Четвер, 18 квітня 2024, 22:33
Повна версія сайту
;
Cєргєй Карась
Cєргєй Карась

«Шахтар» - «Колос»: «матч життя» Євгена Коноплянки

13:17 06.09.2019    Коментарі   Переглядів: 7845   

Вчора, 6 вересня, донецький "Шахтар" зіграв товариський матч проти дебютанта УПЛ -  ковалівського "Колоса". Здавалося, чергова гра, якою клуби заповнюють паузу у чемпіонаті. Але це була більше ніж гра, адже спеціально для цього матчу у стан донеччан прибув "зірковий" новачок Євген Коноплянка. Прибув безпосередньо з розташування збірної України. 

- Євгена Коноплянку, якому бракує ігрової практики, Андрій Шевченко відпустив зіграти в контрольному спарингу донецького «Шахтаря» з ковалівським «Колосом», - так пояснила це рішення офіційна сторінка збірної України у "Фейсбуці". 

Але давайте придивимося уважніше. Чи бракувало Коноплянці ігрової практики у "Шальке 04", з якого він у останній день трансферного вікна й вирішив повертатися в Україну? Так, безумовно бракувало. Але чи стандартна це практика, відпускати гравців, які вже знаходяться у розташуванні збірної, й яким післязавтра треба грати доволі важливий матч (а Коноплянка з ймовірністю у 90% зіграє проти Литви, й відсотків на 60 вийде у стартовому складі)? Ні, це не стандартна практика. 

Більше того, нестандартна вона й для збірної України та самого Шевченка. 

Всі вболівальники пам'ятають тріумфальний червень цього року - тоді збірна U-20 виграла чемпіонат світу. Але успіх міг би не статися, бо Андрій Шевченко напередодні чвертьфіналу з Колумбією відкликав з лав юнацької збірної основного воротаря - Андрія Луніна. Всі матчі основної збірної проти Сербії та Люксембургу Лунін просидів на лаві запасних, й  повернувся в юнацьку збірну за кілька годин до півфінала з Італією. Півфіналу, якого могло б не бути, адже у чвертьфіналі у воротах збірної України стояв Кучерук, який до цього не грав не тільки на чемпіонаті світу, але й майже не грав за дублюючий склад "Динамо". На щастя, у грі з колумбійцями українцям пощастило: американці потрапляли куди завгодно, тільки не в створ, а єдиний удар у площину Кучерук відбив. 

Але так могло б не пощастити, й тоді зараз би ми не мали чемпіонів світу. 

Тобто у червні Шевченко не відпустив Луніна на чвертьфінал чемпіонату світу - матч, який міг стати найважливішим у житті молодого воротаря та всієї української команди, дійсно, на "матч життя": 

Лунін дуже важливий гравець для них (для збірної U-20, - прим.), але він повернеться до головної команди одразу після 1/8 фіналу. Це максимум, який ми могли дати зі свого боку «молодіжці», - казав Шевченко, перед тим як забрати Андрія Луніна з чемпіонату світу, для того, щоб він 10 днів посидів на "банці" за спиною Пятова. 

Тобто складається враження, що історичний (а до цього збірна U-20 не грала навіть у чвертьфіналі ЧС) матч юнацької збірної, для головного тренера дорослої збірної України, важить менше, ніж товарняк "Шахтаря"... 

До того ж, здається, збір перед матчем зазвичай проводять не просто так: у стиснути терміни тренери збірної мають підтягнути всіх гравців до одного рівня, пояснити тактику, награти комбінації, й відсутність під час цих тренувань одного з гравців основи виглядає більш важливою втратою, ніж "баночника" Луніна (його взагалі міг замінити й третий воротар). 

Питання, яке залишається у повітрі: А чи відпустив би Шевченко Коноплянку до Риму, якщо б Євген перейшов все ж не у "Шахтар", а у "Рому" (а такий варіант обговорювався)?.. Чи таке ставлення тільки до одного клубу?.. 

Взагалі, як слова, так й дії головного тренера збірної залишають великі питання. 

Так, майже усі змирилися з відсутністю у збірній Зозулі. Але, наприклад, у воротаря чернігівської "Десни" (другої команди в УПЛ) Євгена Паста зараз триває "суха" серія у 455 хвилин: востаннє він пропускав ще у першому турі від "Львова". Здавалося, відмінний показник, й у матчі "Десна" - "Карпати" Шевченко має переглядати потенційного новачка команди. Але у Чернігів головний тренер, судячи за все, так й не приїхав, й не відомо чи дивився гру хоча б по ТБ... Зате він викликав у збірну спочатку Бойко з "Динамо" (- 5 м'ячів у поточному чемпіонаті), а коли той травмувався, покликав Паньківа з "Олександрії" (-10 м'ячів в УПЛ). Причому якщо у випадку з Бойко можна казати хоча б про міжнародний досвід гравця, то Панькова у збірну вперше викликали як раз у червні. Тому чим він зараз краще Паста, й чому не можна було показати: грайте добре, двері збірної відкрити для усіх?.. Не зрозуміло. 

- Наскільки я знаю, «Аталанта» в Лізі чемпіонів грає на «Сан-Сіро» в Мілані, де мешкають мої помічники, - сказав Шевченко, коментуючи потрапляння "Шахтаря", "Манчестер Сіті" та "Аталанти" (у кожному іноземному клубу грають по одному українцю) в одну групу у ЛЧ. 

Ну й якщо у головного тренера збірної України є постійні помічники у Мілані, де дуже рідко грають українці, але, судячи за все, немає цих постійних помічників у Чернігові, це багато про що говорить... 

Що ж сказати, підсумовуючі цей матеріал? Як я вже писав: я зрозумію Шевченка, якщо він виведе Україну хоча б у півфінал Євро-2020 (як кажуть, переможців не засуджують), у іншому ж випадку Андрій Шевченко-тренер для мене так й залишиться фахівцем, причетним до провалу збірної на Євро-16, не виходу у фінальну частину ЧС-18 та кумом президента Федерації футболу України (тепер вона має назву УАФ)...

Коментарів ще немає