П'ятниця, 29 березня 2024, 02:12
Повна версія сайту
;

Made in Ukraine: Андрій Прокопенко та Ігор Шкурко про розвиток українського картоплярства (ВІДЕО)

13:45 30.10.2020    Коментарі  
 

Голова Чернігівської ОДА (2019-2020) Андрій Прокопенко випустив новий випуск авторської програми “Made in Ukraine”.

 

Андрій Прокопенко завітав до підприємства "Чернігівеліткартопля", що знаходиться в Седневі та складає конкуренцію німецьким та голландським виробникам. В лабораторії науково-дослідного підприємства методом in vitro (в пробірці) вирощують якісний посадковий матеріал.

 Доречі ви знали, що віруси знижують урожайність картоплі і вона має свій аналог COVID? Тому для виробників важливо мати чистий від вірусних захворювань насіннєвий матеріал. Для цього кінчики паростків в декілька десятків мікрон зрізають та вирощують в пробірці, отримуючи чисті від вірусів рослини. 

Директор та заслужений працівник сільського господарства України, Ігор Шкурко, розповідає про найбільш затребувані сорти та конкуренцію на ринку картоплі. 


До 2005 року підприємство було слабким, мало майже мільйон доларів боргів, занедбані землі та стару техніку. Після того, як його очолив нинішній директор, Ігор Шкурко, воно почало активно розвиватися. Саме за останні п’ятнадцять років було виведено велику кількість нових, унікальних сортів картоплі. Сьогодні підприємство є конкурентом потужних німецьких та голландських виробників.  

У випуску показані успішні - високоврожайні, смачні та стійкі до вірусних хвороб - українські сорти картоплі, створені селекціонерами НВО “Чернігівеліткартопля”: "Нагорода", "Браво", "Перлина Полісся", "Сенатор", "Зоряна", "Сувенір Чернігівській", "Ажур" та інші. З поміж всіх сортів помітно вирізняється "Чорний либідь", адже всередині картопля має яскравий фіолетовий колір. 


Довідково: НВО "Чернігівеліткартопля" - це одне з найпотужніших в Україні насіннєвих господарств. Воно вирощує та реалізує більше 30 сортів картоплі, приблизно половина з яких виведені в лабораторіях і на дослідних ділянках підприємства. За останні п'ятнадцять років підприємство значно розвинулось. Селекціонерами НВО “Чернігівеліткартопля” було створені успішні - високоврожайні, смачні та стійкі до вірусних хвороб - українські сорти картоплі: "Нагорода", "Браво", "Перлина Полісся", "Сенатор", "Зоряна", "Сувенір Чернігівській", "Ажур" та інші.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає