Субота, 20 квітня 2024, 14:55
Повна версія сайту
;

У Єгипті розкопали “загублене золоте місто” віком 3 000 років [ФОТО]

19:32 14.04.2021    Коментарі  
 

Відкриття міста віком понад 3 тисячі років, загубленого в пісках Єгипту, вже визнали однією з найважливіших археологічних знахідок з часів могили Тутанхамона, пише BBC.

Відомий єгиптолог Захі Гавасс оголосив про відкриття “загубленого золотого міста” поблизу Луксора 9 квітня. За його словами, йдеться про древнє місто Атон – найбільше стародавнє поселення, яке будь-коли знаходили у Єгипті. Його виявили за кілька тижнів після розкопок, що розпочались у вересні 2020 року.

Місто датується царюванням Аменхотепа III, одного з наймогутніших фараонів Єгипту, який правив з 1391 по 1353 рік до нашої ери. Його також продовжували використовувати фараони Ай та Тутанхамон, чию майже неушкоджену гробницю виявив в Долині царів британський археолог Говард Картер в 1922 році.

Фото REUTERS

“Загублене місто є другим за значенням археологічним відкриттям з часів могили Тутанхамона”, – сказала Бетсі Браян, професор єгиптології в Університеті Джона Гопкінса в Балтіморі, США.

За її словами, місто “дасть нам рідкісну можливість зазирнути в життя древніх єгиптян” часів розквіту імперії.

Під час розкопок виявили багато цінних археологічних знахідок – ювелірні вироби, кольорову кераміку, амулети у вигляді жуків-скарабеїв та цеглини з печатками Аменхотепа III.

Фото REUTERS

Роботи розпочали на захід від Луксора біля Долини царів, приблизно в 500 км на південь від Каїра.

“За декілька тижнів, на велике здивування команди, почали виявляти конструкції з глиняної цегли на всіх напрямках”, – розповів доктор Гавасс.

Те, що вони розкопали – територія великого міста, яке добре зберіглося, з майже цілими стінами та кімнатами, заповненими предметами повсякденного життя. За сім місяців після початку розкопок археологи виявили кілька кварталів, адміністративні будівлі та житловий район.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики віднайшли унікальні фото інтер’єру собору Св.Миколая Крупицького монастиря, що на Чернігівщині [ФОТО].

“Багато місій шукали це місто, але так і не знайшли”, – сказав доктор Гавасс.

За його словами, на місці ведуться подальші археологічні роботи, і його команда “розраховує виявити недоторкані гробниці, наповнені скарбами”.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає