Четвер, 25 квітня 2024, 01:21
Повна версія сайту
;

Готові до спротиву! Про процес розгортання сил територіальної оборони прикордонної Чернігівщини

20:04 01.02.2022    Коментарі  
 

Війна, Путін, переговори….ці слова ми всі щодня чуємо з новин. Безумовно, багато хто починає панікувати та наші військові запевняють, що завжди готові захистити свою країну.

Як ви знаєте з 1 січня 2022 року набув чинності закон “Про основи національного спротиву”. Він, зокрема, передбачає створення Сил територіальної оборони. 

У кожній області має бути сформовано одну бригаду та батальйони у відповідності до кількості районів і плюс один в обласному центрі. На Чернігівщині їх має бути шість.

Ми постарались розібратися в новому законі, процесі формування бригад та батальйонів і дізналися як проходить облаштування нових військових частин у громадах нашої області.

Отже, для початку роз’яснимо, що змінилося з набуттям чинності закону “Про основи національного спротиву” та як відбуватиметься формування структури ТрО, зокрема, у прикордонній Чернігівщині.

Взагалі територіальна оборона – не нова структура для України. До 2012 року у Збройних силах не було спеціальних військових частин для виконання завдань територіальної оборони. Тоді всі задачі покладалися на Нацгвардію, полки охорони Державної спеціальної служби транспорту, підрозділи міліції та СБУ. Пізніше підрозділи ТрО перебували у складі Сухопутних військ ЗСУ та були суто мобілізаційними частинами. У 2018 всі загони оборони було ліквідовано та створено кадровані бригади тероборони шестибатальйонного складу. Так, власне, на Чернігівщині і з’явилась своя 119-та окрема бригада, що базується в Гончарівську.

Та з 2022 року змінюється як система управління цими силами так і задачі, які стоять перед ними. ТрО братимуть участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами та прикриватимуть державний кордон, здійснюватимуть охорону та оборону важливих державних об’єктів, а також займатимуться підготовкою молоді та населення до національного спротиву.

Передбачається, що до Сил тероборони входитимуть військовослужбовці, які постійно ходитимуть на службу та резервісти, які отримуватимуть грошову винагороду за рік, за підсумками участі у навчаннях, виконання плану бойової підготовки і продовжуватимуть працювати на своїх основних, цивільних посадах.

За словами очільника Міноборони Олексія Резнікова вже до середини лютого всі батальйони мають набути повної готовності. Також цього місяця заплановані навчання та злагодження Сил тероборони.

Олексій Резніков

«Сили ТрО складаються з кількох компонентів. Перший – це штат мирного часу, чисельністю 10 тис. осіб. Це професійні військові, які несуть службу за контрактом у Силах ТрО. Вони формують організаційно-управлінське ядро батальйонів та бригад. В середньому за штатом мирного часу в кожному батальйоні має бути близько 50 кадрових військових, а в бригаді – 90-120 осіб. 

Другий компонент – це штат особливого періоду. Який сумарно складатиме понад 130 тис. осіб. Це – цивільні громадяни, які пройдуть відбір і укладуть контракт про службу в резерві ТрО. Їх буде до 600 у складі батальйону. Вони перебуватимуть під командуванням військових. Держава закріпить за ними зброю, проводитиме навчання і злагодження», – пояснив Резніков та додав, що місія ТрО дуже проста – «не підпустити біду до своєї домівки».

Варто розуміти, що це не звичні навчання територіальної оборони, які проходили і раніше, це створення повноцінних військових частин та набір для служби в них десятків тисяч людей. Тож у всіх громадах країни наразі активно працюють над виконанням цього важливого для національної безпеки завдання.

Сергій Болдирев

Змінилась структура і підхід до функціонування територіальної оборони, – говорить директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Сергій Болдирев. – У нас зараз в кожному районі з’являється військова частина територіальної оборони – батальйон територіальної оборони. Юридична особа. У воєнний час, у разі повного розгортання, це буде 500 чоловік (це орієнтовна цифра). Для того, щоб це зробити швидко і якісно і проводити постійну підготовку, у тому числі і населення і добровольчих формувань ось ці батальйони чисельність до 500 чоловік розгортаються в кожному районі”. 

«У нас пройде певний час, у нас будуть потужні такі частини. Вони будуть добре оснащені, в нормальних приміщеннях», – додає керівник департаменту. 

До слова у Чернігові, де мер Владислав Атрошенко заявив, що з “короваями та гармошками” Росію не чекають, готові допомагати у розгортанні сил ТрО всім необхідним. Та разом з тим очільник Чернігова висловив і нарікання в бік центральної влади щодо фінансового забезпечення виконання Закону України “Про основи національного спротиву”. Адже саме на органи місцевого самоврядування покладено часткове бюджетування процесу створення сил територіальної оборони.

Владислав Атрошенко

На жаль, у нас, навіть з урахуванням загрози, депутати Верховної Ради відпочивали 5 тижнів і жодних ініціатив з приводу хоч якоїсь підтримки хоча б прикордонних областей, обласних і міських бюджетів, не було. Звісно, що в питаннях територіальної оборони тягар на бюджет міста Чернігова, міста Сум, міста Житомира ляже значно більший, ніж міст Вінниці, Черкас, Кропивницького – враховуючи їхнє географічне розташування. Хоча також ляже тягар і на ці міста. Я ще раз кажу, що ми починаємо «з воза, а не з кобили» в цьому питанні”. 

Там є першочергові задачі, щодо організації збройових кімнат, є специфічні певні вимоги щодо організації цих кімнат. І там є цілий перелік у т. ч. й будівельних матеріалів, і всього іншого, що нам потрібно забезпечити. Обговорювати, чи це пріоритетно, чи ні – я думаю, не на часі. Будемо підтримувати, де є потреба. Тому що як би там не було – і я за це критикував, казав що штабні приміщення і місця для парковок – це не найголовніше, – але у військовій ситуації будемо підтримувати”. 

На півночі нашої області, у Корюківському районі, також активно включились в процес формування сил ТрО. За словами голови районної адміністрації Івана Ващенка, який до речі і сам воював на фронті розвідником, батальйон укомплектований вже на 70%, а приміщення для його розміщення облаштовано.

Іван Ващенко

“….Як кажуть в Корпусі морської піхоти США “Найлегший день був вчора”, поряд з тим, що стосується організації ТРО на території Корюківського району, то батальйон укомплектований майже на 70%, завдяки КМР (приміщення+земельна ділянка+близько 500 тисяч допомоги), частково РДА (меблі тощо), приватному бізнесу (шпалери, матеріали) забезпечено облаштування ППД батальйону. 

Зі свого боку, батальон у січні місяці подав всі “заявки на забезпечення” “до центру”, керівництво ТрО обіцяє задовольнити їх в повному обсязі. Наразі чекаємо змін до держбюджету щодо додаткового фінансування тро та сподіваємось на співпрацю всіх громад району). Слава ЗСУ!», – говорить голова Корюківської РДА Іван Ващенко.

Як то кажуть: “Гуртом і батька легше бити ”. За таким принципом, а саме у співпраці зі всіма громадами району, займаються облаштуванням місця для розміщення особового складу та техніки сил ТрО у Новгород-Сіверському районі. 

Наталія Разумейко

«На сьогоднішній день для розміщення батальйону Новгород-Сіверською громадою виділено приміщення. Приміщення велике, воно дасть змогу розмістити потрібну кількість осіб і ще воно поруч з військоматом, що теж дуже зручно. Є місце для паркування техніки поруч з цим приміщенням. Звісно, що ми ж раніше не готувалися до створення таких частин ТрО і потрібно зробити певні ремонтні роботи. З таких великих витрат на облаштування даного приміщення, то потрібно відремонтувати дах. Районний бюджет наш дуже маленький – 220 тисяч гривень заплановано податків на рік і ці кошти будуть направлені на оплату комунальних послуг в приміщенні райради. Тому виділити ці кошти з районного бюджету ми не маємо можливості.

На наступному тижні ми плануємо провести нараду з головами територіальних громад, де будемо обговорювати питання співфінансування необхідних робіт аби приміщення відповідало всім вимогам. Але загалом з часом зі всім впораємось. Є поставлена задача, то будемо її виконувати»,- прокоментувала ситуацію в районі керівник апарату РДА Наталія Разумейко.

Впевненість у силах наших військовослужбовців висловлює і начальник регіонального управління “Північ” Сил територіальної оборони ЗСУ полковник Юрій Колесніченко.

“Незважаючи на етап формування, ми спроможні своєчасно поставити до строю необхідну кількість людей, провести з ними у визначені терміни бойове злагодження і приступити до виконання бойових завдань територіальної оборони”.

Юрій Колесніченко

Що ж стосується ситуації на кордоні, то зі слів голови облдержадміністрації В’ячеслава Чауса, наразі ситуація на кордоні контрольована.

В’ячеслав Чаус

Ситуація у нас на кордоні контрольована. Ситуація моніториться постійно, вживаються всі необхідні заходи. Область готова до будь-якого реагування у випадках надзвичайного стану або інших проявів“.

Та в разі чого голова обласної державної адміністрації не відкидає необхідність залучення допомоги з «центру»:

Ми всі бачимо, що відбувається і скупчення техніки, спільні навчання, які анонсували Білорусь і Росія. Насправді це ж не перші навчання їх. На тому рівні, на якому має реагувати область – ми готові. Але звісно, якщо щось почнеться, нам потрібна буде допомога з “центру”. Та об’єктивно я вірю в оптимістичний сценарій і що вистачить всім здорового глузду не переходити червоні лінії”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині та ще в кількох областях планувалися масові заворушення. Поліція затримала організаторів.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає