Четвер, 25 квітня 2024, 03:09
Повна версія сайту
;

Якщо завтра позачергові вибори. Хто попереду?

10:07 18.11.2021    Коментарі 1  
 

Осінні потрясіння 2021 року у лавах президентської ЗЕ-монобільшості схоже прискорили вихід з підпілля після несподіваної відставки з посади багаторічного міністра внутрішніх справ досвідченого політика Арсена Авакова. 

Процес агонії команди «Квартала 95» виходить фінішну пряму?

Адже зрозуміло, що високий особистий рейтинг Володимира Зеленського тримається виключно завдяки відсутності у виборців реальної альтернативної політичної сили на чолі з харизматичним лідером, не сплюндрованим шоу-квартальними коміками з телеканалу Коломойського «1+1».

Судіть самі.

За результатами опитування, оприлюдненого Соціологічною групою «Рейтинг» 2 листопада 2021 року, якби найближчим часом відбулися вибори Президента, то серед тих, хто голосуватиме та визначився з вибором 25,1% проголосували б за В. Зеленського, 14,1% підтримали б П. Порошенка, 10,1% – Ю. Тимошенко, 9,5% – Ю. Бойка, 7,3% – Д. Разумкова, 7,1% – І. Смешка, 6,0% – Є. Мураєва, 5,1% – В. Гройсмана, 4,3% – А. Гриценка, 3,9% – О. Ляшка. 2,0% – О. Тягнибока, 1,5% – А. Садового. 

А ось результати заміру, оприлюдненого тією ж Соціологічною групою «Рейтинг» 11 листопада 2021 року показав, що вже лише 21,8% опитаних проголосували б за В. Зеленського, натомість 14,5% підтримали б П. Порошенка, 11,0% – Ю. Бойка, 10,8% – Ю. Тимошенко, 8,8% – Д. Разумкова, 6,4% – Є. Мураєва, 6,2% – І. Смешка, 5,7% – В. Гройсмана, 4,0% – О. Ляшка, 2,6% – А. Садового, 2,4% – О. Тягнибока, 1,7% – В. Кличка.

Маємо рекордне за 10 днів падіння президентського рейтингу Володимира Зеленського на 3,5 відсотка і фактичне підвищення рейтингів всіх його опонентів, крім І. Смешка, та появи нового опонента – київського міського голови В. Кличка. 

До речі, останній разом з чернігівським міським головою. В. Атрошенком фактично розпочали а на теренах Чернігівщини активну виборчу компанію під брендом політичної партії «УДАР».

Водночас на тлі загострення газової і «емігрантської» гібридної війни путінської Росії проти країн Європейського Союзу, закупок фактично у Росії електроенергії вже на початку зимового періоду, рекордних показників захворювання і смертності українців від Covid 19, викликає реальне занепокоєння вже не тільки у фахівців і експертів, але й виборців, неминучість енергетичної кризи в Україні в опалювальний період 2021-2022 року.

Очевидно, що на владу ЗЕ очікує найважча зима, а отже й не виключено й позачергові вибори у 2022 році.

В такій ситуації особливу увагу, поки що тільки експертів, викликають нові політичні проекти, в яких виборці можуть реально побачити альтернативу тандему Зеленського-Єрмака. Це, в першу чергу, згідно соціології, нові політичні партії на чолі з Д. Разумковим та В. Гройсманом.

Якщо Дмитру Разумкову політтехнологи ще тільки створюють імідж найпоміркованішого і найрозумнішого спікера парламенту, який немає відношення до турборежиму монобільшості у Верховній Раді, то згідно з опитуваннями багато українців вважають Володимира Гройсмана найкращим Прем’єр-міністром. 

Більш того, він, на відміну від В. Кличка, П. Порошенка та Д. Разумкова, не заявляв про президентські амбіції, а готовий ініціювати об’єднання демократичних сил в новому Парламенті та очолити Уряд, щоб вивести Україну з кризи. 

Тож видається, що саме навколо Володимира Гройсмана будуть об’єднуватися найбільш професійні політики та фахівці, а також національно-демократичні сили. В Чернігівській області організацію політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» очолив Андрій Прокопенко, який з листопада 2019 року по жовтень 2020 року був головою обласної державної адміністрації та має досвід організації виборчих перегонів з часів Помаранчевої революції.

Важливим ще й те, що відповідно тієї ж соціології групи “Рейтинг” лише 33% опитаних задоволені діяльністю Президента В.Зеленського, а 65% – не задоволені. Ідею розпуску Парламенту та призначення нових виборів підтримують вже 58%, а не підтримують лише 38%. Суттєво вплинути можуть віялові відключення електроенергії взимку про які говорять експерти. Тож через кілька місяців розпуск парламенту та формування професійного Уряду може стати вже такою вимогою суспільства, яку влада не зможе ігнорувати. 

Джерело: Гарт.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Гість Вал 2021-11-22 20:31:01

Войну помню, растущие цены-тарифы помню, цветущий Рошен помню, кредиты от МВФ помню, жирующих чиновников и олигархов помню. А вот счастливых и довольных пенсионеров, рабочих и крестьян не помню! Гройсман, говорите?