П'ятниця, 29 березня 2024, 01:26
Повна версія сайту
;

Ольга Кунтиш: Продав городини більше ніж на мінімалку на місяць – плати податки!

12:29 01.12.2021    Коментарі  
 

30 листопада Верховна рада ухвалила у другому читанні і в цілому скандальний законопроєкт №5600. Презентували законотворці його як антиолігархічний, по факту ж документ вдарить по кишені дрібних сільськогосподарських виробників і не лише їх. Очікується, що нові фіскальні норми додатково залучать до бюджету 30 млрд грн. Сумнівів, що його приймуть не було, адже ці надходження вже врахували в проєкті Бюджету 2022. 

За законопроєкт проголосували 255 народних обранців. Остаточного тексту закону ще нема так само як і доопрацьованої порівняльної таблиці, але  відомо, що окрім зміни ставок ренти на видобуток руди, документ вносить зміни до оподаткування сільськогосподарських виробників, операцій з продажу нерухомості, акцизу та екологічного податку.

Документом запроваджується новий вид оподаткування сільгоспвиробників –  мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). МПЗ – це сума податків, яку кожен власник сільськогосподарської землі має сплачувати за кожний гектар до бюджету. В грошовому виразі МПЗ складає близько 5% від вартості землі на рік. Вперше МПЗ власникам сільськогосподарської землі нарахують у 2023 році за 2022 рік. Фізичним особам, яким земельні ділянки належать на праві власності або користування, контролюючий орган не нараховуватиме мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) на земельні ділянки, які станом на 01.01.2022 року знаходились у межах населених пунктів.

Ще одна цікава норма стосується зміни у пільгах по оподаткуванню доходу від городини, вирощеної на власній земельній ділянці.  Якщо такий дохід за рік перевищить 12 мінімальних зарплат (у 2022 році прогнозовано 78 600 грн), сума перевищення обкладатиметься податком на доходи фізичних осіб  (ПДФО) за ставкою 18%. Для порівняння, діюча редакція Податкового Кодексу України передбачає звільнення від оподаткування доходів від продажу самостійно вирощеної с.-г. продукції, вирощеної на земельних ділянках, виділених для особистого селянського господарства та/або паїв, сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари (пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ). Яким чином держава збирається контролювати обсяг отриманого доходу селянами від продажу сільгосппродукції – не відомо.

Також документом у частині ПДФО передбачається, що дохід з продажу другого об’єкту нерухомості обкладається ПДФО за ставкою 5%, третього і наступних об’єктів – за ставкою 18%. Але такі ставки не поширюється на продаж майна, отриманого у спадщину.

З позитивного щодо ПДФО: за ставкою 0% може оподатковуватися дохід від продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які були отримані у власність у процесі приватизації земель державних КСП, або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

Наразі чекаємо на підписання закону та його публікацію в остаточній редакції.

UPD. Підписання законопроєкту №5600 заблоковано, зареєстровано проєкт постанови №5600/П про скасування рішення Верховної ради від 30.11.2021,

Тексту проєкту постанови наразі не оприлюднено. Але поки не буде розглянуто проєкт постанови, законопроєкт №5600 не може бути підписаний. Чекаємо далі...

Автор: Ольга Кунтиш.

Фото авторки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щорічне послання президента та протести: що відбувається в столиці [ФОТО].


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає