Середа, 24 квітня 2024, 23:00
Повна версія сайту
;

Хто і як виробляє українське молоко: Андрій Прокопенко в гостях у Віктора Ланька [ВІДЕО]

19:16 24.11.2020    Коментарі  
 

Андрій Прокопенко (Голова Чернігівської ОДА 2019-2020) завітав до компанії ПрАТ “Чернігівське племпідприємство”, що в селі Довжик Чернігівського району. Разом з її керівником, Віктором Ланько, показали, як працює промислова молочна ферма. Обговорили наскільки рентабельним є ведення цього бізнесу, хто і чому вирізає велику рогату худобу та яким чином держава може стимулювати розвиток галузі? 


ПрАТ «Чернігівське племпідприємство» це промислова молочна ферма повного циклу. Всього в господарстві 1300 голів великої рогатої худоби, з них 550 голів дійного стада.

Вибір зроблений на користь Голштинської породи корів, яка є однією з найкращих порід для молочного господарства. При належному догляді та збалансованому харчуванні голштинська корова може давати від 15 до 30 літрів молока в день.

 

Процес доїння відбувається у сучасному молочному заліGEA Westfalia. Доїльний зал типу “Ялинка” на 32 корови забезпечує зручний та безперешкодний бічний доступ, і хороший огляд вимені і тварини. Зал повністю автоматизований, тому на фермі завжди отримують молоко найвищого класу.

Біля кожної корови є монітор, який зчитує інформацію з чіпу на корові та показує отриману кількість молока. За допомогою цієї системи можна аналізувати його якість та кількість за весь період доїння, а також завчасно виявляти захворювання.



Отримане молоко “Екстра” класу здають на завод з виробництва дитячого харчування. Працюють з американською компанією PepsiCo, яка має бренди “Слов’яночка” та “Агуша”. В майбутньому планують виробляти сири та поки все впирається у фінанси. 

Тема молочного тваринництва актуальна та потребує уваги, адже нині галузь переживає не найкращі часи. 

З 1991 року кількість великої рогатої худоби в Україні скоротилася з 24 мільйонів до 3 мільйонів тварин, з них корів - з 8,4 мільйонів до 1,78. На Чернігівщині нині близько 89 тисяч корів. Наразі область займає шосте місце по країні. В Україні ж загалом сьогодні вже менше 2 мільйонів корів.

З них приблизно третина вирощується на промислових фермах, а дві третини – утримуються у присадибних господарствах. Більше 34% корів у домогосподарствах утримуються людьми старше 64 років. А середній вік голови селянського господарства - 56 років. Тож, кількість корів у домогосподарствах і надалі буде зменшуватися.

Молочне тваринництво є об’єктом державної підтримки в багатьох країнах, в тому числі європейських.

Основними механізмами є субсидії, обмеження імпорту, квотування та інші. Найпоширенішим видом підтримки є субсидії – грошові трансферти від уряду на молочні ферми, які можуть бути у вигляді прямих та непрямих дотацій – доплати на гектар, доплати на кг молока та на корову, допомога на покриття вартості палива, соціальні виплати та спеціальні програми.

В Україні нині існуючі програми підтримки, на жаль, не замінили скасований спецрежим ПДВ. Важливим моментом для розвитку молочного тваринництва є забезпечення землею (наприклад, з розрахунку 2 гектари на корову). Проблемою є відсутність пасовищ та забезпечення кормовими культурами. Тож, підприємства, що займаються тваринництвом повинні мати пріоритетне право на землю.



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає