П'ятниця, 29 березня 2024, 13:38
Повна версія сайту
;
Cєргєй Карась
Cєргєй Карась

Закордонні українці та крапля у морі

13:33 26.06.2019    Коментарі   Переглядів: 3645   

Як знають постійні читачі цього блогу, але не знає більшість громадян України, в світі є доволі багаточисельна діаспора українців (не тільки та не стільки громадян України, які поїхали на заробітки, скільки громадян інших країн, які вважають себе українцями за національністю). Найбільша діаспора українців у Росії (там майже 2 мільйоні саме громадян Росії вважають себе українцями за національністю), на другому місці Канада - діаспора у цій країні нараховує 1 000 000. Всі ці люди опинилися за межами рідної країни з різних причин. Хтось й зовсім ніколи не був в Україні (з країни могли поїхати ще прабабусі чи прапрадідусі). Й зараз не про це. 

Зараз знову про те, що етнічні українці, які не мають українського громадянства, можуть отримати статус "Закордонного українця". Докладно про те, що це таке, та які можливості відкриваються перед таким етнічним українцем я вже писав: де-факто, однією з небагатьох реальних переваг закордонних українців є те, що вони мають право безкоштовно навчатися в українських ВНЗ. Й, наприклад, для громадян Росії, патріотів України (а такі є), які бажають повернутися на історичну Батьківщину, це ледь не єдине "вікно можливостей", яке може дозволіти реалізувати мету (адже за 5 років війни Україна так й не запустила жодної програми повернення та допомоги співвітчизникам). 

Але скільки закордонних українців реально користуються можливістю навчання в Україні? 

Днями у рамках престуру, який організували Estonian center of Eastern partnership та Український кризовий медіа-центр, вдалося задати це запитання генеральному директору директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти та науки Олегу Шарову. Й ось що відповів пан Олег: 

-  Зараз є програма міністерства освіти, згідно з Законом "Про закордонних українців", коли закордонні українці можуть навчатися тут в Україні. Наскільки мені відомо, подати документи на  навчання у 2019/20 навчальному році закордонні українці мали ще у березні. Чи є у Вас дані скільки людей планують скористатися цією програмою, чи популярна ця програма та з яких країн приїжджають ці закордонні українці? - запитав у Олега Шарова Сєргєй Карась. 

- Кілька десятків осіб на рік. Якщо вони й подають якісь документи до МЗС у березні, МОН все-рівно про це дізнається у липні. Ми ще не знаємо інформації про кількість. У липні дізнаємося. Сподіваюся, все буде нормально, все для роботи з ними передбачено. Там є певні розбіжності з позицією МЗС у нас. МЗС придумала ще знаєте яку категорію? "Закордонний українець, який постійно проживає в Україні". Й тут в нас виникла дискусія. МОН вважає, що ця людина має вчитися на таких же умовах як громадяни України, а МЗС вважає, що на таких умовах як закордонні українці. Поки що ця дискусія продовжується, - відповів чиновник  Міністерства освіти та науки. 

Тож у підсумку: на навчання в Україні щороку  приїжджає  "кілька десятків" закордонних українців, тобто (як я розумію) десь від 20 до 100 людей, однак не відомо з яких саме країн. Що ж стосується "закордонних українців, які постійно проживають в Україні", то цікаво що це за категорія: громадяни, які мають посвідку на постійне проживання в Україні й, разом з тим, посвідчення закордонного українця? Чи багато таких? Хто що чув?.. 

Коментарів ще немає