П'ятниця, 26 квітня 2024, 18:20
Повна версія сайту
;
Центр гуманістичних технологій АХАЛАР
Центр гуманістичних технологій АХАЛАР

Демократія - це участь

16:42 29.06.2017    Коментарі   Переглядів: 2087   

У Чернігові з 23-го по 26 травня на базі «Чернігівського освітнього Будинку прав людини» зібралося понад 30 лідерів українських громад, щоб освоїти важливу для себе тему – залучення громадян до прийняття рішень. Те, що називається словом – партиципація (від англ. Participation співучасть, причетність).

Всі учасники тренінгу проходять навчання в рамках україно-словацького проекту «Конфлікт як шанс», який розпочався кілька місяців тому семінаром по вирішенню конфліктів http://ahalar.org/news/607. Організаторами в Україні виступила чернігівська організація Центр «АХАЛАР», а зі словацького боку – НГО «PDCS» за фінансової підтримки Slovak Aid.

DSC09207
За ці три дні поглибленої роботи учасники вивчили різні види партисіпації: від самого слабкого варіанту залучення, коли людей просто інформують про те, що влада збирається робити, до максимального рівня  – empowerment, коли весь процес від початку йде із залученням громадян, які живуть на цій території.

DSC09072
Все навчання відбувалося в інтерактивній формі через симуляційні ігри. Підсумковий аналіз давав багатий ґрунт для роздумів і висновків.

DSC09045
Один з висновків, яким поділився директор проекту Юрій Трофименко, наступний: «Одна з найважливіших і складних завдань лідера – це навчитися слухати людей і діяти відповідно до їх потреб. Тому що часто ми робимо проекти в громаді, але не з громадою. А це велика різниця: або ж ми прийшли з готовою ідеєю і намагаємося її насадити людям, або ж ми запитуємо думку громади і тільки після відповіді, разом будуємо концепцію того проекту, який будемо робити спільно. В цьому і полягає кардинальна відмінність. І учасники вчилися і думали над тим, як зробити так, щоб їх проекти в громадах ставали все більш партиціпативними. Щоб в кожному з них був елемент знайомства з думкою населення, проведення опитувань, анкетування і т.д. »

DSC09082
Директор центру PDCS Karolína Miková вказала на важливий момент в застосуванні даного підходу. Звучить він дуже просто: «Все, що на нас впливає, має з нами обговорюватися».

DSC08998

В українській дійсності ми тільки стаємо на шлях прямої участі. Політики часто думають, що достатньо виборів, де люди беруть участь через голосування. Але це вкрай обмежене політичне розуміння партиципації.

Влада часто планує розвиток міста, будівництво скверів, парків, майданчиків так, ніби вона краще жителів знає, що їм потрібно, забуваючи при цьому запитати про бажання і потреби громадян. І на виході нерідко виходить дуже дивна ситуація. Те, що створено «для людей», але без консультацій з ними, насправді стає не потрібним і не цікавим. І для того, щоб уникнути цих помилок і створюється інструмент залучення громадян – партиципація.

DSC09115
По завершенню тренінгу кожен учасник допрацює свій проект, який в середині липня опублікує на сайті Добродел http://www.dobrodel.org.ua/. Це дасть можливість усім бажаючим ознайомитися з тим, що і як буде реалізовуватися.

DSC09133
На третьому семінарі лідерів чекає навчання практичним навичкам роботи в команді. А потім починається безпосередня реалізація проектів на місцях. Так як люди приїхали з усієї України, ми сподіваємося, що близько 20 нових цікавих проектів з’явиться в цьому році на території України.

DSC09000

Коментарів ще немає