Четвер, 25 квітня 2024, 19:17
Повна версія сайту
;

Стартувала друга хвиля медичної реформи: що відбувається в області

09:56 04.04.2020    Коментарі  
 

Із 1 квітня стартувала перша в Україні Програма медичних гарантій. Вона передбачає перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Пояснюємо, як це працюватиме в області.

 

Фінансуватиметься не ліжкомісце, а надані пацієнтам послуги

Із квітня лікарні спеціалізованої медичної допомоги фінансуватимуться вже за новим принципом. Якщо раніше рахували кількість персоналу та ліжок, то тепер кількість наданих пацієнтом послуг. Кожна така послуга (пакет) має свою ціну, яка оплачується державою.

Пакет – це чітко визначений перелік медичних послуг, а також лікарські засоби, які необхідні для надання певного виду медичної допомоги.

Скористатися ним може кожен громадянин України, а також особи, прирівняні до громадянства.

Аби отримати доступ до безоплатних послуг, пацієнт повинен мати направлення від сімейного лікаря/педіатра або лікуючого лікаря.

Направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, стоматолога і нарколога. Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації.

Медзаклади області

Документи для підписання договору з Національною службою здоров’я України та 271 пропозицію з пакетом послуг подали 48 комунальних медичних закладів та дві приватні лікарні Чернігівщини.

Таким чином, усі комунальні медичні заклади області увійшли в реформу і отримуватимуть кошти за договором з НСЗУ.

Медичні установи: обласний центр радіаційного захисту, госпіталь ветеранів та шкірно-венерологічний диспансер згідно з рішенням останньої сесії обласної ради перейшли у підпорядкування обласної лікарні. Вони продовжать надавати медичні послуги вже в її складі.

До речі, обласній лікарні Служба здоров’я узгодила найбільше пакетів послуг – 16. Чернігівській та Прилуцькій міській лікарні, а також Менській ЦРЛ – по 14.

Відтепер медзаклади Чернігівщини отримуватимуть гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту, а не за теоретичні ліжкомісця. Ефективні лікарні, яких обиратимуть пацієнти, зможуть збільшити своє фінансування за новою системою.

Лікарні та їх бюджети

Приблизно у 40% медзакладів збільшився бюджет у порівнянні з минулорічним державним та місцевим фінансуванням. Кожна лікарня буде зацікавлена у розвитку, покращуватиме умови перебування хворих, технічне оснащення та триматиме руку на пульсі нових методів лікування. Адже за новою реформою в тій чи іншій мірі запроваджується конкуренція між медичними закладами.

В області визначено 9 опорних лікарень, у яких за проектом EMERGENCY будуть облаштовані приймальні відділення єдиного зразка (відповідно до розробленого брендбуку). Для реалізації цього проекту на Чернігівську область виділено 63 мільйона гривень. Додатково за державні кошти визначені лікарні будуть оснащені високовартісним обладнанням. Заплановано купівлю трьох ангіографів, двох апаратів магнітно-резонансної томографії, п’ять — комп’ютерної, а також менш вартісного цифрового рентген-обладнання, апаратів для штучної вентиляції легень та інше. За допомогою цього обладнання там зможуть проводити сучасну діагностику та надавати високоспеціалізовану допомогу, в тому числі пріоритетні послуги, які НСЗУ оплатить за підвищеним тарифом.

Фінанси

На медичні заклади області орієнтовано буде виділено майже 1,4 мільярда гривень. Оплачуватиметься лише фактично надана медична допомога, тоді і стане відома більш точна сума.

Проте, за попередніми підрахунками, залишиться дефіцит фінансування медзакладів Чернігівщини до кінця року в розмірі – 170 мільйонів. Ці кошти  доведеться шукати: через субвенцію із державного бюджету чи у місцевих бюджетах. Водночас стало відомо, що обласна влада вже звернулась до Уряду з пропозиціями дофінсування галузі.

Загалом Програма медичних гарантій (у порівнянні з державною медичною субвенцією) збільшує фінансування на низку медичних послуг – гемодіаліз, лікування інсульту та інфаркту, надання акушерської та неонатальної допомоги, онкологічне лікування. Вперше виділені окремі кошти на паліатив (мобільний та стаціонарний) та медичну реабілітацію.

Більше прав та можливостей для пацієнта

Пацієнти з 1 квітня отримують перелік гарантованих медичних послуг і вільний вибір лікаря не лише на первинці, а і для спеціалізованої допомоги.

Місце реєстрації жодним чином не впливатиме на те, де людина зможе лікуватися. Критерієм вибору місця надання послуги буде наявність медичного обладнання, якість надання послуги та комфорт. НСЗУ заплатить тому медичному закладу, якого обере пацієнт.

Усього на забезпечення всеукраїнської Програми медичних гарантій з держбюджету виділено 70,4 мільярда гривень. Зокрема, з них близько 18,7 мільярда отримає первинна ланка, 4,7 мільярда – центри екстреної медичної допомоги.

 За інформацією Національної служби здоров'я України 


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає