Четвер, 28 березня 2024, 20:14
Повна версія сайту
;
Cєргєй Карась
Cєргєй Карась

Ідіть Ви до... російського генералу. "Золота" порада українських правозахисників

21:47 13.11.2017    Коментарі   Переглядів: 4851   

Все глобальне українство має докласти зусиль до захисту прав українців в Росії. Там українські громадяни та громадські організації, попри те, що їхні члени є законослухняними та лояльними громадянами Федерації, перебувають під значним тиском з боку силових структур.

(Петро Порошенко, Президент України, 22 серпня 2016 року)

Українська діаспора Росії - найбільша діаспора українців у світі. Тільки за офіційними даними майже 2 мільйони росіян вважають себе українцями за національністю.

Найбільша, втім, не означає  найзахищеніша. Україна про українців Росії згадує вкрай рідко і, як правило, обмежується словами. А що таке бути українцем у сучасній Росії (особливо, якщо не згоден бути "мало-" або "новоросом", чи хоча б "хохлом") - уявляйте самі.

Крім того, як не крути, далеко не одиниці громадян України їздять на роботу у Росію. Додамо до цього численних політв'язнів - громадян України (Кольченка, Гриба, Клиха та інших). Загалом, думка про те, що українці у Росії потребують захисту начебто виникає сама собою.

І захисник, як мінімум номінальний, в українців Росії дійсно був. Понад рік пост представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Росії займав Владімір Шрейдлер. Правда дізнатися про нього, навіть для тих, хто, начебто, активно цікавиться українською діаспорою і взагалі українцями у Росії, було майже не можливо. А рік тому Владімір, на жаль, несподівано помер.

І хто після нього підхопив прапор (ну або важкий хрест) захисника українців у Росії було довгий час незрозуміло. Але тепер, після того як 10 місяців тому я звернувся до депутата Силантьєва, а той через 8 місяців спромігся переслати моє звернення до Уповноваженого (ну, ви ж читали цю історію?), покрив таємниці спав

З відповіді, як ви бачите, випливає, що після смерті пана Шрейдлера нового представника Уповноваженого з прав людини у Росії не призначили, а українці - громадяни Росії, за міжнародними законами, не можуть отримувати правозахисну допомогу від українського Уповноваженого. І хоч це й сумно, є тут якась логіка. І ось тут би пану Крикливенку на цьому й зупинитися, але ж ні!..

У кращих традиціях українських судів, які відмовляли росіянам у притулку через те, що Росія - "демократична правова держава", український правозахисник посилає українців Росії до російського Уповноваженого з прав людини.

Тобто прямо до генерал-майору російської поліції (у відставці) пані Москалькової. Яка, наприклад, відома тим, що пропонувала перейменувати МВС у ВНК. Чи не для того  посилають, щоб "трійки" вирішували, що робити з українцями, які потребують правового захисту?..

Що сказати? Вочевидь, потрібно подякувати за те, що не до Суркова або до Бородая. Низький за це уклін.

Читайте також:

 

 

Коментарів ще немає