрямом «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» область на 18 місці.

– Чернігівська область має одну з найкращих динамік соціально-економічного розвитку за підсумками 2019 року. Маємо чіткий план, як її посилити – наприкінці минулого року обласна рада затвердила розроблену Стратегію сталого розвитку Чернігівщини до 2027 року. Ми визначили основні пріоритети, за якими розвиватиметься область у подальшому. Зокрема, це – підвищення конкурентоспроможності регіональної економіки, розвиток людського потенціалу, комфортні та безпечні умови для життя людей. Активно працюємо з інвесторами для залучення в область капіталу, в тому числі іноземного, – коментує голова ОДА Андрій Прокопенко. – Очевидно, що нинішня ситуація з вимушеними карантинними заходами через коронавірус може мати певні негативні наслідки. Наразі робимо прогнозні розрахунки та розробляємо програми, щоб мінімізувати ризики у різних сферах життєдіяльності, у першу чергу економіці та сільському господарстві області. Знаємо, як рухатися далі.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає