П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:13
Повна версія сайту
;

В Україні з'явилась нова 2-гривнева монета "Андрій Ромоданов" ФОТО

14:40 31.10.2020    Коментарі  
 

Національний банк України з 2 листопада вводить в обіг нову 2-гривневу монету "Андрій Ромоданов", про це йдеться на сайті НБУ.

Монета номіналом в 2 гривні виготовлена з металу нейзильбер. Її діаметр 31 мм. Тираж цієї пам'ятної монети 30 тисяч одиниць.

З одного боку знаходиться портрет Ромоданова, надпис "Андрій Ромоданов", роки його життя та графічне зображення мозку людини. З іншого стилізоване рельєфне зображення мозку людини, її дзеркальний обрис, державний герб, логотип Банкнотно-менетного двору та надпис "Україна". 

ДовідковоАндрій Петрович Ромоданов (11 листопада 1920, Лубни, Полтавська губернія, Українська СРР — 5 серпня 1993, Київ, Україна) — український нейрохірург, творець наукової школи, доктор медичних наук, професор, академік АМН СРСР. 

Розробив принципи надання спеціалізованої нейрохірургічної допомоги, і створив перші в Україні спеціалізовані установи для комплексного лікування хворих на епілепсію. Йому також належать дослідження з питань діагностики та лікування наслідків та ускладнень вогнепальних черепно-мозкових поранень, внутрішньочерепних крововиливів («Мозковий геморагічний інсульт»; 1971, у співавторстві).

За участю А. П. Ромоданова розроблена ефективна методика відновного лікування порушень рухових функцій після травм, судинних захворювань і видалення пухлин головного мозку; при інституті створено відділ реабілітації і на його базі функціонує перша в СРСР кафедра реабілітації невролого-нейрохірургічних хворих Київського інституту удосконалення лікарів. А. П. Ромоданов є творцем наукової школи нейрохірургів в Україні. Він був головним нейрохірургом Міністерства охорони здоров'я Української РСР.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає